Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, dzikiWschód napisał:

pytanie od znajomego, czy podwójna dawka axiala czyli 2l/ha zaszkodzi pszenicy, coś popiepszyl 3 dni temu

Musi poczekać i obserwować. Teraz już tego nie naprawi...

Opublikowano
33 minuty temu, dzikiWschód napisał:

pytanie od znajomego, czy podwójna dawka axiala czyli 2l/ha zaszkodzi pszenicy, coś popiepszyl 3 dni temu

W normalnych warunkach nic by jej nie było nieraz  lancet szedł na zakładkę  a to coś w podobie trochę przetrzyma czytaj tydzień  ale póżniej wszystko wracało do normy i plon był taki sam. Ale w dzisiejszych warunkach  to hgw

Opublikowano
5 godzin temu, lukasz493 napisał:

Czemu taka opinia ? Rozwiń bo mnie to ciekawi, mondatak polecało tutaj mnóstwo osób w dawce 0.6 l . Andros i Domnic pozytywne opinie od sąsiada który uprawia na 100 ha. Cenowo wychodziło całkiem ok, wydawać 400 zł na ha to mija się z celem :)

Ja t1 nie robiłem od dwóch lat tylko zabieg na kłosa i  bez tego plon w okolicach 6-7 ton w tamtym roku łapałem, myślę że zaszkodzić nie zaszkodzi...

prochloraz (związek z grupy imidazoli) - 450 g w 1 litrze środka (43,9%)

fenpropidyna (związek z grupy morfolin) – 750 g/l (80,04%)

tebukonazol (związek z grupy triazoli) – 250 g/l (24,18%) 

Źle mnie zrozumiałeś. To taka najlepsza mieszanka w porównaniu cena/jakość kiedy nie masz dużej presji powiedzmy septoriozy, ale fenpropidyna z triazolami nawet septoriozę przyhamuje. Idealne rozwiązanie budżetowe - zdroworozsądkowe. Nie jest jednak tak dobre jak np  mieszanka w Boogie Xpro. 

Sam taką stosuję, chociaż teraz na uśpienie septoriozy poszedł Prochloraz+fenpropidyna+propikonazol (oczywiście w terminie) 

Na liść flagowy Solatenol + tebu 

Opublikowano
1 godzinę temu, dzikiWschód napisał:

ja mam jeszcze t1 do zrobienia na ostatnich kawałkach, przymrozek mam z poniedziałku na wtorek więc jadę w środę capalo 1.6 + 1l yara zboża bez skracania, nie mogę dłużej czekać bo grzyb się pokazuje coraz bardziej. na t2 kupiłem priaxor 0.8l ale chyba się za bardzo pospieszylem bo prognoza na 10 dni pokazuje brak opadów tylko ciepło i wiatr

U mnie  grzyb też atakuje na potęgę  a zwłaszcza tam gdzie jest pszenica po pszenicy mam kupiony gotowiec  WIRTUOZ ALE TO PRAWIE 200 STÓWY NA HEKTAR  i przy obecnej temperaturze to szkoda wylać wytrzymała tak długo to musi jeszcze 2 /3 dni wytrzymać ,ps hyba nawet do czwartku.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, ravoj napisał:

Źle mnie zrozumiałeś. To taka najlepsza mieszanka w porównaniu cena/jakość kiedy nie masz dużej presji powiedzmy septoriozy, ale fenpropidyna z triazolami nawet septoriozę przyhamuje. Idealne rozwiązanie budżetowe - zdroworozsądkowe. Nie jest jednak tak dobre jak np  mieszanka w Boogie Xpro. 

Sam taką stosuję, chociaż teraz na uśpienie septoriozy poszedł Prochloraz+fenpropidyna+propikonazol (oczywiście w terminie) 

Czyli Elatus Era czy może Plus (solatenol w czystej postaci)  choć nigdzie nie znalazłem oferty?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, galan99 napisał:

Tak pilno wszystkim ja jeszcze nic nie pryskałem dopiero pod koniec kwietnia ma być cieplej .

bo nie masz spetoriozy :)

1 godzinę temu, kotek12321 napisał:

Co do kwestii właściwych warunków, pryskane było akurat w ostatnim oknie pogodowym, temperatura dodatnia około 20 stopni w dzień a nocą około 8-10 przez dwie noce. Środek na chwasty zadziałał bardzo dobrze i widać było efekty już kilka dni po aplikacji. 

