Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2020

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2020 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2020 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2020 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2020 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2020 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2020 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2020 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja tematu z 2019 roku: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273036-ceny-pszenicy-2019/

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
21 minut temu, beata12596 napisał:

Spokojny Twój rozczochrany 

Z racji wieku, łysy jestem i nawet jeśli Ty nie o tym, to z góry zastrzegam, że nie masz u mnie miejsc, poza brodą czasem, w których wspomniany przez Ciebie ład panuje😋

• Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

A już miałem pisać, że sprzedałaś zboże i do spa wyjechałaś na tydzień 😛

Sprzedałam po 85 brutto, ogłaszam wszem i wobec, bo widzę niektórym się nudzi, dlatego też nie piszę nic o cenach . Spa pozostaje niestety w strefie marzeń, bo 70 szt bydła samo się nie obrządzi 🤨😞

Edytowane przez beata12596
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

Wystarczy jedna porządną burza i można pomarzyć o dobrych plonach także ... 

Ale widzę że przynajmniej trochę optymizmu u ciebie jest. Zawsze to jakaś odmiana po tych pesymistycznych postach z przeszłości 😀

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Hamburg: Großhandelspreise vom 19.05.2020 - Getreide, Mühlenprodukte, Futtermittel und Ölsaaten

alle Preise in Euro je 1.000 kg, einfuhrabgefertigt.

Futterweizen  loko/promptTermine

Futterweizen

franko HH 198,00  €

1 € = 1,0956 US $ 

• 0
Opublikowano
17 minut temu, robercikj100 napisał:

Ale widzę że przynajmniej trochę optymizmu u ciebie jest. Zawsze to jakaś odmiana po tych pesymistycznych postach z przeszłości 😀

Ale ten optymizm ma na celu podtrzymać pesymizm.  Tak kombinuje żeby zawsze było gorzej niż jest😁

Będzie źle bo w polu jest dobrze.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Tak to jest liczą na 9 ton i cenę po 850 netto ile to w padnie kasy a tu rozczarowanie bo wyszło 5 ton po 650 netto .

Mam pogląd inny obstawiam na plon do 6 ton i cenę po 600 netto i nigdy rozczarowania nie ma , wychodzi zawsze lepiej .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
9 godzin temu, galan99 napisał:

Ten rok jest bardzo dobry na uprawę pszenicy plony będą bardzo dobre lepsze o 30 % od zeszłego .

to celujesz w 11 ton bo w ubiegłym miałeś po 8:D

6 godzin temu, galan99 napisał:

W tym roku maj jest zimny i mokry spadło do 100 litry  pszenice zaczynają się wykłaszać , zeszłym roku maj był upalny i suchy spadł deszcz pod koniec maja i tyle było w czerwcu dalej grzało .

Chyba tylko u ciebie bo w zamojskim to BIDNE psieżyto ledwo zaczyna ale żeby pszenica to brak 3 tygodni minimum

ty staraj się pamiętać co piszesz:D

• 0
Opublikowano
Dnia 27.04.2020 o 20:59, szaman1 napisał:

Tomek90 Przypomnę

Dnia 27.04.2020 o 20:43, szaman1 napisał:

do połowy maja 1100 zł pęknie bez względu na opady kraje robią zapasy, a granic nie zamkną.  Ardanowski robi z rolników palantów. Ja mam ok 300t i się nie spinam zebrałem 50 % to cena powinna być adekwatnie wyższa nie sprzedawać jak wszyscy będą trzymać tym prędzej cena skoczy. 

Dnia 27.04.2020 o 20:59, szaman1 napisał:

Tomek90 Przypomnę

I jak tam?

• Like 3
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

To zyska czy straci do zniw bedzie wiadomo .Tylko napisz w jakiej cenie sprzedałeś te 300 ton bo ja w maju opchnolem po 877 brutto paszowa i śpię spokojnie nie dumając czy cena się zmieni

Edytowane przez AndrzejRo
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Wydaje się , ze szczyt notowań pszenicy na krajowym rynku za nami...Powtarza się sytuacja z ubiegłego sezonu... okazuje się jednak , ze w magazynach rolników jest jeszcze sporo zboża.

Jako , ze człowiek uczy się całe życie ... w zeszłym roku zamiast sprzedac po  800 netto , sprzedałem po 700 netto.

W tym roku już tego błędu nie popełniłem i sprzedałem po 830 netto pszenice paszowa.

• Like 2
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, Vitasem napisał:

Wydaje się , ze szczyt notowań pszenicy na krajowym rynku za nami...Powtarza się sytuacja z ubiegłego sezonu... okazuje się jednak , ze w magazynach rolników jest jeszcze sporo zboża.

Jako , ze człowiek uczy się całe życie ... w zeszłym roku zamiast sprzedac po  800 netto , sprzedałem po 700 netto.

W tym roku już tego błędu nie popełniłem i sprzedałem po 830 netto pszenice paszowa.

brawo:) Dobrze że wyciągasz wnioski z lat poprzednich

• 0
Opublikowano
beata12596 napisał:

6 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

A już miałem pisać, że sprzedałaś zboże i do spa wyjechałaś na tydzień 😛

Sprzedałam po 85 brutto, ogłaszam wszem i wobec, bo widzę niektórym się nudzi, dlatego też nie piszę nic o cenach . Spa pozostaje niestety w strefie marzeń, bo 70 szt bydła samo się nie obrządzi 🤨😞

Coś Ty w spa jeszcze nie była? 😳 Męża nie ma, że nie ma kto dać bydłu jeden wieczór albo dwa dni nawet?

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Deszczowy tydzień przed nami, podejrzewam obniżki cen

• 0
Opublikowano

I popatrzcie  jaki wpływ na rozwój gospodarstwa ma jego umiejscowienie gdy różnica w cenie sięga 150 zł na tonie i nawet przy 100 tonach  to jest jakis nowy siewnik nawozowy  czy inny narzedzie  i dlatego Polska B staje się  Polską C

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Sąsiedztwo ze skolonizowaną Ukrainą Wam niestety nie służy. Za zachód kraju też się biorą, nie na darmo ASF przywieźli do Lubuskiego... Poza tym, prawie w całym kraju coraz trudniej upłynnić w korzystnej cenie (czyli nie staszkowej) zboża poza pszenicą. Koncentracja hodowli i sukcesywne niszczenie tych małych znacznie w tym pomaga.

• Like 2
  • 0
Opublikowano
58 minut temu, wiesiek63zmc napisał:

I popatrzcie  jaki wpływ na rozwój gospodarstwa ma jego umiejscowienie gdy różnica w cenie sięga 150 zł na tonie i nawet przy 100 tonach  to jest jakis nowy siewnik nawozowy  czy inny narzedzie  i dlatego Polska B staje się  Polską C

Ty nie tylko różnicę w cenie bierz pod uwagę, ale i wydajność. W lubelskim pszenica 8 ton, a w lubuskim 5. 
550x8 = 4400

700x5 = 3500

kogo na nowy rozsiewacz stać prędzej przy tych samych kosztach? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.