Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A u nas znowu 2 i 3 lata temu sypało po 3 tony i wielu się z kuku wyleczyło jak podkładali kilkanaście czy kilkadzisiąt tys. w tamtym i w tym roku ok 10 ton po okolicy.  Niestety ale niezbyt wdzięczna uprawa, jak będzie sucho to klapa na całego, pszenicy coś tam zbierzesz zawsze. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

I co jest biznes z tej kukurydzy ? 

Policzyć nawozy , nasiona , usługa siewu ,zbioru i transport 🤔 to ile zostanie ?   Wchodzić w to warto ?

w tym roku zarobić to nie problem, cena jest nawozy kupione normalnych cenach, ale za rok cena kukurydzy nie wzrośnie to kukurydza może być 10t na koszty

Opublikowano

W 2020 pszenica średnia9.1t po 695zł brutto , kukurydza 15 t po 420 jak dobrze pamiętam także dochód podobny ale pszenica 3x grzyb itp także qq na+

W tym pszenica 7.6t po 856zł 3xgrzyb,2xmodus 3xn 

Kukurydza 15.6t po 600brutto , także zdecydowanie na+

Opublikowano
DamianRolnikSkup napisał:

Jednak w tym roku zaczynam zabawę z mokrą, jak ktoś jest zainteresowany wyceną to priv, interesuje mnie tylko północno-wschodni region bo tu mam samochody.

Zboża w tym rejonie też będziesz skupować?

Opublikowano

Ale jak czytam plony rekordowe , wszytko powyżej 15  🙄, można świat doganiać. ☺️

Opublikowano
10 minut temu, Ursus932 napisał:

Ale jak czytam plony rekordowe , wszytko powyżej 15  🙄, można świat doganiać. ☺️

To ze u Ciebie tyle niema nie znaczy ze inni tyle nie zbierają, dla mnie plon rzepaku powyzej 4 ton to marzenie a jednak ludzie tyle zbierają.

• Sad 1
Opublikowano

@Jurek87 ale ja nic nie mówi , po prostu wiem że u mnie tyle nie urośnie

16 minut temu, pawel885 napisał:

po mojemu dużo ludzi wróci do żytka i owsu przez ceny nawozów

Dlatego trzeba coś nisko nakładów ego spróbować 

Może w ogórecznika jak @Agrest uderze 😉 , a może trawy na nasiona na nasiona lub słonecznik 

Opublikowano

Co mnie wołasz? Ja kuku za dzieciaka siałem . Ręcznie kolby rwałem i zimą rękoma młóciłem. Jaką frajdę miałem... I pryszcze na dłoniach🤭

Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał:

Co mnie wołasz? Ja kuku za dzieciaka siałem . Ręcznie kolby rwałem i zimą rękoma młóciłem. Jaką frajdę miałem... I pryszcze na dłoniach🤭

A tak 😛, ja też ale byłem cwanszy i jeździłem na szaber żeby dla gołębi było 🤭

Opublikowano

Ja to że 300sztuk siałem🤭

Chyba od małego zamiłowanie do ziemi i do nowości na gospodarstwie było.

Szkoda że dzieci nic nic tego zamiłowania nie odziedziczyły

Opublikowano
36 minut temu, Ursus932 napisał:

Dlatego trzeba coś nisko nakładów ego spróbować

niskonakładowe to oddanie w dzierżawe, nie myśl że coś z niczego będziesz miał... takie ziemie jak masz to grzech w ekologię się bawić.  Zauważyłem że rolnicy to robią albo po staremu albo po nowoczesnemu, rzadko z głową .... i to ludzie tak jak Ty po 40-60 ha ... w porywach 10 ton mokrej kukurydzy z dobrej ziemi to chyba na odpier**l trzeba o to dbać . Jeden sąsiad sieje 300kg pszenicy na hektar i daje w maju 100 saletry bo tak jego ojciec robił, drugi chce mieć wszystko na pokaz, wiosną likwidował kawał pola bo mu wymiękło, przesiał jarym i oczywiście zwałował te mokradła bo pole musi super wyglądać i znowu nic nie urosło praktycznie... Także błędy nieraz zrobią ten sam efekt co niedbalstwo czy lenistwo 

• Haha 1
Opublikowano

Ja cześć areału z kuku przeznaczam na słonecznik, głównie ziemie kompleksu sosnowo-jałowcowego. Myślę, że w przyszłym roku moze się tak nie udać z opadami szczęśliwie jak w tym

Opublikowano

U mnie tj w okolicy Poznania suszarnie płacą najczęściej 700zl netto. Rok po raz kolejny raczej słaby w porównaniu do innych regionów. Plony od 7 do 9 ton najczęściej, na dobrych glebach przekracza 10 - 11. Brak opadów w lipcu załatwił temat. Na glebie piaszczystej kl. 5 kolby na roślinie brak. Poprzedni rok był tragiczny, a ostatni dobry rok dla kukurydzy w moim najbliższym rejonie to był 2017r! Trochę ludzie zniechęcają się do uprawy i albo areał będzie na tym samym poziomie, albo zmniejszony. Także nie wszędzie jest tak różowo z plonami jak tu czytam. 

Opublikowano
10 godzin temu, kibix napisał:

Ktoś z Was w przyszłym roku zasieje mniejszy areał kukurydzy niż miał w tym roku? W mojej okolicy wszyscy bez wyjątku zwiększają areał kuku

za zasieje mniej , tak mi płodozmian wypada :) zamiast 16 bedzie 13 :)

Opublikowano

Mam takie pytanie,jak liczyć VAT od kukurydzy ,rolnik ryczałtowy?Czy tylko od ceny podstawowej np 600 zł,czy od ceny podstawowej +dopłata za wilgotność ,np 600+50zł za wilgoć.

4 godziny temu, driver24 napisał:

Także nie wszędzie jest tak różowo z plonami jak tu czytam. 

U ciebie nie jest różowo z plonami u nas nie jest różowo z cenami.Przeważnie 550+vat i od 6 do 10 zł za %

Opublikowano
witejus napisał:

Mam takie pytanie,jak liczyć VAT od kukurydzy ,rolnik ryczałtowy?Czy tylko od ceny podstawowej np 600 zł,czy od ceny podstawowej +dopłata za wilgotność ,np 600+50zł za wilgoć.

4 godziny temu, driver24 napisał:

Także nie wszędzie jest tak różowo z plonami jak tu czytam. 

U ciebie nie jest różowo z plonami u nas nie jest różowo z cenami.Przeważnie 550+vat i od 6 do 10 zł za %

Liczysz od ceny całościowej, z dopłatą do wilgotności, 7 procent dla ryczałtowca. U nas cena 650 netto EKU i WGS.

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v