Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Robert01 napisał:

panowie mam problem w sobote byla piekna pogoda i opryskalem pszenice goldem i axialem a w niedziele przyszedl przymrozek jak myslicie podziala czy nie i co ja mam teraz zrobic poradzcie plis

A to w sobotę nie było wiadomo że następnego dnia będą przymrozki ???

• Root Admin
Opublikowano
7 minut temu, Robert01 napisał:

panowie mam problem w sobote byla piekna pogoda i opryskalem pszenice goldem i axialem a w niedziele przyszedl przymrozek jak myslicie podziala czy nie i co ja mam teraz zrobic poradzcie plis

Przymrozek przyszedł prosto po zabiegu czy w następnej nocy?
Jak prosto po zabiegu to może być słabo, jak następnej nocy to spokojnie będzie działać, ale przy obecnej pogodzie na pewno dwa razy wolniej niż normalnie

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik200598 napisał:

To miałem przykład w zeszłym roku. Dwie pszenice- moja i takiego gościa, jak kosił swoją pszenicę to mi też skosił. Pola powierzchniowo takie same. On chuchał, dmuchał, 3 razy grzyb, 3 dawki azotu a ja jedna dawka 100N, oprysk na chwasty i Antywylegacz. On miał po kukurydzy na ziarno na oborniku ja po jęczmieniu jarym i ziemniakach (ziemniaków 25% powierzchni pola było). Plon objętościowo bardzo podobny. Ja zważyłem i miałem w przeliczeniu jakieś 4,5t/ha on nie ważył ale w zbiorniku w Bizonie ilościowo było podobnie. Pewnie, że parametry pewnie lepsze miał ale on to przepuszcza przez świnie a ja przez drób, ani on ani ja nie sprzedajemy zboża oprócz paru worków czasem znajomym.

Wniosek taki ze ty robisz na odpier**l i masz trochę szczęścia ale to nke powód do chwalenia . A sąsiad robi gdzieś błąd dlatego plony takie jak twoje.

tak mówicie o tym n2. Wogole patrzycie w jakiej fazie rozwojowej jest pszenica czy tak sobie filozofujecie ze po świętach pojedziecie ? Na Mazurach pszenica strzela w źdźbło wiec czss na azot a w lubelskim mysle ze jest bardziej zaawansowana a wy czekacie

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

A nie możesz tego mocznika i siarczanu dodać do T1 , grzybówka i micro lepiej się wchłoną do rośliny i żaden rozwój grzyba nie będzie , bo go T1 zabije . 

Troche się nie chce wierzyć , żeby bez grzybówki  plony były takie same co z grzybówką , sam jadę w miarę tanią T1 i T2 , ale jak robię kontrole ( przy t1 i przy t2  wyłączam opryskiwacz w tym samym miejscu na jakieś 20-30 metrów) to różnica jest duża . Po grzybówce słoma i kłosy ładne żółte , a w kontroli czarne , ziarna nie wykształcone . Chyba że w przedplonie ze 3-4 lata nie było zboża i nie ma presji chorób to można ryzykować .

Wlasnie priorytetem jest zrobić T1 i regulacja. 

• Root Admin
Opublikowano
7 minut temu, Robert01 napisał:

od oprysku do przymrozku minelo 30 godz

Moim zdaniem będzie działać, środek już się powinien rozejść po roślinach. Oczywiście byłoby lepiej gdyby po zabiegu przez tydzień średnia temperatura była powyżej 10 stopni, ale takie rzeczy to tylko w idealnym świecie, a nie w firmie pod chmurką

Opublikowano

ile odstępu w czasie i w jakiej kolejności lepiej między odchwaszczaniem  a  t1 i regulacja z mikro

Opublikowano
41 minut temu, masa24 napisał:

Wniosek taki ze ty robisz na odpier**l i masz trochę szczęścia ale to nke powód do chwalenia . A sąsiad robi gdzieś błąd dlatego plony takie jak twoje.

tak mówicie o tym n2. Wogole patrzycie w jakiej fazie rozwojowej jest pszenica czy tak sobie filozofujecie ze po świętach pojedziecie ? Na Mazurach pszenica strzela w źdźbło wiec czss na azot a w lubelskim mysle ze jest bardziej zaawansowana a wy czekacie

U mnie do świąt może kolanko będzie, rano było -8 a dziś już -4

Opublikowano
45 minut temu, masa24 napisał:

jak najbardziej jest czas na podanie N2 (Lubelskie) ale czekamy/czekam na jakieś opady

poza tym jeżeli pszenica dostała odpowiednie N1 i nie wykazuje oznak głodu to N2 można nawet opóźnic do 2 kolanka (nie czekam na drugie kolanko ale na deszcz)

Opublikowano
2 godziny temu, mat22889 napisał:

0,1l regullo + 0,5l lub 0,4l mepiku jeszcze musze zadzwonić bo brałem z napeny i tam mi ustalali dawki a ze teraz ten wirus to tylko przez tel i nie zapisałem sb jakie dokładnie dawki mają być

ale pytałeś jakie zmianowanie?  może zboże -rzepak-kukurydza-burak-zboze lub coś podobnego tak ze zboze raz na 4 lata jest

Akurat na tym polu kukurydza jęczmień jary pszenica przed kuku też jęczmień 

Opublikowano

Mam posiana pszenicę w kukurydzisku, połowa października ewidentnie coś jej brakuje żółte liście miejscami przebarwienia fioletowe dostał 29.02 200kg/ha saletrosanu i 4 dni później poprawiłem 100kg saletrosanu wcześniej wrzucałem zdjęcia rozkrzewiania, obok mam wąsatke to wygląda pięknie tyle że siana w grochu tego samego dnia. Czym ratować ma nieuregulowane pH bo to dzierżawa, czym ją postawić na nogi micznik dolistnie+ surczan? jakieś inne propozycje?

Opublikowano

48 minut temu, Jasio88 napisał:

Mam posiana pszenicę w kukurydzisku, połowa października ewidentnie coś jej brakuje żółte liście miejscami przebarwienia fioletowe dostał 29.02 200kg/ha saletrosanu i 4 dni później poprawiłem 100kg saletrosanu wcześniej wrzucałem zdjęcia rozkrzewiania, obok mam wąsatke to wygląda pięknie tyle że siana w grochu tego samego dnia. Czym ratować ma nieuregulowane pH bo to dzierżawa, czym ją postawić na nogi micznik dolistnie+ surczan? jakieś inne propozycje?

Może oprysk po qq jeszcze trzyma? U sąsiada jest podobnie na nawrotach i zakładkach.

Opublikowano

Panowie, czy każdy środek BASF powinien mieć kod QR do sprawdzania, czy to oryginalny produkt? Jeśli tak, to gdzie? Mam Duetta i chciałem go sprawdzić tak z ciekawości i za cholerę nie mogę znaleźć tego kodu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v