Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał:

Nie mogę nic mówić, ale zaufane osoby od wewnątrz doniosły że straż kombinuje umywać ręce i zwala na zupełnie inną przyczynę. Będziemy walczyć w razie ubezpieczalnia nie wypłaci cała wioska świadków co mówili strażacy, przede wszystkim znajomy rodziny z PSP z drugiego końca Polski jak usłyszał że byli tylko godzinę przy zapaleniu sadzy zatrwożył się powinni czekać do ostygnięcia. Fakty są takie, że teraz na chłodno wszyscy w domu kilkanaście minut po odjeździe straży słyszeli, że w kominie coś spada, myśleli, że to resztki tych sadz. A strażak powiedział, że na 100% sadze zapaliły się drugi raz i ten łomot stąd że zaczęły się obrywać i zaczopowały komin. Po dokładnym sprawdzeniu po południu przez kominiarzy wyszło, że w kominie wywaliło dziurę 3cm cegły... akurat w miejscu ocieplenia stropu gdzie było dobre 20cm waty. Padam na twarz, cały dzień walczyliśmy z meblami i rzeczami z poddasza zabrać i przymocować blachę, uszczelnione pianką i nie leci, a lało jak z cebra. Dekarza swojego ściągnąłem jutro mają wyliczyć wszystko ile czego trzeba i blachę. 

A co do kominiarza to papier jest Bogu dzięki z jesieni. Ubezpieczenie jak uznają 30% to spokojnie wystarczy na wszystko. Bo na 350k chyba ubezpieczył. i na AGD RTV jakieś ubezpieczenie mieli. Dzisiaj wszystko foty porobione, każdej zniszczonej rzeczy i domu. Wszystko spisane. Pieniądze są, gmina jutro przeleje 7tys, wszystkie sołectwa zbierają, mają trochę oszczędności i rodzina pomoże. Ja poczekam na hajs, wersja jest taka, że każdy radzi się odwoływać od pierwszego szacowania. A wtedy odwlecze się wypłata. 

Mówiłem, że tak będzie. Błąd w strażackiej sztuce. Zawsze trzeba być dopóki komin, ściany, krokwie nie ostygną. Jeśli będzie trzeba bierzcie kogoś kto się zna na tej papierkowej robocie i wyciągnijcie zapisy rozmów z PSP (na 100% je mają przez minimum 14 dni) żeby pokrywało się z waszą wersją, a nie strażaków, jeśli wasza wersja jest faktyczna z prawdą.

Opublikowano
11 godzin temu, Agrest napisał:

Rozszczelniło mi komin na całej długości, straż nie wzywana, przeglądu kominiarskiego brak. Na drugi dzień kasa z PZU na koncie - 7500 za komin.

Dotyczy tylko jeśli jest polisa oc rolnika. Jeśli ktoś nie jest rolnikiem lub ma inną polisę na dom niż jako rolniczą przegląd obowiązkowy.

😳😳😳😳 szok.

Wróciłem właśnie na chatę i jest nie całe 2mm w deszczomierzu.  Ale myślę że sporo nie wpadło, bo wydaje mi się że 5mm powinno być.

Tego nie wiedziałem. A czy tak jest tylko w pzu czy u innych też?

Opublikowano
22 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

1+°, ☁

Już po sabrinie czy jak jej tam, nic nie zrobiła złego.

Parę osób nie żyje to nic złego?😯

Brawo Rysiu. 😔

Padał deszcz potem śnieg i brak jednej fazy, robota stoi. 

Opublikowano

Każda firma ma swoje warunki no i pewnie często się zmieniają, więc nie ma się co tym sugerować. W ubiegłym roku tak było w PZU.

Co ja patrze- biało za oknem, warstwa lodu przykryta mokrym śniegiem

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj już cicho i zapowiada się niezła pogoda,był lekki mróz bo kałuże po wczorajszej ulewie delikatnie przymarznięte

Trzeba pracować bo same się nie zrobi.,

Budynki mam w pzu a maszyny ciągniki gdzie najtaniej,wczoraj płaciłem OC za przyczepę 40zł,wystarczy zrobić zdjęcie dowodu rejestracyjnego i wysłać MMS do swojego agenta który obsługuje z 40 firm i e mailem przysyła polisę i tylko zrobić przelew.

Mienia w pzu nie opłacam bo 25tyś dają za 100zł,a rejestrowane w to nie wchodzą.

Nie trzeba nigdzie chodzić a i 30zł taniej, bo przyszło mi 70zł.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, PRIMO napisał:

Brawo Rysiu. 😔

On mówi o swoim obejściu .

Śnieg sypie u mnie .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
1 godzinę temu, PRIMO napisał:

Brawo Rysiu. 😔

A ja z familią na początku stycznia tam sie kręcił na rusińskim 😵

Tragedia niesamowita a co ten mąż/ojciec przeżywa teraz, niedoopisania , niedopomyslenia😟

Co do pogody od pół godz. sypie jakby to zima była, biało już jest

• Like 1
Opublikowano

LRA-1⁰  i sypie🙂

20200211_090217.jpg

1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Ta nic.....a kto zajumał mój deszczołap,?

3 na plus i pada

Mam przeciek że  to niejaka  Sabina była 😉  U mnie też  była ale swojego schował i się  ostał.

• Haha 1
Opublikowano

Centrum tez ustaje wiatr, pizgalo nieźle. Dachy całe po Ksawerym który zrzucił nam dach niepokój zostaje jak nadają wiatry. Co do wypadku w górach tragedia niesamowita ale trąbili w tv alerty nadają a ludzie się kręcą ,wyciągi chodzą.Na Słowacji pozamykane a u nas...

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v