Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2020

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2020 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2020 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2020 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2020 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2020 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2020 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2020 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja tematu z 2019 roku: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273036-ceny-pszenicy-2019/

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Ukraina powodzie Podkarpacie pszenica stoi w wodzie i dalej ulewy teraz ogromna burza jakoś teraz te prognozy się sprawdzają cały czas deszcz jeszcze trochę i nie będzie co zbierać, pszenica po 3 b. dobrych zabiegach grzybowych niestety kłosy tragiczne (bieleją pełno fuzarioz) .

W młynie Kapka dalej 720 netto konsumpcja  

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, wladirol napisał:

Ukraina powodzie Podkarpacie pszenica stoi w wodzie i dalej ulewy teraz ogromna burza jakoś teraz te prognozy się sprawdzają cały czas deszcz jeszcze trochę i nie będzie co zbierać, pszenica po 3 b. dobrych zabiegach grzybowych niestety kłosy tragiczne (bieleją pełno fuzarioz) .

W młynie Kapka dalej 720 netto konsumpcja  

Wiedziałem że Stachu zareaguje :) Stachu to jest Stachu :) 

• 0
Opublikowano

Oj Stasiu widać że nie dorosłeś do takich sytuacji dzisiaj naprawdę na Podkarpaciu była tragedia czegoś takiego to ja nie widziałem a ciebie to śmieszy https://rzeszow.wyborcza.pl/rzeszow/7,34962,26074932,po-nawalnicy-na-podkarpaciem-ponad-100-osob-ewakuowanych-ponad.html#a=338&c=143:undefined

woda przewracała samochody, ludzie ledwo zdążyli uciekać na piętro w domach a ty się dalej śmiej

https://wiadomosci.radiozet.pl/Polska/Powodz-blyskawiczna-na-Podkarpaciu.-Grad-zniszczyl-dachy-domow-i-szyby-w-oknach

o zbiorach niema co myśleć.

• 0
Opublikowano

No i myślisz że takie podtopienia wpłyną na cenę zboża w Polsce tak już jest mieszkasz w takimterenie jest ryzyko podtopień

Trzeba sobie radzić

• 0
Opublikowano

do PSSATA BYM NAWET NIE WSIADŁ NIE MÓWIĄC O KUPNIE NIE WIEM CZYM SIĘ LUDZIE JARAJĄ KUPUJĄC TAKIE COŚ SIEDZISZ TAM JAK W BUNKRZE

CO DO ZBOŻA TO PASZÓWKI BĘDZIE DO OPORU W NISKIEJ CENIE BO HODOWLA SIADŁA

jĘCZMIEŃ PO 500 SPOKOJNIE U NAS BĘDZIE MOŻNA KUPIĆ

• 0
Opublikowano
20 minut temu, staszek131415 napisał:

do PSSATA BYM NAWET NIE WSIADŁ NIE MÓWIĄC O KUPNIE NIE WIEM CZYM SIĘ LUDZIE JARAJĄ KUPUJĄC TAKIE COŚ SIEDZISZ TAM JAK W BUNKRZE

CO DO ZBOŻA TO PASZÓWKI BĘDZIE DO OPORU W NISKIEJ CENIE BO HODOWLA SIADŁA

jĘCZMIEŃ PO 500 SPOKOJNIE U NAS BĘDZIE MOŻNA KUPIĆ

Staszek,aby było do oporu to trzeba to jeszcze zebrać a mówienie o cenie jęczmienia po 500 to śmiech na sali.U nas jęczmiona bez rewelacji na polu.A zresztą skąd Ty to możesz wiedzieć czy będzie po 500 ,że tak pewnie to mówisz?Staszek nie wiem kim jesteś co robisz i nie bardzo mnie to zresztą interesuje ale zachowujesz się jak byś chciał aby po tyle był a do tego raczej daleka droga.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

No i myślisz że takie podtopienia wpłyną na cenę zboża w Polsce tak już jest mieszkasz w takimterenie jest ryzyko podtopień

Trzeba sobie radzić

Stasiu ! Ty chyba bierzesz to co słynny kierowca z miejskiej spółki w Warszawie  , brak było nad nim nadzoru  " RÓBTA CO CHCETA  ! "  odstaw Stasiu te proszki !