Niestety główny błąd to zaniżenie dawki Duett'u, ale co zrobić człowiek się zawsze uczy na swoich błędach najlepiej. 

Ja widząc septoriozę w marcu, dałem 1,33 L/ha Duett star i efekt za***isty, żadnych mieszanin nie robiłem, bo w chłody tylko  morfoliny benzymidazole i chinazoliny sobie dobrze radzą.  Epksy w sumie też, bo było powyżej 12 w czasie zabiegu. Gdybym jechał 3 środkami, obniżyłbym dawki do bezpiecznych. Żadnym nie jechałbym zgodnie z etykietą, to samobójstwo. W chłody trzeba wybrać środki odpowiednie i dać maks dawkę. Triazole potrzebują ciepła i trzeba o tym wiedzieć. 

Edytowane przez ravoj
  • Like 1
Opublikowano

Byłem jeszcze raz na lustracji powiedzcie jaka mam fazę bbch jest klosek 12 14 pietetek zależy w którym zdzble za nim kolanko i jakby drugie kolanko między nimi 1.2 cm 

Opublikowano
18 minut temu, ravoj napisał:

w jakiej cenie solatenol?

Opublikowano
1 godzinę temu, Zbyszek3939 napisał:

na Zamojszczyżnie  póki co jeszcze to tragedii z suszą nie ma  więcej spustoszenia robi roślinie stres  codzienny przymrozek niż brak wilgoci   a zabiegi wykonywane też dodatkowo ją obciążają ,  moja pryskana 7 kwietnia do tej pory nie może się  wyzbierać i dodatkowo zaczął ją atakować grzyb a u sąsiada przez miedzę gdzie nic nie robił jest ładna zielona fakt że póżniej siana  po buraczysku no i może inna odmiana  ale wam powiem że kto do tej pory nie robił żadnych zabiegów  nic na tym nie stracił .Takie jest moje zdanie czy się z tym zgodzicie czy nie.

Oj nie wiem,  gdybym nie wyleczył swojej z septoriozy w marcu  to na pewno Zbychu nic bym nie stracił :(  Nie byłoby po co skracać i jeździć na pole. Każdy dopasowuje zabiegi do swojej odmiany i trzeba sprytnie wybierać i dobierać. Ja o dobry plon walczę do końca i robię co mogę żeby bardziej pomóc aniżeli zaszkodzić. 

Obecnie zakończyłem zabiegi i czekam. W fazie  krzewienia i strzelania w źdźbło dostałą co mogła, na tydzień mam spokój. Później już dokarmianie efektu wielkiego nie daje i nie zamierzam nic więcej robić poza ochroną liści. Azot sobie z fasoli weźmie, tak jak było w ubiegłym roku, gdzie parametry bez azotu na kłos były najlepsze jakie miałem. 

• Like 1
Opublikowano

@losktos kupiłem Elatus Era za 235zł/litr, niestety nie znalazłem nigdzie Elatus Plus. Do zabiegu zgodnego z etykietą brakuje mi 200ml do hektara, to dorzucę Tebu, albo strobilurynę, muszę jeszcze rozważyć, chyba bardziej strobi, niż dwa triazole. 

13 minut temu, alfa napisał:

Byłem jeszcze raz na lustracji powiedzcie jaka mam fazę bbch jest klosek 12 14 pietetek zależy w którym zdzble za nim kolanko i jakby drugie kolanko między nimi 1.2 cm 

jak Ty te pietetka policzyłeś? mikroskop na pole zabrałeś? 

Opublikowano

Kawałek z PH 3.8.  Wapniowane w tamtym roku i teraz wiadomo co roku będzie. Jesień totalna susza. Zima bez śniegu właściwie. Teraz marzec i kwiecień do tej pory jeden 3 godzinny deszcz. Jak na te czynniki nie jest najgorsza uważam. 

Screenshot_20200419-192235_Messenger.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, ravoj napisał:

Oj nie wiem,  gdybym nie wyleczył swojej z septoriozy w marcu  to na pewno Zbychu nic bym nie stracił :(  Nie byłoby po co skracać i jeździć na pole. Każdy dopasowuje zabiegi do swojej odmiany i trzeba sprytnie wybierać i dobierać. Ja o dobry plon walczę do końca i robię co mogę żeby bardziej pomóc aniżeli zaszkodzić. 

