Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 1.10.2021 o 16:24, Sunf napisał:

Wipasz popodpisywal kontrakty po 450 netto za 30 % i co teraz ???

ja podpisałem z cena minimalną 430 ale zanosi się że cena dnia będzie wyższa to bede miał ta wyższą

Opublikowano

Z tego wynika, że kontrakt tylko w jedną stronę działa- na korzyść rolnika.  Coś mi się wydaje, że nie jest tak kolorowo. Co to za kontrakt, który jest jednostronny na niekorzyść firmy? tzn jeśli ktoś podpisał dajmy na to po te 430 cena spada załóżmy do 390 ale mając kontrakt i tak firma musi wypłacić po 430 ( strata dla firmy), teraz w drugą stronę jeśli cena rośnie dajmy na to jest po 500 to jakim sposobem firma mając umowę spisaną na 430 musi zapłacić te 500, skoro jest na ich korzyść a nie na rolnika, który podpisał? 

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, 6290 napisał:

Z tego wynika, że kontrakt tylko w jedną stronę działa- na korzyść rolnika.  Coś mi się wydaje, że nie jest tak kolorowo. Co to za kontrakt, który jest jednostronny na niekorzyść firmy? tzn jeśli ktoś podpisał dajmy na to po te 430 cena spada załóżmy do 390 ale mając kontrakt i tak firma musi wypłacić po 430 ( strata dla firmy), teraz w drugą stronę jeśli cena rośnie dajmy na to jest po 500 to jakim sposobem firma mając umowę spisaną na 430 musi zapłacić te 500, skoro jest na ich korzyść a nie na rolnika, który podpisał? 

Zazwyczaj wtedy w ruch idą podkręcone mierniki wilgotności na korzyść skupu i urywanie na wadze jak cena dla chłopka ma być "za wysoka". A takie kontrakty nazywa się zabezpieczaniem towaru do przetwórstwa, bo lepiej kupić ciut droższy towar niż zakład ma stać.

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano
22 minuty temu, 6290 napisał:

Co to za kontrakt, który jest jednostronny na niekorzyść firmy?

Gdzie tu widzisz niekorzyść? Firma ma pewność że rolnicy przywiozą towar w określonej ilości , a cena dnia to też nie strata dla nich.... Przecież nie napisali że zapłacimy najwięcej w regionie tylko cenę dnia 

Opublikowano

Nie wiem u nas w okolicy jak podpisywali rok temu i potem była droższa to nikt nie dopłacił tylko zapłacili tyle ile było na umowie a cena dnia była 50zl wyższa niż na kontrakcie i tu moje zdziwienie, że podpisuje ktoś kontrakt ale cena dnia i tak się liczy a nie kontrakt bo jest wyższa. 

Opublikowano

Kolego bo przedmówcy pisza o tym co by chcieli a nie co jest. Kontrakt to umowa na określoną ilość i cenę na którą obie strony się zgadzają niezaleznie od ceny w żniwa 

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, Pajej napisał:

ja podpisałem z cena minimalną 430 ale zanosi się że cena dnia będzie wyższa to bede miał ta wyższą

Z kim taki kontrakt podpisałeś? 

Miałem kontrakt z ustaloną cena i nikt nawet nie zaproponował ceny dnia tyle ile było kg.na papierze tyle trzeba było dostarczyć po ustalonej wcześniej cenie. Mimo tego że cena dnia była sporo wyższa.

Opublikowano
Dnia 3.10.2021 o 12:53, 6290 napisał:

firma chce mieć pewność ze będzie mieć surowiec. Jak to w praktyce wyjdzie to napsze po żniwach, bo pierwszy raz podpisałem taka umowę

22 godziny temu, 6465 napisał:

Z kim taki kontrakt podpisałeś? 

Miałem kontrakt z ustaloną cena i nikt nawet nie zaproponował ceny dnia tyle ile było kg.na papierze tyle trzeba było dostarczyć po ustalonej wcześniej cenie. Mimo tego że cena dnia była sporo wyższa.

Wipasz takie umowy podpisywał chyba w lutym czy w marcu

• Thanks 1
Opublikowano

Przy  tych cenach  nawozów  jak  nie  będzie netto  700zł/t mokrej a nie uda się na  suszarnię   to pójdzie  w  rękawy  , dwóch  znajomych już  się  chce  podłączyć  pod  tą  akcję 

• Like 2
Opublikowano

de heus-cene ustalili w piatek ,tylko jeszcze nie oglosili, dzisiaj nie dzwonilem,  kiedy ruszy skup ?? tez jeszcze nie wiem . w tamtym roku cos przed bozym narodzeniem konczyli, ja 12 grudnia odstawialem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v