Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja tam swoje suszowe dostałem i spozytkowalem już w listopadzie. Ale sprawiedliwie byłoby gdyby jedna instytucja o drugą nie pytała. ubezpieczasz, więc powinieneś mieć odszkodowanie, agencja chce pomagać to niech pomaga, a nie pytają czy skądś jeszcze kasę wziąłeś

Opublikowano (edytowane)

No dla mnie też tak powinno być, skoro wykupiłem polisę od jakejść tam szkody to nie powinno się łączyć z agencją bo co im do tego jak z innej puli kasa. No ale wiadomo jak jest i trzeba się wypytać co i jak najlepiej bo kogo zrobia winnym rolnika. Bo zrobić winnym i zabracz część kasy to najszybciej im wychodzi

Edytowane przez Roki212
Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Jak stoi pełen to tak nie niszczeje.  Ważne jest składowanie pustych, u mnie prażyły się 50cm od eternitu i szlak je trafił.

3 rok leci jak przechowuje tak jak piszesz na poddaszu z eurofali, i nie zauważyłem żeby się coś działo, a też nie byly nowe, po molbidenie czy czymś i po śrucie z  plastiku, tyle że to grube konkretne są. A jak nie są na poddaszu to zasypane Mokra qq. 

Po jakim czasie Ci się takie coś działo? 

Opublikowano

Wiecie 

Jak wygra Duda nie będę składał o gradowe wystarczy co z ubezpieczenia dadzą o ile dadzą

Jak wygra trzaskoski to zlożę niech  myśli skad wziąć kasę.

Narazie 0 deszczu dziś, ale chmury.

Opublikowano

Z rana 12mm nakapało, muchy komary wszystko pcha się  do domów  na potęgę😬 Drugi dzień moskitiery klepie z braciakiem bo chłopak nie wyrabia zamowień sporo ma, znowu duszno i słońce przypieka.

Woda w każdym  dołku, ziemniaki czy kukurycza żółknie w błocie.

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Wiecie 

Jak wygra Duda nie będę składał o gradowe wystarczy co z ubezpieczenia dadzą o ile dadzą

Jak wygra trzaskoski to zlożę niech  myśli skad wziąć kasę.

Narazie 0 deszczu dziś, ale chmury.

A co Trzaskowskiego obchodzi, skąd PiS kasę na Twoje gradowe weźmie? Uważam, że żadnego gradowego do zbóż być nie powinno. Od tego są ubezpieczenia. Państwo powinno dawać dużą pulę pieniędzy na ubezpieczenia rolnicze  głównie  dla państwowych towarzystw, a dla germańskich jak najmniejsze, co by za dużo nie zarobili.

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano
ramzes10 napisał:

2 godziny temu, FarmerDyzio napisał:

troszkę małe. ale może to i lepiej. 3 rzędy by dało radę w górę postawić...

wytrzymałe są ? czy po jednym sezonie do kosza ?

Mogę ci po 10 zł sprzedać tylko dużo większe. Od 160 cm  do nawet 200 cm. Wzmocnione jak Pedro piszę

za duże dla mnie. 120 byłoby optymalnie. ustawia ktoś piętrowo ? bo trochę się martwie że myszy będą cięły...

Opublikowano
7 godzin temu, FarmerDyzio napisał:

Daniel i trzymasz je jeden na drugim ? jakie wymiary ? przy tych co nie mają na górze otwartych są leje na dole ?

Pojedynczo. Wymiarów nie mierzyłem bo nie kupuję ich. Zostają mi po paszach co miesiąc kilka sztuk. Wysokość przeważnie ok. 160cm, czasami wyższe. Najwyższy ma chyba z 2,20m. W te 160cm 1200-1300kg pszenicy wchodzi. Każdy ma lejek na dole. Podnoszę nad koszem zasypowym w skupie, rozwiązuję lej i wysypuję

• Like 1
Opublikowano

Wczoraj wieczorem z burzy nakapało 22mm. Dziś co chwilę kropi i 26 stopni.

Opublikowano
4 minuty temu, michal_19 napisał:

26 stopni ciepło i parno. Jakie porządne kątówki 125mm polecicie? Kupilem z Lidla i juz 3 raz wysylam na gwarancję w ciągu miesiąca.

Jak chcesz porządne kątówki to ze sklepu z elektronarzędziami a nie z lydla. 

Opublikowano (edytowane)

Pierwsza chodziła 3,5roku duzo przeżyła była super i dlatego kupiłem drugą za 100zł z myślą ze bedzie też dobra... Chyba wtedy trafiła się jakas "lepsza " , wydać  na nowa tak chce max 400zl

Edytowane przez michal_19
Opublikowano
FarmerDyzio napisał:

ramzes10 napisał:

2 godziny temu, FarmerDyzio napisał:

troszkę małe. ale może to i lepiej. 3 rzędy by dało radę w górę postawić...

wytrzymałe są ? czy po jednym sezonie do kosza ?

Mogę ci po 10 zł sprzedać tylko dużo większe. Od 160 cm  do nawet 200 cm. Wzmocnione jak Pedro piszę

za duże dla mnie. 120 byłoby optymalnie. ustawia ktoś piętrowo ? bo trochę się martwie że myszy będą cięły...

Ustawiamy piętrowo już trzeci rok. Na trzy piętra maksymalnie. Dotychczas nie było problemu z myszami. Chociaż trutka regularnie uzupełniana. Są różne rodzaje worków, te twardsze wydaje mi się, że są lepsze na myszy.

Opublikowano

duza makite mam juz wiele lat- malo uzywam wiec co do trwalosci to trudno powiedziec, obawiam sie ze zuzyte tarcze to by na palcach rak policzyl.

kra- dawno nie padalo,ostatnio burza w nocy , w poludnie lekkie pare minut,teraz sie zanioslo i leje, opryski leza w piwnicy ,siano na walkach albo jeszcze rosnie.

Opublikowano
1 godzinę temu, michal_19 napisał:

Pierwsza chodziła 3,5roku duzo przeżyła była super i dlatego kupiłem drugą za 100zł z myślą ze bedzie też dobra... Chyba wtedy trafiła się jakas "lepsza " , wydać  na nowa tak chce max 400zl

Graphite mam juz chyba 5 lat i tylkl szczotki wymieniłem. 

Rano spadło 4 litry, teraz slonecznie

Opublikowano
6 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

Parę lat mam

Tylko to pewnie nie ta firma tylko taki wzór.

No ale ja nie targam za uszy

Tylko stawiam na miejscu gdzie stoją i nasypuje żmijką i potem wybieram żmijką.

Dlaczego nie wyższe, mniej miejsca by Ci zajęły ?

5 godzin temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Jak postawisz jeden na drugim to na stykach Ci będą myszy żarły.. 

A przynajmniej u nas żarły qq kiszoną jak jednego roku postawiliśmy po 2, jeden na drugim. 

Teraz tylko jeden obok drugiego i jest spokój 

U mnie jest odstęp jeden od drugiego worka "na kota", od góry z lejem, wiązane i tu jest wszystko dobrze ale gryzonie próbują od palet się dostać.

Opublikowano
2 godziny temu, Bananek napisał:

zaczęło mnie kropić. Ale chyba nie na długo, bo dalej już słońce.

Przyszła do mnie i zostawiła 5 litrów. Na świeżo skoszony owies z trawą 😈

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v