Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie łatwo znaleźć badania ile procent ucieka bo jest masa czynników. Ale skoro każda forma azotu w końcu staje się formą gazową, to przy braku opadów przez jakiś czas 100 % azotu powinno wrócić do atmosfery. Bo w zależności od sposobu produkcji azot do nawozów pobierany jest z atmosfery lub gazu ziemnego. Pytanie tylko jak długo ten proces trwa i jaką ilość nawozu pozostawisz na powietrzu oraz jaka będzie jego forma wyjściowa. No i jeszcze pozostaje zawartość bakterii w glebie bo to one zmieniają formy azotu. Bez bakterii azot nie ucieknie, np. w otwartym worku mimo wilgoci z powietrza proces amonifikacji przebiega bardzo powoli. 

Edytowane przez ravoj
  • Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, Minkes napisał:

Tak myślałem, czyli jak miotła, czym tą stokłosę teraz skasować? Axial?

Axial to wyrzucone pieniadze w błoto ktorego niestety brak.Powinien poradzic apyros badz atribut w maksymalnych dawkach

Opublikowano

Świętokrzyskie również dziś sieje :)

Jak to u Was wygląda odnośnie odchwaszczanie wiosna, bo są dwie teorie, jedni wola pryskac rano inni wieczorem. O której porze zabieg jest skuteczniejszy? 

Opublikowano
9 minut temu, artur1910 napisał:

Axial to wyrzucone pieniadze w błoto ktorego niestety brak.Powinien poradzic apyros badz atribut w maksymalnych dawkach

Wychodzą podobne pieniądze za max dawki attributa czy apyrosa a min dawką axialu który w zeszłym roku położył miotłę zastosowany przed kłoszeniem pszenicy... Zobaczę po świętach co jest dostępne. Dzięki za info.

Opublikowano

@Minkes Ty weź znajdź etykiety tych środków i poczytaj. Jak znajdziesz stokłosę w spektrum chwastów zwalczanych przez axial to bierz i stosuj. 

To że wygląda jak miotła nie znaczy że jest zwalczana jak miotła

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, ravoj napisał:

Nie łatwo znaleźć badania ile procent ucieka bo jest masa czynników. Ale skoro każda forma azotu w końcu staje się formą gazową, to przy braku opadów przez jakiś czas 100 % azotu powinno wrócić do atmosfery. Bo w zależności od sposobu produkcji azot do nawozów pobierany jest z atmosfery lub gazu ziemnego. Pytanie tylko jak długo ten proces trwa i jaką ilość nawozu pozostawisz na powietrzu oraz jaka będzie jego forma wyjściowa. No i jeszcze pozostaje zawartość bakterii w glebie bo to one zmieniają formy azotu. Bez bakterii azot nie ucieknie, np. w otwartym worku mimo wilgoci z powietrza proces amonifikacji przebiega bardzo powoli. 

mocznik w amoniak się przekształca jak nie pada i nie wniknie w glebę i straty wg badań mogą sięgać od 3 do aż 52%

Panowie Kula w t1 poleciał Delaro w dawce 0,8 l, co myslicie o tym środku ? w takiej dawce wychodzi 120 zł z groszami, taniej jak np capalo, artea, czy duet + prochloraz.

Substancje na podstawe mocne ma.

Edytowane przez Uziu92
Opublikowano
artur1910 napisał:

9 godzin temu, Minkes napisał:

Tak myślałem, czyli jak miotła, czym tą stokłosę teraz skasować? Axial?

Stokłosa różni się od miotły ,nie każdy środek który jest na miotłę zwalcza stokłosę ,atribut zwalcza pryskałę kilka lat temu dawał radę

Opublikowano
4 minuty temu, 1993michal napisał:

Lubelskie sieje ktoś nawozy dziś ? 🤔🤔

Miałem siać ale deszczu chyba nie będzie to nie sieje a dokończę oprysk na chwasty 2ha mi zostało.

Opublikowano
1 godzinę temu, artur1910 napisał:

A ja chwalę... Axial + Winnetou i pole czyściutkie. Sezon temu podkusiło mnie na jesienny oprysk i lipa,  tuż przed kłosem zastosowałem helm flurox i coś na jednoliścienne bo po późnych deszczach pokazał się chaber i jakieś trawiaste dziadostwo.... 

Opublikowano
59 minut temu, Uziu92 napisał:

mocznik w amoniak się przekształca jak nie pada i nie wniknie w glebę i straty wg badań mogą sięgać od 3 do aż 52%

Panowie Kula w t1 poleciał Delaro w dawce 0,8 l, co myslicie o tym środku ? w takiej dawce wychodzi 120 zł z groszami, taniej jak np capalo, artea, czy duet + prochloraz.

Substancje na podstawe mocne ma.

To że napinacz z youtuba leciał to nie znaczy że Twój interes z  jest zbieżny z jego, na pewno nie robi tej reklamy non profit, ponadto wymagane jest zastosowanie minimum  1,0 l/ha i wtedy wychodzi około 170 brutto czy to jest tyle warte - dla mnie nie.

• Like 2
Opublikowano
11 godzin temu, msjaro napisał:

Powiem Wam, że czytam najnowsze prognozy długoterminowe i to jest jakas tragedia. Teraz w pon jakieś skromne deszcze mają być, a później 4-6 tyg bez deszczu. 3 rok z rzędu, przy tych stanach wody po takim czasie to nie będzie co zbierać. Ale jak to się mówi - pożyjemy zobaczymy 

Bogu dzięki może w końcu ta cena 1000 pln będzie bow żniwa tak każdy po 10 ton zbiera

26 minut temu, robercikj100 napisał:

A ja zaryzykuję. Niby na poniedziałek coś ma padać 

Za dużo TVN oglądacie u mn ie widać kto ich ogląda bo 2 dni nawozy sieją

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Uziu92 napisał:

to jakieś propozycje inne na t1 bez szaleństw cenowych ? do delaro można dodać fenpropidyny to mączniaka weźmie

Jak ma być tanio to nie może być dobrze, jakość dzisiaj ma cenę, ale nie chodzi o jakoś to będzie. Jak bez szaleństw to Artemis -jeżeli monokultura to max dawki, lub coś na bazie protiokonazolu, morfolin, epoksykonazolu. Strobiluryny pozostaw na T2.

Edytowane przez taux
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v