Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, dzikiWschód napisał:

na tą chwilę jesteście zadowoleni z bacara trio?

Pryskalem przed tymi deszczami i wyczyściło wszystko tylko środek wpłukało w ziemię i jakieś takie dziwne przebarwienia na pszenicy się zrobiły i tak jak by ją wstrzymało we wzroście.

Opublikowano

Panowie jeśli na N1 podam 250kg saletrosanu to czy jest sens dodać siarczan magnezu do zabiegów T1 i T2? zostało mi kilka worków siarczanu i tak się zastanawiam czy kupić saletrę i dolistnie siarczan czy saletrosan i odpuścić siarczanu dolistnie...

• Root Admin
Opublikowano

Policz sobie w jaki plon celujesz.

Tona pszenicy potrzebuje około 4kg czystej siarki, z tym z uważaj bo często podają ilość SO2 albo SO3, wtedy trzeba to podzielić przez 0.5 albo 0.4

Czyl idąc na 8ton pszenicy powinieneć podać 32kg S, czyli odpowiednio 64kg SO2 albo 80kg SO3.

Saletrosan 26 zawiera 13% S. Tak więc 250kg saletrosanu 26 daje 32.5kg siarki, czyli praktycznie nawożenie S masz załatwione

Opublikowano

I`m back ;)

54 minuty temu, caseihc napisał:

Pryskalem przed tymi deszczami i wyczyściło wszystko tylko środek wpłukało w ziemię i jakieś takie dziwne przebarwienia na pszenicy się zrobiły i tak jak by ją wstrzymało we wzroście.

Przebarwieniami się nie martw, metrybuzyna potrafi ograniczać krzewienie, a dff wybielać liście, zazwyczaj regeneracja trwa dość szybko, choć tej jesieni wegetacja jest powolna i trwa to dłużej niż np rok temu.

Opublikowano
20 minut temu, milanreal1 napisał:

I`m back ;)

Przebarwieniami się nie martw, metrybuzyna potrafi ograniczać krzewienie, a dff wybielać liście, zazwyczaj regeneracja trwa dość szybko, choć tej jesieni wegetacja jest powolna i trwa to dłużej niż np rok temu.

No właśnie siałem we wrześniu dość rzadko bo myślałem że sie fajnie pokrzewi a tu d*pa wstrzymało ją i nie rośnie na liściach były białe przebarwienia.

Opublikowano

To ja zeszły rok pryskalem, jedna działka miała 3 liście i na tej żadnych przebarwień czy zachamowania wzrostu nie było widać. A na innych działkach gdzie już się krzewiła to już przebarwienia były. W tym roku dzisiaj opryskalem, faza 3 liści. Expert, Dff, Tribenuron. Jak będzie dalej zobaczymy. 

Opublikowano
7 godzin temu, dzikiWschód napisał:

osobiście problemu jeszcze z nim nie miałem ale wiosna sasiad za miedza przesiewał połowę działki pszenicy a teraz na jesien znowu pszenica i juz 2 razy pryskał profilaktycznie

u mnie do tej pory też był spokój, ale co w tym roku się wyrabia to masakra. czym najskuteczniej się przed nim bronić?

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, yacenty napisał:

Policz sobie w jaki plon celujesz.

Tona pszenicy potrzebuje około 4kg czystej siarki, z tym z uważaj bo często podają ilość SO2 albo SO3, wtedy trzeba to pomnożyć przez 0.5 albo 0.4

Czyl idąc na 8ton pszenicy powinieneć podać 32kg S, czyli odpowiednio 64kg SO2 albo 80kg SO3.

Saletrosan 26 zawiera 13% S. Tak więc 250kg saletrosanu 26 daje 32.5kg siarki, czyli praktycznie nawożenie S masz załatwione

Jacek a jak ma się sprawa z siarczanem magnezu z Tarnobrzegu, Nawóz zawiera: 21% magnezu (MgO) całkowitego (16% rozpuszczalnego w wodzie), 30% siarki (SO3rozpuszczalnej w wodzie, czyli te 30% jest dostępne w całości dla roslin czy tak jak w saletrosanie z 32% dostepne jest tylko 13%?

Edytowane przez Junak19
Opublikowano

w tym roku widze znowu u wielu osób przebarwiwnia na zołto w zbożach. przewaznie stare liscie i czubki tych starych lisci. objawia sie to na polach u ludzi ktorzy wiem ze wapnowali. Sam tez wczoraj rozsiewalem wapno dobromor po wierzchu po pszenicy. Czy to moze byc objaw nadmiaru wody?? Zachwiane stosunki powietrzno wodne?

• Root Admin
Opublikowano

ale co jest złego w obecnych warunkach?

średnia temperatura 6.5 stopnia za ostatni tydzień, w nocy temperatury dodatnie, w dzień przekracza 10.
Mokro, więc powolutku sobie rośnie.

image.png

Opublikowano

Mam to na każdej działce w monokulturze.  I przybywa tego. Odczyn mam uregulowany. Npk wszędzie dane w ilości ultra dap 180-200kg, sól potasowa 150 -200kg. 

Skłaniam się ku tezie że to sprawa grzybów z rozkladającej się słomy . Częściowo jako potwierdzenie mam fakt że na jednej działce pole w połowie po pszenicy, druga połowa po zlikwidowanej porzeczce. Ta po porzeczce piękna zielona lepiej się krzewi. Po pszenicy pasy żołknących roślin.

Najgorsze miejsca wyglądają tak

20201115_102049.jpg

Opublikowano

jeśli te pasy ... jeśli w śladach kół lepsza a podsycha na pasach luźniejszej gleby a pole nie kwaśne to może być też niedobór manganu czy innego mikro wyczerpanego w poprzednim sezonie.
oczywiście bez szczegółowych badań gleby nie można jednoznacznie wyrokować ale niedostatek składników... niedożywienie to z automatu większa wrażliwość na choroby plus zasoby takowych w resztkach pożniwnych.

Monokultura jest możliwa do uzyskania normalnych plonów ale wymaga większej wiedzy i kosztów, zabiegów aby opanować niekorzystne zjawiska wynikające z braku zmianowania.

Opublikowano (edytowane)

Mam pole co już 3 rok posiałem pszenżyto i 1 rok co cięta była słoma i co zauważyłem że strasznie łokaś podjadł i podjada dalej mimo oprysku mospilanem przebarwień na pszenżyta,pszenicy oprócz jeczmienia nie mam,Zaprawiane kinto plus + primus B nasiona 1 odsiew a i siew w terminie 19 wrzesień a i pryskane na mszycę +mangan,cynk,miedź w chelatach

Edytowane przez drobny
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v