Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Axial spali owies aż milo. Owsa głuchego w owsie raczej nie zwalczysz. Tak mi się zdaje bynajmniej. Nie ma chyba środka który spali owies głuchy a normalny zostawi

Opublikowano

Cóż, dzisiaj pojechanie tolurex+premier D. Nie mam już na co czekać- poprawka po bizonie który przepuścił, pszenica w fazie bbch 29-30, zaczyna uderzać w źdźbło. W przyszłym tygodniu zapowiadają ładna pogodę przez parę dni po przymrozkach więc myślę, że uda się trafić idealnie w skracanie i t1, bo kolanko na wysokości około 0,3-0,4 cm nad węzłem krzewienia. Pójdzie 1l Antywylegacza 625 + 0,3 zamiennika moddusa. Na jęczmień ozimy idzie to samo. Nawożenie N na poziomie 160-170kg/h i na tym koniec. 

Opublikowano

Połowa rolników zadaje sobie to pytanie , u mnie niektórzy dzisiaj pryskają, ale trzeba się liczyć z poprawka, lancet dosc wrażliwy na niskie temp, nawet pisze że przez  dni nie powinna spaść poniżej 5 aby dobrze zadziałał.

• Like 2
Opublikowano

Miałem coś działać w pszenicy, skracanie, poprawka na jednoliścienne, druga dawka N, ale stwierdziłem że poczekam i zrobię to po zapowiadanych przymrozkach.

Skracanie moddus 0,3l + ccc 0,8l, jednoliścienne fenoxinn 0,6l, druga dawka N - 250kg saletry może w wtorek, w trakcie przymrozków. Z rana po przymrozkach jest zawsze fajna mokra ziemia to ładnie rozpuści saletre. No i pewnie gdzieś w okolicach tych zabiegów będzie T1.

Opublikowano

Po nastepnej niedzieli bedziemy pryskać ma być cieplo w końcu

Opublikowano
4 godziny temu, azzadek napisał:

Miałem coś działać w pszenicy, skracanie, poprawka na jednoliścienne, druga dawka N, ale stwierdziłem że poczekam i zrobię to po zapowiadanych przymrozkach.

Skracanie moddus 0,3l + ccc 0,8l, jednoliścienne fenoxinn 0,6l, druga dawka N - 250kg saletry może w wtorek, w trakcie przymrozków. Z rana po przymrozkach jest zawsze fajna mokra ziemia to ładnie rozpuści saletre. No i pewnie gdzieś w okolicach tych zabiegów będzie T1.

Masz jakieś doświadczenie na jednoliścienne stosując Fenoxinn z Innvigo? Ja osobiście wolę Axial lub odpowiednik Fraxial  ładnie czyszczą, nawet  stosując 0,5 l na ha

Jest moim zdaniem mniej agresywny dla pszenicy.

Opublikowano (edytowane)

Pierwszy raz będę go używał, substancja ta sama co w Pumie, a chcę zniszczyć owies i owies głuchy bo nie wymarzł, dawka 0,6l odpowiada 1l pumy więc myślę że nic nie powinno się dziać.

Edytowane przez azzadek
Opublikowano

Dziś poszło N2 kolanko jest na wysokości ok o.2- 0.5cm więc nie ma na co czekać bo jutro zapowiadają deszcz i fajnie jakby rozpuścilo te 200kg saletry. Teraz na spokojnie czekać tydzień aż mina przymrozki i poprawka chwasty i t1

Opublikowano
Dnia 27.03.2020 o 17:21, KlimekPL napisał:

Saletra juz tydzień czasu leży na ziemi nierozpuszczona bo nie było opadów, jest opcja ze coś z niej się ulotni? 

Ja siałem N2 17.03 raczej trochę za szybko, ale ziemia była mokra i śladu po saletrze następnego dnia nie było. Aktualnie z wierzchu cała ziemia biała i zaczyna pękać.

Opublikowano

Śladu po granuli nie było, proste, nawóz higroskopijny. Ale czy azot przemieścił się do strefy korzenia? Pytanie za tysiąc punktów. Zadałem je specjalistom j czekam na odpowiedź.

Według mnie nie. Czeka na wodę. Ale jak tylko się dowiem dam znać. 

9 godzin temu, ludwik1983 napisał:

Witam mam lancet chciałbym o pryskać ale po niedzieli zapowiadają przymrozki pryskać czy poczekać bo chwasty rosną jak szalone

Lancet poradzi sobie z chwastami pod koniec kwietnia,  dasz górna dawkę plus ew. 10% jak duża presja, spokojnie. 

Opublikowano
7 godzin temu, ravoj napisał:

Śladu po granuli nie było, proste, nawóz higroskopijny. Ale czy azot przemieścił się do strefy korzenia? Pytanie za tysiąc punktów. Zadałem je specjalistom j czekam na odpowiedź.

Według mnie nie. Czeka na wodę. Ale jak tylko się dowiem dam znać. 

Ale straty są minimalne bo się rozpuściła i jest w ziemi ,jak popada będzie działać ,gorzej jak rozsiana i po nocy nie wszystko się rozpuściło ,wtedy srata większa

Opublikowano

Według mnie dobrze rozkrzewiona miotła ,ale ona żółknie -nie była pryskana czasem ?

Opublikowano

Za szeroki liść na miotłę. 

Ja stawiam na stokłosę 

Opublikowano
34 minuty temu, miwigos napisał:

Według mnie dobrze rozkrzewiona miotła ,ale ona żółknie -nie była pryskana czasem ?

Pryskana 10 dni temu oprysk Mustang plus axial

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v