Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, masa24 napisał:

Tu kiedyś kolega o nicku Kamil mówił o swojej strategii nawożenia pszenicy i dawał w drugiej dawce 300 kg saletry. Jak jesteś to prosze przypomnij swoje dawki jeszxze raz. Czy ktoś z was stosuje takie wysokie 2 dawki?

Tak w tamtym roku na N1 poszło 255kg saletry 34, na N2 315kg, na N3 150kg. W tym roku na N1 250kg na N2 270kg ale to przez złe ustawienie rozsiewacza bo planowane było 300kg. 

Opublikowano

Też stosuje druga dawkę "konkretną", w tym roku poszło ok 270kg/ha saletry Pulan. Tak mnie uczono, że druga dawka jest odpowiedzialna w głównej mierze za plon, najlepiej pod koniec krzewienia-faza pierwszego kolanka

Opublikowano

I ja również w przypadku odpowiednio rozkrzewionych pszenic podawałem ok 50-60kgN, a druga dawka 90-100kgN. I na tym koniec. Mocznika dolistnie oraz NPK z jesieni nie licze.

Opublikowano
13 minut temu, nobeq napisał:

Kolejność była jak należy. Dr green + ccc+moddus + revyflex + tytanit + optysil

Właśnie nie,  powinno iść: dr klej(albo wcale), modus ,reyflex, ccc, tytanit +optysil,  nigdy nie miałem takich problemów żeby coś kleiło, myślę ze robicie błąd bo zaczynacie wlewać jak macie mało cieczy w zbiorniku  a później zbyt szybko wprowadzacie duże ilości rożnych substancji naraz, dzisiaj 7 substancji i zero glutów

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, kamilc017 napisał:

Tak w tamtym roku na N1 poszło 255kg saletry 34, na N2 315kg, na N3 150kg. W tym roku na N1 250kg na N2 270kg ale to przez złe ustawienie rozsiewacza bo planowane było 300kg. 

Jaka 3 dawke planujesz?? Przypomnij plony i klasę ziemi. PH znasz?

tez w tym roku dałem koło 300 na druga dawke. To ciekawe bo przeważnie nikt nie daje więcej niż 250 kg saletry czyli 85 n w drugiej. Gdzieś czytałem ze ponad 85 n roślina nie wykorzysta

Opublikowano
Przed chwilą, masa24 napisał:

Jaka 3 dawke planujesz?? Przypomnij plony i klasę ziemi. PH znasz?

tez w tym roku dałem koło 300 na druga dawke. To ciekawe bo przeważnie nikt nie daje więcej niż 250 kg saletry czyli 85 n w drugiej. Gdzieś czytałem ze ponad 85 n roślina nie wykorzysta

pytanie ile przeznaczyłeś -założyłeś na straty przy niekorzystnej pogodzie, zwykle z tego co się wysieje max 70-75 % jest spożytkowane przez roślinę reszta to rozprószka...bo jak jest wilgoć to strat jest niewiele i wtedy rośliny bardo często są wylęgnięte i wtedy należało ograniczyć dawkę azotu

Opublikowano

Rok 2018 plon 10.5t/ha, rok 2019 plon od 8 do 8.9t/ha pH od 6.9 do 7.2, klasa 3a przeważnie trafia się i 2klasa, zasobności potas niski, fosfor średni magnez niski do b.niski. 3 dawkę planuje tez około 50kg N jak będzie woda oczywiście. Jak nie będzie to koniec a azotem.

Opublikowano

Stosował ktoś Meda Max w dawce 0,3-04 kg ,jaki efekt . Nigdy nie schodziłem w pierwszej dawce poniżej 0,5 kg /ha , ale przez tą suszę ,brak opadów muszę chyba zmniejszyć dawkę.

Opublikowano
2 minuty temu, kamilc017 napisał:

Rok 2018 plon 10.5t/ha, rok 2019 plon od 8 do 8.9t/ha pH od 6.9 do 7.2, klasa 3a przeważnie trafia się i 2klasa, zasobności potas niski, fosfor średni magnez niski do b.niski. 3 dawkę planuje tez około 50kg N jak będzie woda oczywiście. Jak nie będzie to koniec a azotem.

Masz jakieś porównanie przy mniejszych ilościach azotu? Jak przekładało się to na plon np przy nawożeniu 2 x 250

Opublikowano
28 minut temu, kamilc017 napisał:

Jakie regulatory stosujesz przy takich dawkach azotu ?

Opublikowano

2 tygodnie temu wysialem N2 200kg saletry licząc na deszcz, niestety od tamtej pory nie spadła kropla do dziś. Czy jest sens wysiac np 50kg saletry jutro bo ciekawe ile azotu przez te 2 tygodnie roślina pobrania jak jest tak sucho a ile uciekł w powietrze. Na N1 poszło 150kg saletry

Opublikowano
1 godzinę temu, taux napisał:

Właśnie nie,  powinno iść: dr klej(albo wcale), modus ,reyflex, ccc, tytanit +optysil,  nigdy nie miałem takich problemów żeby coś kleiło, myślę ze robicie błąd bo zaczynacie wlewać jak macie mało cieczy w zbiorniku  a później zbyt szybko wprowadzacie duże ilości rożnych substancji naraz, dzisiaj 7 substancji i zero glutów

Krótko. Też nie miałem z tym problemów i dalej nie wiem o co chodzi. Tytanit, Optysil, bogato stymulatory, antystresanty jak w reklamach czopków i podpasek. 

