Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, lukasz1995 napisał:

Witam,jak wy skracacie w trakcie takiej suszy,ja narazie odpuszczam i jade tylko chwasty i T1.Nawet drugiej dawki azotu raczej sypać nie będe,chyba,że zacznie solidnie padać9_9

Jak nie sypałes drugiej dawki to nie musisz skracać

Opublikowano

Nie wiem o co chodzi z tym oblepionym zbiornikiem, ale  coś poza dr Green musi Was łączyć, bo wielu z nas nie miało tego przykrego doświadczenia a niezłe miksy robiliśmy.

Może odrębny post swoją drogą o tym zalepiaczu zrobić. 

Ja dziś przypadkiem znalazłem stare zapasy nawozów ARKOP na chelatach EDTA,  które są cholernie drogie, ale wyszły daty ważności i pewien zacny sprzedawca nie może tego sprzedać, mimo że nawozy zero zbrylenia, żadnych zmian, dobrze przechowywane, więc odkupiłem sobie na zapas i jak ktoś jest z okolicy Hrubieszowa to może coś będę miał na zbyciu, cenowo wygląda to tak:

ACTICAL – 8zł litr

Aquasoft – 8zł litr

AminMAg Active – 30zł za 25kg

Actipol CU – 10zł kg  , 40zł za 5kg

Actiplon buraki – mikro 7zł/kg  (podobna cena dla wszystkich tego rodzaju)

Folractiv fasola po 10zł za 1kg, 30 za 5kg.

Foliar Active NPK 9-40-20 – 20zł za 3 kg ( 7zł za 1kg)  (podobna cena dla wszystkich z grupy)

Więc trochę odpocznę od Dr Green, bo tu wychodzi sporo taniej. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Jeśli  wystąpiło po mrozach to efekt przemrożenia. 

Co większe pszenice, intensywniej rosnące to tak mają.

I u mnie ciągle nędza. Jedynie na stanowisku po agreście i porzeczce ładna.

Moja tak przeciętnie wygląda, są gorsze i lepsze miejsca.  Azotu opór a nie rośnie. Siana 1 października.

Gdyby woda była to była by jeszcze szansa na plon.

20200407_111339.jpg

Agrest to zgłaszać taką pszenicę do ubezpieczalni?

Edytowane przez Jacek123
  • Haha 1
Opublikowano
Agrest napisał:

Moja tak przeciętnie wygląda, są gorsze i lepsze miejsca.  Azotu opór a nie rośnie. Siana 1 października. Gdyby woda była to była by jeszcze szansa na plon. 

moja tytanika wygląda identycznie siana 15 października, strasznie to wygląda, niby roślina zdrowa intensywnie zielona ale nie chce rosnąć. Czeka na deszcz i ciepło

Opublikowano (edytowane)

Pewnie ta tania odżywka,

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

doktor klej haha

kupta sobie prochy adob po 10kg albo mikro z yara w płynie, taniej wychodzi jak green i nima problemów

ja zrobiłem teraz zajzajer mocznik, medax max, adob cu, adob mn i RevyFlex bez problemu 

Opublikowano

Ja dałem ccc + moddus + revyflex + tytanit + optysil + dr green. Wypryskalo się wszystko, ale na koniec zajrzelem do opryskiwacza no i kisiel koloru greena został.

Opublikowano
1993michal napisał:

Gdzie to kolego dokładnie popadało ja z LZA i jakieś chmurki wychodzą od strony Lublina

okolice Bialej Podlaskiej

Axd529 napisał:

Jakbym dał w sobotę N2 salere i by nie popadało w Poniedziałek to przypale zboża?

Jeśli nie popada to wszystko pójdzie w górę ale roślinom nic nie zrobi

Opublikowano
12 minut temu, nobeq napisał:

Ja dałem ccc + moddus + revyflex + tytanit + optysil + dr green. Wypryskalo się wszystko, ale na koniec zajrzelem do opryskiwacza no i kisiel koloru greena został.

Jak dałeś w tej kolejności to nic dziwnego

Opublikowano

Tu kiedyś kolega o nicku Kamil mówił o swojej strategii nawożenia pszenicy i dawał w drugiej dawce 300 kg saletry. Jak jesteś to prosze przypomnij swoje dawki jeszxze raz. Czy ktoś z was stosuje takie wysokie 2 dawki?

Opublikowano
ravoj napisał:

12 minut temu, nobeq napisał:

Jak dałeś w tej kolejności to nic dziwnego

Kolejność była jak należy. Dr green + ccc+moddus + revyflex + tytanit + optysil

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v