• 0
Opublikowano

Trzeba sobie radzić

W mojej wiosce nie jest teren do podtopień, a jednak były po tych nawałnicach, mało nie pół wsi podtopiło. 

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

Stawiam na to, że w tym roku sporo zboża z kraju wyjedzie i tasio będzie passatem na Ukrainę jeździł po jęczmień za 500.

Żeby faktycznie miało wpływ na cenę to faktycznie musi wyjechać ok 6mln ton , branża hodowlana jak na razie szoruje po cenowym dnie[trzoda,drób],prawdopodobnie w drugim półroczu nastąpi redukcja , cena jęczmienia jarego to obecnie ze starych zbiorów to ok 600zł jak na porę roku to super promocja w stosunku do ubiegłych lat, także ozimy raczej będzie w cenie 500-600zł,  z Rosji dochodzą informację o 200$ za pszenicę locco port i o 8% wzroście plonów w stosunku do poprzedniego sezonu, może z Polski wyjedzie dużo zboża tylko w jakiej cenie bo jak przyjdzie tłuc się z Rosją [na ceny] to na tą chwilę na Pomorzu wyglądało by na 740 max[pszenica jakościowa] , pożyjemy zobaczymy

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Przewidywane duże zbiory pszenicy

To jest całe "clou" tej wypowiedzi. W ubiegłym roku też były przewidywane w Rosji rekordowe zbiory. To taki straszak na zbicie cen. Zobaczymy po żniwach, ile uda sie zebrac (są problemy z finansowaniem rolnictwa i problemy budżetowe)

• 0
Opublikowano
15 godzin temu, Wicherek napisał:

Na Podkarpaciu znów leje, pszenica gnije !

No faktycznie podkarpacie to takie zagłębie zbożowe że ho ho

http://monitoruj.podkarpackie.pl/obszary-wiejskie-i-rolnictwo/

15 godzin temu, galan99 napisał:

Jest nie dobrze że pszenica  gnije  ludzie tracą plony dorobki życia tak było w 2010 roku cena pszenicy była już w grudniu 110 zł .

Też w 2017 roku ciągle lało nie zebrałem pszenżyta 2 ha takiego 8ton by dało ae jakoś tego nie odczułem trzeba się liczyć że sąstraty co roku jakieś a nie pisać że prowadzę uprawę na 8 ton a zebrać 2 lepiej gospodarować mnie intensywnie to i straty mniejsze

• 0
Opublikowano

No faktycznie podkarpacie to takie zagłębie zbożowe że ho ho

http://monitoruj.podkarpackie.pl/obszary-wiejskie-i-rolnictwo/

Też w 2017 roku ciągle lało nie zebrałem pszenżyta 2 ha takiego 8ton by dało ae jakoś tego nie odczułem trzeba się liczyć że sąstraty co roku jakieś a nie pisać że prowadzę uprawę na 8 ton a zebrać 2 lepiej gospodarować mnie intensywnie to i straty mniejsze

Dokładnie skoro pszenica ma potencjał 8 ton w danym gospodarstwie to lepiej porwać agrotechnikę w ten sposób żeby dała 5. Nie daj Boże da więcej, to trzeba będzie kupic większe przyczepy, magazyn jakiś, miejsce na koncie na te piniondze, później je wydać, a to somsiad będzie zły że nowszego passata masz... to panie same problemy później...

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

u mnie na jutro nadają jakiś armagedon. Jak patrzę na prognozę to aż się boję. opady rzędu 100mm a chmura kolor ciemny fiolet czyli najprawdopodniej grad :/ 

• 0
Opublikowano
20 godzin temu, Wicherek napisał:

pszenica sprzedana i mam dylemat - któremu kandydatowi na prezydenta pożyczyć  pieniądze  , tylko tak żeby oddał  , któremu mogę zaufać  bez spisywania umowy ?

Zostaw sobie  tobie się bardziej przydadzą  niż  jemu on sobie poradzi bez twoich wacikowych.😜

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.