Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli mam być szczery to ja nawet nie odróżniam tych całych faz BBCH, to znaczy może i wiem jakie one tam są ale rozróżnić tego nigdy nie rozróżniałem, tak samo jak wszyscy mówią na przykład o pierwszym kolanku czy coś takiego, to ja tego nigdy nie szukał. Koło 10 kwietnia oprysk Antywylegaczem i czy była faza czy nie nikt nie patrzył... Pszenica urosła i też oddała te 4 czy ponad 4 tony. Nigdy nie dawałem nic ponad jedną dawkę azotu w marcu czy kwietniu i teraz wzoruję się na tym w jakich terminach inni dają. W zasadzie to chcę w tym roku spróbować jak te czary mary, fungicydy, 2x azot i lepsze skrócenie wpłyną na plon i czy warto będzie w to inwestować. P.S. Zboża nie sprzedaję praktycznie bo parę worków się nie liczy i ziemia mnie nie utrzymuje.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, androproteam napisał:

siarki wogóle nie dawałeś?

Dawałem 180 kizerytu na ha.

13 godzin temu, gustaww napisał:

Ja celuję w 4.5 tony. Wiadomo że nie zawsze wychodzi tak jak chcemy ale jak nie damy odpowiedniej dawki to plon z kosmosu się nie weźmie.  Dwa lata temu przy 350kg saletrosanu i 200 saletry było 3,8t. Rok temu chyba 3.4t przy 250 saletrosanu i 200 saletry. W tym roku inaczej bede próbował. Puki co wilgoć dobra na pobranie azotu, równy wysiew tylko trochę fioletu nabrał.

Chodzi mi o to, że w warunkach suszy ten nawóz nie pomoże, a w optymalnych warunkach mniejsza dawka wystarczy.

Edytowane przez 90210grzesiu
Opublikowano

Sotosowal ktos Tocata Duo+ Priaxor na T2? Co myślicie o takim rozwiązaniu? Wcześniej leciałem priaxior +safir, ale teraz nie da rady samego eposkykonazolu dostać 

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik200598 napisał:

Jeśli mam być szczery to ja nawet nie odróżniam tych całych faz BBCH, to znaczy może i wiem jakie one tam są ale rozróżnić tego nigdy nie rozróżniałem, tak samo jak wszyscy mówią na przykład o pierwszym kolanku czy coś takiego, to ja tego nigdy nie szukał. Koło 10 kwietnia oprysk Antywylegaczem i czy była faza czy nie nikt nie patrzył... Pszenica urosła i też oddała te 4 czy ponad 4 tony. Nigdy nie dawałem nic ponad jedną dawkę azotu w marcu czy kwietniu i teraz wzoruję się na tym w jakich terminach inni dają. W zasadzie to chcę w tym roku spróbować jak te czary mary, fungicydy, 2x azot i lepsze skrócenie wpłyną na plon i czy warto będzie w to inwestować. P.S. Zboża nie sprzedaję praktycznie bo parę worków się nie liczy i ziemia mnie nie utrzymuje.

To jak ty przy jednej dawce azotu , czy plonie 4 tony dajesz antywylegacz  , to jeszcze szkodzisz tej pszenicy .Bez antywylegacza plon byłby pewnie ciut lepszy i na pewno ta pszenica by nie wyległa .

Opublikowano
56 minut temu, Junak19 napisał:

Sotosowal ktos Tocata Duo+ Priaxor na T2? Co myślicie o takim rozwiązaniu? Wcześniej leciałem priaxior +safir, ale teraz nie da rady samego eposkykonazolu dostać 

To będą dwie strobiluryny w jednym zabiegu , może lepiej dodać Duet Star ew. tebukonazol( jeśli nie jest przewidziany w T3) , lub dodać czysty priotiokonazol ( generyki będą dostępne w 2020).

Opublikowano

Czym zwalczyć tanio i dobrze głuchy owies w pszenicy ozimej na wiosnę? Nie było konkretnego mrozu i owies przetrwał, na jesieni na chwasty zastosowany był Quelex i miotły oraz dwuliściennych brak.

Opublikowano (edytowane)

Parę stron wstecz o tym samym pisałem. Tanio i dobrze nie ma. Wybrałem lancet+starane na przytulie, pszenica nie odchwaszczana jesienią. Zobaczymy jak wyjdzie.

Starane jeszcze nie kupione problem znalezć.

