Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja też jutro świętuje,  kolega jutro przyjeżdża wypełnić mi wniosek o dopłaty bezpośrednie,  w poniedziałek będę leżał i kwiczał. Jedną butelką się tego nie opędzi.

Opublikowano

@Morion

Przede wszystkim moim zdaniem jak już te pszczółki przełożysz do normalnego ula to wywal te beleczki odstępnikowe pomiędzy ramkami, chyba, że będziesz miał ul drewniany bez powałki. Sukcesywnie poszerzaj gniazdo najlepiej suszem, choć Ty jako początkujący możesz mieć z tym problem, więc kup sobie grubej węzy i wtop do ramek, szybciej odrobią ją niż cienką. W razie braku pokarmu w gnieździe wiadomo, syrop z wodą w proporcji 1:1. Jesienią leczenie przeciw warrozie, wedle uznania jeśli chodzi o środki, ja osobiście jadę zawsze Apiwarolem, nie bawię się w żadne kwasy. W Twoim przypadku jeśli matka się dobrze rozpędzi to fajnym rozwiązaniem byłoby zamknąć ją na 3 tygodnie około połowy września do izolatora Chmary lub izolatora jednoramkowego. Pozbywasz się wtedy praktycznie całego czerwiu i jednokrotnym odymianiem załatwiasz praktycznie całą warrozę. Poczytaj na ten temat, lub popytaj. Polecam oglądnąć sobie też ten filmik jeśli chodzi o tępienie warrozy.

https://www.youtube.com/watch?v=3LP4R8bo3MM

Co do pogody, to skwar +29, słońce grzeje, wykoszony drugi pokos na siano w sadzie. Po południu zwozimy siano u Seniora i wieczorem trzeba jęczmień opryskać bo go skrzypionka zeżre...

Opublikowano
47 minut temu, 6465 napisał:

Ja też jutro świętuje,  kolega jutro przyjeżdża wypełnić mi wniosek o dopłaty bezpośrednie,  w poniedziałek będę leżał i kwiczał. Jedną butelką się tego nie opędzi.

O tej porze wniosek🤔

To się nie zdziw jak i za piniędzami będziesz czekał do ostatniego dnia wypłat.

Gorąco i nie ma warunków na oprysk jęczmienia od grzyba, noce gotące, w dzień spiekota i kurła pewno zostanie bez.

Opublikowano

Ojciec wracał z pola i na krzaku przy lesie duży rój pszczół zauważył, znalazł worek i zebrał 🤣 szczęśliwy jak małe dziecko. A wczoraj nasze mała rujka na krzaku ziemniaka obsiadła. Dookoła pasieki specjalnie zostawione małe drzewka i krzaki podcięte, a im już któryś raz pasuje na zbożu albo w ziemniakach.

Opublikowano
Roman176 napisał:

9 minut temu, Bananek napisał:

A u mnie przyjemne 23°C, i lekko powiewa. swietujecie dzisiaj?

górny Śląsk okolice Swd 30 i wielka parówa 

Sta w tej chwili 30,7°C ale co raz zawiewa fajny wietrzyk gdzieś z północnego wschodu, więc duchoty nie ma. I tak w cieniu robię podłogę w przyczepce 😋

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Rolnik1973 napisał:

O tej porze wniosek🤔

To się nie zdziw jak i za piniędzami będziesz czekał do ostatniego dnia wypłat.

Zawsze składam wniosek w ostatnich dniach,  zaliczkę dostałem 18 października  a resztę 10stycznia. To tak późno? Sprawdziłem sobie to w historii.  Podobnie jest to co roku. To kiedy składasz nie ma znaczenia oby złożyć w terminie. 

Edytowane przez 6465
  • Like 1
Opublikowano

Od tygodnia kupują truskawkę.

U mnie wczoraj 3,3 zł kg netto.

Truskawki mało. Ludzie polikwidowali.

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Było za gorąco, mam dodać cyperkil a on działa w temp do 20 °

też wczoraj dodawałem cyperkill, temp była od 23 a o 1 w nocy jak kończyłem było 20. I tak zadziała i tak 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Łobuzek
      Witam , mam pytanie , kuzynowi zmarła mama i teraz biorą się za sprawę spadkową w sądzie i jak nabędą spadek to czy syn , córka i ojcec muszą złożyć zeznanie podatkowe ? I jak ma to wyglądać ? Formularz SD-Z2 ? I czy jak dostaną te całe nabycie spadku to tam będzie wyszczególnione co i jak ? Bo to jest gospodarstwo 60 ha i jest zagroda , ale dodadkowo mają też dwa inne jakby domy ( kupione mniejsze gospodarstwo) ... których nie używają ?  Może ktoś miał podobną sytuację i by podpowiedział co i jak ?

• Przez skupmaszynrolniczych98
      Witam, zwracam się z pytaniem czy ktoś może polecić jakiś booster do ciągników? Z racji prowadzonej działalności niejednokrotnie takie uzrądzenie by sie przydało. może ma ktoś jakieś doświatczenia i może coś polecić ?
  • Dodaj nową pozycję...
v