Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2020

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2020 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2020 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2020 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2020 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2020 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2020 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2020 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja tematu z 2019 roku: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273036-ceny-pszenicy-2019/

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

dobrze ze udało mi sie w ostatniej chwili sprzedac po 820 + vat.

nie wiem czy pisałem o parametrach jakie miałem ale było to: 12 białko 21 gluten 78 gestość 91 wyrównanie. Odmiana Spontan. Troche Euforii miałem. Parametry podobne tylko gluten wyższy 25 % i wyrownanie 88

• 0
Opublikowano

Dzisiaj byłem w Elewatorze Strzelno, obniżyli cenę na pszenicę o 10zł na 820zł/netto.Na pytanie ,czy wożą to pracownik pokazał mi kosz i mówi że tak idzie że nie ma kiedy kosza otworzyć.

• 0
Opublikowano

cyt. z internetu

Zbyt niska liczba opadania (poniżej 200 s dla mąki pszennej, poniżej 100 s dla mąki żytniej)

Pieczywo niewyrośnięte, chociaż było dobrze wygarowane. Przyczyną jest to, że podczas garowania (fermentacji) ciasta amylazy hydrolizują skrobię na cukier prosty – maltozę, która jest pożywką dla drożdży. Dla enzymów jest dostępna tylko uszkodzona skrobia, której zwykle nie ma w  nadmiarze. Ciasto dobrze rośnie w komorze fermentacyjnej. Po wstawieniu do pieca, pod wpływem wysokiej temperatury, duża część skrobi w mące przechodzi w stan kleiku i jest dostępna dla enzymów. Zanim więc amylazy zostaną „zabite” przez wysoką temperaturę, zdążą wykonać swoją niszczycielską robotę – rozłożą nadmierną ilość skrobi. Naruszona zostaje struktura miękiszu, bo sam gluten, bez wsparcia skrobi nie utrzyma objętości. Ciasto opada, i nie ma na to rady. Po wypieku miękisz jest wilgotny i kleisty. Występują duże pory, a pod samą skórką tworzą się puste komory.

Zbyt wysoka liczba opadania (powyżej 300 s dla mąki pszennej, powyżej 200 s dla mąki żytniej)

Odwrotny efekt występuje przy wysokiej liczbie opadania. Drożdże słabo fermentują z  powodu braku maltozy. Wytwarzanie dwutlenku węgla jest niedostateczne, ciasto słabo rośnie. Miękisz jest zbity, mało elastyczny. Optymalna dla wypieku chleba jest liczba opadania mąki pszennej zbliżona do 250 s.

• 0
Opublikowano
8 minut temu, Taurus83 napisał:

No tyle to ja wiem, ale dlaczego za duże opadanie jest niekorzystne? 

Nie jest niekorzystne, tylko prawdopodobnie nie mają miejsca na magazynie i nie chcą mieszać z gorszą. Przynajmniej tak to zrozumiałem z powyższych wypowiedzi. Miałem podobnie z glutenem bo miałem wyższy i kilka godzin musiałem czekać aż silos trochę się zwolni. 

• 0
Opublikowano

Bo za wysokie opadanie jest gorsze w życie niż w pszenicy ,a ostatnie lata ten parametr był wysoki i nie mieli kiepskiego zyta do mieszania

• 0
Opublikowano

Młyny i paszarnie pomiatały chłopami, którzy mieli chude żyto i dzisiaj ci rolnicy w ogóle nie jeżdżą z próbkami do młyna. Wolą oddać po kosztach handlarzom, którzy często jeszcze dodatkowo ich oszukają i tak się ten interes kręci.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Grudniowy kontrakt nie patrz on już się nie liczy ,marzec 201,5 RURO

• 0
Opublikowano (edytowane)

ten kontrakt po 201 dopuku trafi w konkretnym towarem do odbiorcy to jeszcze będzie sprzedawany i kupowany kilkinastokrotnie a pszenicy nikt nawet nie uwidzi a np rolnik który sprzedał ten kontrakt po 240 może go teraz odkupic po 201 bo i tak pszenica fizycznie jest u niego w magazynie

Edytowane przez AndrzejRo
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
wiesiek63zmc napisał:

Nasi na  zielony  są obrażeni co innego na czerwony tu reakcja jest błyskawiczna

Jak ze świnimi, nasi niby ogladaja się na Niemców, jak podniosą 10gr to nasi stoja bo niewiadomo jak to będzie i tak dalej, jak niemiec podniesie 20gr to nasi dopiero 10gr a jak niemiec spusci 10 gr nasi od razu 30gr

• Like 2
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, JanKrzysztof napisał:

Młyny i paszarnie pomiatały chłopami, którzy mieli chude żyto i dzisiaj ci rolnicy w ogóle nie jeżdżą z próbkami do młyna. Wolą oddać po kosztach handlarzom, którzy często jeszcze dodatkowo ich oszukają i tak się ten interes kręci.

Z tymi młynami to huk wie jak jest. W tym roku woziłem i każdemu brali próbki. Zsypywalłem do wszystkich zsypów. Potem przestali brać i kazali przywieść próbkę. Nie pasowało im i sprzedałem dopiero za miesiąc. W tamtym roku jak żyto na młynie było po 600 brutto to próbkę komuś brali sporadycznie. Laborantka sprawdzała ręką czy nie wilgotne. 

A ceny z dziś WZW miasto ceny brutto 

Granoba: pszenica 800 pszenżyto 650 żyto 515

PMNAGRO: pszenica 780, pszenżyto 650, żyto 550

Bicz: pszenica 750, pszenżyto 600, żyto 460

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.