Edytowane przez marian7k
Opublikowano
15 minut temu, PUSSY napisał:

Lancet Plus bardzo dobrze działa na przytulię więc zakup Starane jest zbyteczny 

Przytulia jest duża, długo rosła przez taką "zimę" i może mieć problem lancet.

Opublikowano
Przed chwilą, Frontier napisał:

A może FOXTROT 069 EW dałby rade?

0,5L + adiuwant byłoby taniej niż Lancet

Jak myślicie?

Kolego myśleć to można tylko chwasty z każdym dniem rosną i są coraz większe a pogody odpowiedniej nie widać na zabieg od chwastów .

Opublikowano

Kolego galan99 co się dzieje za oknem to widzę i dostęp do prognoz też mam. Stosowałeś ten środek to poradź a jeśli nie to po co klepiesz nic nie wnoszące komentarze?

Opublikowano

Czytaj etykiety ze zrozumieniem:

Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,2 l/ha.
Zalecana dawka do jednorazowego stosowania: 1,0 – 1,2 l/ha.
W celu obniżenia dawki środek Foxtrot 069 EW stosować łącznie z adiuwantem
Atpolan 80 EC w dawce:
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania:
Foxtrot 069 EW 0,5 l/ha + Atpolan 80 EC 1,0 l/ha.
Zalecana dawka do jednorazowego stosowania:
Foxtrot 069 EW 0,5 l/ha + Atpolan 80 EC 1,0 l/ha.

Opublikowano (edytowane)

Nie zwracam uwagi na te wspomagacze wiem ze będę na nie których kawałkach w pszenicy stosował APYROS 75WG bo ma większe spektrum działania na chwasty zima leka swoje robi , ludziska będą poprawiać bo do maja wiele jeszcze wyskoczy .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Heh...

Apyros też wymaga dodania adiuwanta, jak to napisałeś "wspomagacza". Jeśli uważasz, że jest on zbędnym dodatkiem to opryskaj część samym Apyrosem i wtedy się przekonasz po co jest potrzebny.

Btw. Stosowałem Apyros przez dwa lata na wiosenne odchwaszczanie jak były mokre jesienie i nie dało rady wjechać z opryskiem i radził sobie dobrze z chwastami, więc mogę Ci go polecić. Powodzenia

Opublikowano
2 godziny temu, Rublow napisał:

Co to za dziadostwo i czym opryskać. Mam tego sporo

IMG_20200222_144047_1.jpg

Kolego to jest rzepakochwast. Roślina podobna do rzepaku , szybciej kwitnie ale nasiona te same. W pszenicy nie powinno być problemy z tym, każdy środek co bierze samosiew rzepaku weźmie i to. Problem jest w rzepaku z tym

Opublikowano

A nie jest to rzodkkiew świrzepa czyli łapucha jak kto woli

Opublikowano
1 godzinę temu, Frontier napisał:

A może FOXTROT 069 EW dałby rade na głuchy owies?

0,5L + adiuwant byłoby taniej niż Lancet

Jak myślicie?

To może ja odpowiem. Stosuje takie rozwiązanie od trzech lat (na różnych polach). Adiuwant nie koniecznie atpolan. Daje co akurat jest dostępne. Co do skuteczności jestem zadowolony. Cenowo wychodzi na tyle ok, że jęczmień jary (choć kwalifikat) co rok pryskam tym jakby z automatu. Wcześniej owsa głuchego miałem dużo i może na wyrost zakładam że i tak będzie więc wolę od razu zrobić całość i mieć pewność że jest czysto.

Opublikowano (edytowane)

Sam foxtrot nie załatwi wszystkiego, chociaż ojciec tak pryska, tylko w 2 przejazdach, najpierw puma a za tydzień chwastox extra plus starane

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
20 minut temu, Gamzi napisał:

To może ja odpowiem. Stosuje takie rozwiązanie od trzech lat (na różnych polach). Adiuwant nie koniecznie atpolan. Daje co akurat jest dostępne. Co do skuteczności jestem zadowolony. Cenowo wychodzi na tyle ok, że jęczmień jary (choć kwalifikat) co rok pryskam tym jakby z automatu. Wcześniej owsa głuchego miałem dużo i może na wyrost zakładam że i tak będzie więc wolę od razu zrobić całość i mieć pewność że jest czysto.

I właśnie o taką odpowiedź praktyka mi chodziło. Dzięki Gamzi!

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v