Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Rublow napisał:

A ja się pochwalę.😀 .pole 74 ary, klasa ll rok temu na badanie pH wyszło 5.5 to poszło 1 tona wapna tlenkowego, słoma przyorana, 3 metry polifoska 6. Na wiosnę 3 metry saletry. Potem metr mącznika. Opryski na hwasty, skracanie i na grzyba i kurw... Sypnęła 3 tony dziś obalam flache 😀

na dobicie to powiem Ci że jeszcze kombajnu nie liczyłes hehe

Opublikowano (edytowane)

No to z pierwszej części pól wyszło ponad 9 blisko 10 ton bo z hektara nie wchodziło na przyczepę. Ciekawe czy na następnej najlepszej działce pobije zeszłoroczny rekord 

Edytowane przez alfa
Opublikowano
4 minuty temu, zetorr6441 napisał:

He mój zeszłoroczny to 7.3 także.. :)

Euforia wygląda lepiej od artista tylko ciekawe czy też tak dobrze posypie bo hondia w ubiegłym też wyglądała a ledwie 6 było 

U mnie też euforia w zeszłym roku i w tym. A mam kupione Pole z arkadia to da pod 7 może a może wiecej i następne kupione co nazywam,, hu. wie co'' to tam jest nie wiem jaka pszenica i w tym że 25 procent pszenżyta to tam jak wyjdzie 4 to bym skakał w górę 

Opublikowano

Matek proponuję wizytę w wc...

Przy tej ilości wody dobrej odmiany muszą plonować jak ich ktoś nie zameczyl. Kwiecień bez deszczu ale maj już mokry a w czerwcu 180l 

Artist rósł na 3b,4a ph 6-6.4

Przedplon qq, lucerna, trawa z lucerna. Na wszystkie dzialki co roku gnojowica badz obornik.  Poli 6 250kg i 180kg n w 4 dawkach. 3x grzyb 2 mikro i raz spóźniony modus ze względu na temperaturę. 

Poniżej zdjecie euforii, jak deszcz ominie to jutro będzie ścięta 

Alfa, myślałem że euforia była pierwszy rok w sprzedaży 

IMG_20200724_190622.jpg

Opublikowano
8 minut temu, zetorr6441 napisał:

Przy tej ilości wody dobrej odmiany muszą plonować jak ich ktoś nie zameczyl. Kwiecień bez deszczu ale maj już mokry a w czerwcu 180l 

Przedplon qq, lucerna, trawa z lucerna. Na wszystkie dzialki co roku gnojowica badz obornik.  Poli 6 250kg i 180kg n w 4 dawkach. 3x grzyb 2 mikro i raz spóźniony modus ze względu na temperaturę. 

IMG_20200724_190622.jpg

Nie miałem ja w zeszłym roku już pisałem tu na forum i zaskoczyła mnie ogromnie i poszła na całość w tym roku 

Opublikowano
1 godzinę temu, zetorr6441 napisał:

IMG_20200724_190622.jpg

3 tony posladu !!!

Opublikowano
1 minutę temu, zetorr6441 napisał:

He skoro pszenica po lucernie na 80t obornika i ph 6.6 ma dać 3 t to ile twoim zdaniem dadzą na kwaśnej ziemi bez organicznych, jednym azocie, bez ochrony i na suchym roku? 300-400kg?

Hehe Stacha je od środka. Niektórzy nigdy nie zrozumieją co znaczy obornik w dużej ilości. U mnie też idzie 80 ton i gnojowicy nawet do 60000 plus nawożenie 

Opublikowano (edytowane)

8-9 ton mogło być chyba na takiej przyczepie?

Sorry, coś telefon pokręcił. Post miał być pod pytaniem o wagę pszenicy na przyczepie o podanych wymiarach.

Edytowane przez derek2223
Opublikowano
46 minut temu, zetorr6441 napisał:

He skoro pszenica po lucernie na 80t obornika i ph 6.6 ma dać 3 t to ile twoim zdaniem dadzą na kwaśnej ziemi bez organicznych, jednym azocie, bez ochrony i na suchym roku? 300-400kg?

nie każdy chłop co żeżre wiadro jest silny i mądry hahaha przeważnie słaby i tępy

podobnie ze zbożem w tym roku  im więcej nawozu to gorzej  , no ale ty młody to pewnie  duży masz apetyt i stąd takie pomysły !!

