Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, lukasz222 napisał:

Jeśli ma zaklejać pylniki to muszą być na wierzchu. Pytanie ile tego żyta w ogóle masz?

Może być bor, może być np jakiś olej, adiuwant który poprawia przylepność cieczy.

Jak wyrzuci pylniki to już za późno.

Opublikowano

Stosowałem, z tym że Axial w dawce 0,3l/ha żeby tylko owies głuchy zabić, choć myślę że i 0,6 nie zrobi nic złego.

@isentor sporo, przy 40ha to chyba jednak najmądrzej jest zrobić zabieg T2 kiedy żyto będzie kwitło.

@Zapracowany nie mówię o wyrzuceniu pylników, tylko muszą one być widoczne na zewnątrz ziarniaków/plewek. Ale dobrze że zwróciłeś uwagę, bo należałoby tutaj to uściślić.

Opublikowano
ravoj napisał:

12 godzin temu, dzikiWschód napisał:

kiedy jest tzw kwitnienie w pszenicy? chciałbym jechać z micznikiem siarczanem i CYPERKILL a wychodzi liść flagowy, można? dawka 5kg/100l wody

Można. Rozumiem że mocznik jako adiuwant, bo chyba nie chcesz  ją azotem cały czas przez liście karmić?  Tylko Adiuwant do perytroidów? :ph34r: jednak będziesz karmił hmm... 

pewnie że będę karmil hehe 10kg na 220l wody + 12.5kg siarczanu i CYPERKILL

Przemo188 napisał:

Poszło dziś T2

Priaxor 1L

Tebu 0,6L

Danadim 0,5L

Siarczan 10kg

Mocznik 10kg 

Teraz tylko i aż deszczu 😏

danadium nie potrzebuje temperatur powyżej 20stopni?

Opublikowano

A może macie jakiś pomysł na jęczmień jary w pszenicy, nie pomyślałem że nie wymarznie i wyszła mieszanka.

Nawet wyciąć nie ma jak bo jest niższy od pszenicy...

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, dzikiWschód napisał:

pewnie że będę karmil hehe 10kg na 220l wody + 12.5kg siarczanu i CYPERKILL

danadium nie potrzebuje temperatur powyżej 20stopni?

czytałem że 15, ale od 10 w górę też działa tyle że gorzej/wolniej/inaczej, poza tym ta znacząca ilość mocznika raczej dużego plonu nie wytworzy (50kg może) co bardziej robala przypiecze (przyklei się do niego więcej substancji lub może poprzykleja mu skrzydełka i nóżki tak że zginie śmiercią tragiczną nie od danadiumu a z głodu, tak w razie czego jakby ten zdobyczny dimetoat już wycofany nie podziałał)... tylko co na to ekolodzy i obrońcy zwierząt ;)

Moja Spirella poniżej, a raczej jej kłosek...

IMG_20200519_162658.jpg

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano
14 minut temu, HORTUS napisał:

A może macie jakiś pomysł na jęczmień jary w pszenicy, nie pomyślałem że nie wymarznie i wyszła mieszanka.

Nawet wyciąć nie ma jak bo jest niższy od pszenicy...

No nic. Będzie dobra na pasze, już wymieszana😂 

Opublikowano (edytowane)

Ale potas podany w fazie kloszenia zageszcza soki komorkowe i mocno winduje gluten. Mi na kontoli  pszenica miala 36  po siarczanie magnezu, bez do 30. Po drugie potas reguluje gospodarke wodna  w roslinie, co teraz jest bardzo wazne. 

Edytowane przez tomek73
Opublikowano
1 godzinę temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

czytałem że 15, ale od 10 w górę też działa tyle że gorzej/wolniej/inaczej, poza tym ta znacząca ilość mocznika raczej dużego plonu nie wytworzy (50kg może) co bardziej robala przypiecze (przyklei się do niego więcej substancji lub może poprzykleja mu skrzydełka i nóżki tak że zginie śmiercią tragiczną nie od danadiumu a z głodu, tak w razie czego jakby ten zdobyczny dimetoat już wycofany nie podziałał)... tylko co na to ekolodzy i obrońcy zwierząt ;)

Moja Spirella poniżej, a raczej jej kłosek...

IMG_20200519_162658.jpg

Zadowolony jesteś ze Spirelli? Jak plonuje w porównaniu do innych odmian pszenicy w Twoim gospodarstwie i faktycznie jest dużo wcześniejsza?

Opublikowano
Przed chwilą, JanKrzysztof napisał:

Zadowolony jesteś ze Spirelli? Jak plonuje w porównaniu do innych odmian pszenicy w Twoim gospodarstwie i faktycznie jest dużo wcześniejsza?

jest wcześniejsza o jakieś 2 tygodnie od ostrogi z tego co widzę (kłos) ale za wcześnie o tym mówić bo to pierwszy rok na razie. Powiem że plonów mniejszych na tym kawałku nie spodziewam się 😎. Przedtem Ostroga dała na nim 4t/0,65ha to teraz będzie niemniej pewnie. Z wyglądu też nie była by gorsza od ostrogi gdyby nie przypalone końcówki liści od mrozu 😬

Opublikowano
tomek73 napisał:

Ale potas podany w fazie kloszenia zageszcza soki komorkowe i mocno winduje gluten. Mi na kontoli  pszenica miala 36  po siarczanie magnezu, bez do 30. Po drugie potas reguluje gospodarke wodna  w roslinie, co teraz jest bardzo wazne. 

Dajesz ten siarczan potasu i mocznik z fungi ewentualnie insektem czy to zupełnie osobny zabieg?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v