Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Z1603 napisał:

Jeśli będzie sucho można i bez regulacji   będzie ok.  Ale wystarczy jeden ulewny deszcz lub burza 3 tyg.przed  żniwami  i będzie  PO ZAWODACH.

Ja nke mówię żeby nie regulować tylko regulować bez ccc

9 godzin temu, mraukot napisał:

A niby po cholerę regulacja, jako osobny zabieg ?

Ja robis razem z t1.

ale na upartego przy małej ilości ha można jechać osobno ze względu na to ze triazole i modus razem mogą trochę przypalić pszenice. Oddzielne zabiegi to opcja dla tych strachliwych

Opublikowano

Po niedzieli planuję  t1 Capalo + Medax, czy razem z tym zabiegiem mogę dorzucić mikro Yara Vita i siarczan magnezu? czy lepiej poczekać i za kilka dni pojechać z mikro i siarczanem?

Opublikowano
marian7k napisał:

Jaki siarczan magnezu stsujecie? Jednowodny czy siedmiowodny, czym się różnią i który lepszy w działaniu i stosowaniu?

jednowodny jest mocniejszy % forma bardziej pylista ok 5 kg ha

Opublikowano

Jest sens wysiewania N2 bez zapowiadanych deszczy???

niestety prognozy nie zapowiadają w najbliższym czasie deszczu

czy przy takiej pogodzie 0,33l/ha (zamiennik Moddusa) to nie będzie za dużo???

Planowałem 0,3 i do tego 1l ccc ale sucho i raczej zrezygnuję z ccc.

Opublikowano

ma ktoś zapiski z tych dni po swietach co pogoda poszczególnego dnia to pogoda na kolejny miesiac ? bo z tego co pamietam to początek chyba sie sprawdza a była burza w tym temacie o tym

Opublikowano
7 godzin temu, jahooo napisał:

Ja tu jakiś chaber też widzę, jedno zdjęcie to tak jak przez denko od butelki - sterylizowałeś się na polu czy co ?

Teraz dopiero na kompie zobaczyłem też przytulię, po prawej.  Nie wiem na 100% ale chyba przytulia. Chaber jest. No chłopak ma wszystko, tak jest jak na jesień się chwastów nie ogarnie.

Ja już trzy razy chodziłem po polu u siebie i szukałem czegoś czy poprawiać czy nie, bo zima ciepła, ale nic, zero. Potem w maju wiadomo coś wyskoczy ale to pikuś. 

Poszedł CTU, DFF, plus chlorosolfuron  i czysto. Ale od lat dbam o czystość na polach, to efekty jako takie są.  

Teraz szykuję się do siewu fasoli. Niby prosta rzecz, ale jest sporo warunków.  Z  uwagi na brak opadów i zimną glebę  jeszcze nie powschodziły komosy i szarłaty, które sobie czekają (szarłat kiełkuje jak gleba osiąga 10 stopni) - a to zmora  fasolarzy, trudne do wytępienia. Można posiać fasolę, czemu nie, ale potem jak w maju powschodzą to nie ma nich bata. Czekam na deszcz. Najpierw wschodzą chwasty, agregat, potem fasola i glifosat na poprawkę.  

1 godzinę temu, STANK napisał:

jednowodny jest mocniejszy % forma bardziej pylista ok 5 kg ha

i droższy. Dla mnie jeden ch... 

1 godzinę temu, _Mechanic napisał:

Po niedzieli planuję  t1 Capalo + Medax, czy razem z tym zabiegiem mogę dorzucić mikro Yara Vita i siarczan magnezu? czy lepiej poczekać i za kilka dni pojechać z mikro i siarczanem?

śmiało możesz odżywiać. 

1 godzinę temu, Jarek22B napisał:

Jest sens wysiewania N2 bez zapowiadanych deszczy???

niestety prognozy nie zapowiadają w najbliższym czasie deszczu

czy przy takiej pogodzie 0,33l/ha (zamiennik Moddusa) to nie będzie za dużo???

Planowałem 0,3 i do tego 1l ccc ale sucho i raczej zrezygnuję z ccc.

nie ma sensu, ale co zrobisz, nie wytłumaczysz jak wiara silniejsza od rozumu. 

Trineksepaku można dać 0,3 byle w solo, nie szkodzi i wzmacnia system korzeniowy. 

17 minut temu, Mareg napisał:

ma ktoś zapiski z tych dni po swietach co pogoda poszczególnego dnia to pogoda na kolejny miesiac ? bo z tego co pamietam to początek chyba sie sprawdza a była burza w tym temacie o tym

O kurde, czarownik. Tak to działa, a 5 dnia jak śnieg, to w lipcu mróz. 

Opublikowano

wszystko możliwe, pierwszy raz o tym slyszalem dlatego jestem ciekaw ;)

jeżeli ma ktoś w opryskiwaczu pompe p60 pilmet proszę o kontakt priv mam pytanko w sprawie stukania pommpy podczas pracy 

Opublikowano

Praxior (0,75 l/ha) + Cuadro (0,4 l/ha) + siarczan magnezu (7 kg/ha) + Multiple Pro (1 l/ha) w jakich warunkach najlepiej stosować taką mieszankę? Duże nasłonecznienie przeszkadza i czekać do wieczora?

Opublikowano

Ventusky i Freemeteo pokazuje mi deszcze niedz/pon. Oby tak było i oby objęło jak największą część Polski. Ale chyba z deszczem przyjdzie ochlodzenie

Opublikowano
32 minuty temu, fezoi napisał:

Sam Priaxor stosowałeś już wcześniej w tym terminie ? Będą jeszcze później zabiegi grzybobójcze .

Priaxior będę stosował pierwszy raz. Co do ilości zabiegów to nie mam pojęcia na chwilę obecną jak to będzie, bo póki co jest sucho i na najbliższe tygodnie nic u mnie nie zapowiadają.

Chyba jeszcze trochę poczekam na zabieg, bo u mnie (LPA) wegetacja jest opóźniona o jakieś 2 tygodnie.

Opublikowano

Umnie miało padać w piątek a nie padało dzień wczesniej polałem rsm i dalej sucho ale chłodno było a od jura po 20stopni i jadę z t1 tiofanat i andros oraz mikro makro i zastanawiam się jak tu czytam czy regulować pszenicę w pogody bez deszczu a dostały 450l rsm 32 jak u was z tą sytuacją? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v