Opublikowano

Na co pomysly?

Hmm to według ciebie człowiek wykształcony powinien mieć mały apetyt a nie wykształcony duży? I niby czym ma to być powodowane? 

Pszenice zabiedzone mają plonować wysoko a dobrze nawożenie i chronione nisko?  🤔 

Albo masz za długo przerwę w szkole przez korona albo należysz do tej grupy co,, dużo jedza''  😂 

No i idąc twoim tokiem myślenia to może na czarny lad zamiast żywności powinno się książki wysyłać... 

Opublikowano

u jednego organizm daje nacisk na odżywianie  mózgu u innego na brzuch 😀

temu co daje nacisk na mózg potrzeba dobre zbilansowane odżywianie

temu co na brzuch wystarczy wiaderko ziemniaków i kibel blisko żeby zdażył się doczołgać haha

jeszcze gorzej wygląda to od strony zdrowotnej dopasiony łan ma większą powierzchnie asymilacyjną i bardziej zagęszczone soki komórkowe i stąd wyleganie i choroby grzybowe

Opublikowano

Tu się nie zgodzę, pszenica intensywnie nawożona jeszcze słomą żywą zdrową, tam gdzie niski potas albo fosfor albo wody brakło infekcje widać gołym okiem. A co do plonów ten rok U nas narazie rekordowy

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, alfa napisał:

Hehe Stacha je od środka. Niektórzy nigdy nie zrozumieją co znaczy obornik w dużej ilości. U mnie też idzie 80 ton i gnojowicy nawet do 60000 plus nawożenie 

obornik obornikowi nie równy ;), 80 ton świeżego kurzaka (nie pomiotu a obornika, pomiot ma jeszcze więcej) to 1,2 tony azotu, zaś 80 ton bydlęcego to raptem 350kg ;), dla mnie 15 ton tego pierwszego to już dużo na ha a 25 to maks żeby nie upalić (tym bardziej że jeszcze do tego idą nawozy sztuczne).

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano

@WiesiekTraktorzysta

Azot jak azot, ale jeszcze ile potasu i fosforu przy okazji sie uzupelni.

Swoja droga ciekawe czy sa jakies badania na temat odkwaszania obornikiem. Obornik bydlecy ma PH 7.5, niby szalu niema, ale jednak tego idzie tonaz.

Ciekawe czy samym obornikiem mozna utrzymac PH w granicach 6 na polu.

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, asus921 napisał:

@WiesiekTraktorzysta

Azot jak azot, ale jeszcze ile potasu i fosforu przy okazji sie uzupelni.

Swoja droga ciekawe czy sa jakies badania na temat odkwaszania obornikiem. Obornik bydlecy ma PH 7.5, niby szalu niema, ale jednak tego idzie tonaz.

Ciekawe czy samym obornikiem mozna utrzymac PH w granicach 6 na polu.

z doświadczenia wiem że każdy obornik odkwasza, niektóry nawet całkiem skutecznie może nie szybko bo potrzeba lat gnojenia, ale efekt jest widoczny... Na swoich polach tylko 2x użyłem wapna  w ciągu 30 kilku lat (wyłącznie nowo uprawiane działki), a i ph jest w granicach 6,5 pomimo stosowania wyłącznie obornika od kur niosek.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano (edytowane)

Spotkaliście się kiedyś, żeby z powodu zapachu nie przyjęto pszenicy na skupie?

Dodam, że prosto z kombajnu na przyczepę i na drugi dzień na skup.

Edytowane przez derek2223
Opublikowano
1 godzinę temu, derek2223 napisał:

Spotkaliście się kiedyś, żeby z powodu zapachu nie przyjęto pszenicy na skupie?

Dodam, że prosto z kombajnu na przyczepę i na drugi dzień na skup.

Tak, pewnie zagrzybiona i nie przyjeli. U mnie bardzo często sprawdzają wechowo.

• Thanks 1
Opublikowano

Na węch to może być stęchła, a nie zagrzybiona prosto z pola. No chyba że śnieć cuchnąca, bo od septoriozy ani innej dtr-ki, zboże nie capi grzybami 😋

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v