1 godzinę temu, taux napisał:

pytanie ile przeznaczyłeś -założyłeś na straty przy niekorzystnej pogodzie, zwykle z tego co się wysieje max 70-75 % jest spożytkowane przez roślinę reszta to rozprószka...bo jak jest wilgoć to strat jest niewiele i wtedy rośliny bardo często są wylęgnięte i wtedy należało ograniczyć dawkę azotu

Nom, tylko weź traf w pogodę i warunki. Teraz kto dał na początku więcej jest spokojniejszy. 

Opublikowano
Cytat

plony bardzo ładne, ale bez deszczu nieosiągalne

piszesz, że w 2019 w najważniejszych miesiącach miałeś: kwiecień - 33mm, maj - 131mm, czerwiec - 32mm, razem: 196mm opadu

u mnie, niestety było tak; kwiecień - 5,6mm, maj - 85,2mm, czerwiec - 3,3mm (przy temperaturach dochodzących do 38st), razem: 94,1mm

różnica ogromna; na pustyni środkowej wielkopolskiej mieliśmy dwa lata ogromnej suszy, a zapowiada się następny rok, obecnie jest dwudziesty dziewiąty kolejny dzień bez deszczu 

• Like 1
  • Sad 1
Opublikowano

Ponownie z moich obserwacji wynika że podanie jednej dawki N było jak do tej pory rozsądne bo rośliny wyglądają dużo lepiej niż rozłożone na dwie dawki mają lepszy wigor i są większe ale to na tą chwilę zobaczymy co będzie dalej

Opublikowano

Susza skróci.Ja nie widzę sensu teraz dawać drugiej dawki azotu,przecież w prognozach nie widać jakiegoś konkretnego deszczu,to co popada  teraz to nie bd miało znaczenia nawet.

Opublikowano
11 godzin temu, masa24 napisał:

Masz jakieś porównanie przy mniejszych ilościach azotu? Jak przekładało się to na plon np przy nawożeniu 2 x 250

Nie mam porównania. Stosuje na wszystko tak samo, niedużo mam ha także celuje w wysokie plony. 

11 godzin temu, Ursus932 napisał:

Jakie regulatory stosujesz przy takich dawkach azotu ?

Na 1 kolanko 0.3 moddus + 1l ccc szło przez ostatnie 2lata. I na flagę 0.2l moddus. W tamtym roku spróbowałem medaxa na pół pola 0.3l medax i 1l ccc i na flagę 0.2l moddus. I szczerze to różnicy ja nie widziałem. W tym roku poleciałem na pszenicę 0.4l meddax + 1.1l ccc. 

8 godzin temu, nie napisał:

plony bardzo ładne, ale bez deszczu nieosiągalne

piszesz, że w 2019 w najważniejszych miesiącach miałeś: kwiecień - 33mm, maj - 131mm, czerwiec - 32mm, razem: 196mm opadu

u mnie, niestety było tak; kwiecień - 5,6mm, maj - 85,2mm, czerwiec - 3,3mm (przy temperaturach dochodzących do 38st), razem: 94,1mm

różnica ogromna; na pustyni środkowej wielkopolskiej mieliśmy dwa lata ogromnej suszy, a zapowiada się następny rok, obecnie jest dwudziesty dziewiąty kolejny dzień bez deszczu 

Faktycznie bez deszczu nic nie zrobi. Będzie widać jak z tą pogodą będzie,  jak będzie sucho to sam poślad zbiorę i nic z tym nie zrobię. 

Opublikowano
2 godziny temu, sybiuszek24 napisał:

Ponownie z moich obserwacji wynika że podanie jednej dawki N było jak do tej pory rozsądne bo rośliny wyglądają dużo lepiej niż rozłożone na dwie dawki mają lepszy wigor i są większe ale to na tą chwilę zobaczymy co będzie dalej

Co potwierdza moje słowa. Wtedy był deszcz, azot był dostępny. Później już tylko strata. Do 24 kwietnia bez kropli deszczu pogoda mi pokazuje. Nie ma jak fasoli zasiać, ale tę i w maju ogarnę. 

Opublikowano

17 godzin temu, marluk napisał:

Mam nadzieję że pszenicy nic nie grozi? Jaki macie na to sposób? 2 przejazdy?

w proporcjach 1,33 green + 0,75 mirage nic sie nie działo, ale tez slyszalem ze prochlorazu z greenem sie nie daje

92252992_613977089194649_7794789661355802624_n.jpg

tu się pochwale co sie stanie jak sie za szybko wrzuci dr greena do sita

Opublikowano
2 godziny temu, jonatansad napisał:

siać  drugą dawke azotu saletre , czy jeszcze czekać bo jest bardzo sucho 

Siej, po co ma leżeć i przeszkadzać w magazynie . Przyczepę na żniwa załatw większą, bo gdzie pszenicę pomieścisz?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v