Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał:

Nie mogę nic mówić, ale zaufane osoby od wewnątrz doniosły że straż kombinuje umywać ręce i zwala na zupełnie inną przyczynę. Będziemy walczyć w razie ubezpieczalnia nie wypłaci cała wioska świadków co mówili strażacy, przede wszystkim znajomy rodziny z PSP z drugiego końca Polski jak usłyszał że byli tylko godzinę przy zapaleniu sadzy zatrwożył się powinni czekać do ostygnięcia. Fakty są takie, że teraz na chłodno wszyscy w domu kilkanaście minut po odjeździe straży słyszeli, że w kominie coś spada, myśleli, że to resztki tych sadz. A strażak powiedział, że na 100% sadze zapaliły się drugi raz i ten łomot stąd że zaczęły się obrywać i zaczopowały komin. Po dokładnym sprawdzeniu po południu przez kominiarzy wyszło, że w kominie wywaliło dziurę 3cm cegły... akurat w miejscu ocieplenia stropu gdzie było dobre 20cm waty. Padam na twarz, cały dzień walczyliśmy z meblami i rzeczami z poddasza zabrać i przymocować blachę, uszczelnione pianką i nie leci, a lało jak z cebra. Dekarza swojego ściągnąłem jutro mają wyliczyć wszystko ile czego trzeba i blachę. 

A co do kominiarza to papier jest Bogu dzięki z jesieni. Ubezpieczenie jak uznają 30% to spokojnie wystarczy na wszystko. Bo na 350k chyba ubezpieczył. i na AGD RTV jakieś ubezpieczenie mieli. Dzisiaj wszystko foty porobione, każdej zniszczonej rzeczy i domu. Wszystko spisane. Pieniądze są, gmina jutro przeleje 7tys, wszystkie sołectwa zbierają, mają trochę oszczędności i rodzina pomoże. Ja poczekam na hajs, wersja jest taka, że każdy radzi się odwoływać od pierwszego szacowania. A wtedy odwlecze się wypłata. 

Mówiłem, że tak będzie. Błąd w strażackiej sztuce. Zawsze trzeba być dopóki komin, ściany, krokwie nie ostygną. Jeśli będzie trzeba bierzcie kogoś kto się zna na tej papierkowej robocie i wyciągnijcie zapisy rozmów z PSP (na 100% je mają przez minimum 14 dni) żeby pokrywało się z waszą wersją, a nie strażaków, jeśli wasza wersja jest faktyczna z prawdą.

Opublikowano
11 godzin temu, Agrest napisał:

Rozszczelniło mi komin na całej długości, straż nie wzywana, przeglądu kominiarskiego brak. Na drugi dzień kasa z PZU na koncie - 7500 za komin.

Dotyczy tylko jeśli jest polisa oc rolnika. Jeśli ktoś nie jest rolnikiem lub ma inną polisę na dom niż jako rolniczą przegląd obowiązkowy.

😳😳😳😳 szok.

Wróciłem właśnie na chatę i jest nie całe 2mm w deszczomierzu.  Ale myślę że sporo nie wpadło, bo wydaje mi się że 5mm powinno być.

Tego nie wiedziałem. A czy tak jest tylko w pzu czy u innych też?

Opublikowano
22 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

1+°, ☁

Już po sabrinie czy jak jej tam, nic nie zrobiła złego.

Parę osób nie żyje to nic złego?😯

Brawo Rysiu. 😔

Padał deszcz potem śnieg i brak jednej fazy, robota stoi. 

Opublikowano

Każda firma ma swoje warunki no i pewnie często się zmieniają, więc nie ma się co tym sugerować. W ubiegłym roku tak było w PZU.

Co ja patrze- biało za oknem, warstwa lodu przykryta mokrym śniegiem

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj już cicho i zapowiada się niezła pogoda,był lekki mróz bo kałuże po wczorajszej ulewie delikatnie przymarznięte

Trzeba pracować bo same się nie zrobi.,

Budynki mam w pzu a maszyny ciągniki gdzie najtaniej,wczoraj płaciłem OC za przyczepę 40zł,wystarczy zrobić zdjęcie dowodu rejestracyjnego i wysłać MMS do swojego agenta który obsługuje z 40 firm i e mailem przysyła polisę i tylko zrobić przelew.

Mienia w pzu nie opłacam bo 25tyś dają za 100zł,a rejestrowane w to nie wchodzą.

Nie trzeba nigdzie chodzić a i 30zł taniej, bo przyszło mi 70zł.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, PRIMO napisał:

Brawo Rysiu. 😔

On mówi o swoim obejściu .

Śnieg sypie u mnie .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
1 godzinę temu, PRIMO napisał:

Brawo Rysiu. 😔

A ja z familią na początku stycznia tam sie kręcił na rusińskim 😵

Tragedia niesamowita a co ten mąż/ojciec przeżywa teraz, niedoopisania , niedopomyslenia😟

Co do pogody od pół godz. sypie jakby to zima była, biało już jest

• Like 1
Opublikowano

LRA-1⁰  i sypie🙂

20200211_090217.jpg

1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Ta nic.....a kto zajumał mój deszczołap,?

3 na plus i pada

Mam przeciek że  to niejaka  Sabina była 😉  U mnie też  była ale swojego schował i się  ostał.

• Haha 1
Opublikowano

Centrum tez ustaje wiatr, pizgalo nieźle. Dachy całe po Ksawerym który zrzucił nam dach niepokój zostaje jak nadają wiatry. Co do wypadku w górach tragedia niesamowita ale trąbili w tv alerty nadają a ludzie się kręcą ,wyciągi chodzą.Na Słowacji pozamykane a u nas...

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez Łobuzek
      Witam , mam pytanie , kuzynowi zmarła mama i teraz biorą się za sprawę spadkową w sądzie i jak nabędą spadek to czy syn , córka i ojcec muszą złożyć zeznanie podatkowe ? I jak ma to wyglądać ? Formularz SD-Z2 ? I czy jak dostaną te całe nabycie spadku to tam będzie wyszczególnione co i jak ? Bo to jest gospodarstwo 60 ha i jest zagroda , ale dodadkowo mają też dwa inne jakby domy ( kupione mniejsze gospodarstwo) ... których nie używają ?  Może ktoś miał podobną sytuację i by podpowiedział co i jak ?

• Przez skupmaszynrolniczych98
      Witam, zwracam się z pytaniem czy ktoś może polecić jakiś booster do ciągników? Z racji prowadzonej działalności niejednokrotnie takie uzrądzenie by sie przydało. może ma ktoś jakieś doświatczenia i może coś polecić ?
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
  • Dodaj nową pozycję...
v