Obecnie zakończyłem zabiegi i czekam. W fazie  krzewienia i strzelania w źdźbło dostałą co mogła, na tydzień mam spokój. Później już dokarmianie efektu wielkiego nie daje i nie zamierzam nic więcej robić poza ochroną liści. Azot sobie z fasoli weźmie, tak jak było w ubiegłym roku, gdzie parametry bez azotu na kłos były najlepsze jakie miałem. 

U mnie też jakoś wychodzi co roku.

IMG_20200419_193038[1].jpg

Opublikowano (edytowane)

1 godzinę temu, ravoj napisał:

@losktos kupiłem Elatus Era za 235zł/litr, niestety nie znalazłem nigdzie Elatus Plus. Do zabiegu zgodnego z etykietą brakuje mi 200ml do hektara, to dorzucę Tebu, albo strobilurynę, muszę jeszcze rozważyć, chyba bardziej strobi, niż dwa triazole. 

jak Ty te pietetka policzyłeś? mikroskop na pole zabrałeś? 

Wyjmij klosek powiększ i policzysz a jak dobry wzrok to i tak dasz radę albo telefonem przybliz i też będzie ok. Tutaj przybliz i masz z prawej 10 reszta zakryta po lewej było 13 mogę jutro zrobić zdjęcie z całym widocznym tu akurat prawa z strona przykryta 

IMG_20200419_181724.jpg

Edytowane przez alfa
Opublikowano
2 godziny temu, alfa napisał:

Ale dziewczynki czy chłopczyki to już nie zobaczy . ps. żart oczywiście🤣

Opublikowano
16 minut temu, ravoj napisał:

nie no, fachura, ma oko, nie ma co. 12 Pięterek (ok 52 ziarna)  przy MTZ 40,  i 800 kłosach, = 10 t. 

Kolego ravoj w zeszłym roku roku 11 ponad było ja swojego się nie boję ktoś chce może przyjechać na żniwa w moich stronach są później także da radę u was już po.  W tym roku będzie gorzej bo pewnie wyłoży jak nie skracane będzie i septorioza swoje zrobi. No ale zobaczymy jak to będzie. Trochę za małe mtz dałeś a zbyt duża obsadę 

3 minuty temu, alfa napisał:

Kolego ravoj w zeszłym roku roku 11 ponad było ja swojego się nie boję ktoś chce może przyjechać na żniwa w moich stronach są później także da radę u was już po.  W tym roku będzie gorzej bo pewnie wyłoży jak nie skracane będzie i septorioza swoje zrobi. No ale zobaczymy jak to będzie. Trochę za małe mtz dałeś a zbyt duża obsadę 

A Twoje wyliczenie to chyba 16 ton

• Confused 1
Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Takie plony zanoszą się na ten rok a potem wielu powiada że niema pszenicy w Polsce to jak nie ma jak jest .

Narazie to wróżenie z fusów przywali susza mtz 20 😁 i będzie plon pierwszorzędny 

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, alfa napisał:

Narazie to wróżenie z fusów przywali susza mtz 20 😁 i będzie plon pierwszorzędny 

Potencjał pszenica ma, jest w bbch 31/32, skrócisz może nie idealnie ale mniej więcej 40% z tego co można było, później po bbch 37 drugi strzał i będzie git, tylko pod warunkiem że opady dopiszą

Opublikowano
1 minutę temu, taux napisał:

Potencjał pszenica ma, jest w bbch 31/32, skrócisz może nie idealnie ale mniej więcej 40% z tego co można było, później po bbch 37 drugi strzał i będzie git, tylko pod warunkiem że opady dopiszą

W zeszłym roku u mnie maj i początek czerwca masakra 150 litrów na metr. Kolego taux boję się o ten wielki okres z tym skracaniem jak nie skraxe to legnie i hu. wie 

1 minutę temu, galan99 napisał:

A jak nie dopiszą i będzie pszenica na wysokość kostek .

Nie no co ty kolego już duża a napewno jeszcze urośnie zależy od klasy ziemi też 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v