Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, bratrolnika napisał:

Bałtów

Daleko od ciebie???

U @PRIMO na wiosce stanąłem wyprostować kości

Około 25km.

Opublikowano

To ja odwrotnie, dzisiaj odwaliłem urząd i agencje i wziąłem się za robotę 😉 ledwo ponad setka dopiero jest

5 minut temu, 6465 napisał:

To powodzenia życzę 😁

Ja już na luzaka na huśtawce piwko popijam,  i myślę że trzeba by brać się za wapno.  Ale jutro trzeba do gminy i do arimr.

Opublikowano

Witam, jest sens siać jako poplon gorczyce z facelią jeszcze? Tak myślę czy nie rozrzucić jeszcze troszkę wapna, spodorać i zasiać gorczyce z facelią i gryką. Da to coś dla następnego plonu?

Opublikowano
3 godziny temu, stempos1980 napisał:

Dzwoniłem dziś na skup o żyto to ceny takie 

Żyto 440

Owies 450

Przężyto 480

Ręce opadają

A teraz czas w droge

IMG_20200811_165318.jpg

Trzeba jasno powiedzieć że będzie co roku gorzej dlaczego bo dostanie Polska dużo mniej kasy będą sprzedawać zboże za byle co a by kasa była Polska jako kraj nie podpisuje kontraktów na sprzedasz zboża tylko ile kto da . Może się wydawać nie prawdą ale jednak prawda .

Opublikowano

17mm nakapało. Jutro zapowiada się pracowity dzień, zaklepany rozrzutnik i ekipa do ładowania, potem zrobić po oborniku podorywkę na jednym kawałku, na drugim bez obornika i na obu posiać rzepak na poplon. Trzeba robić jak najszybciej aby wilgoć wykorzystać. 

Opublikowano
Sean napisał:

Ludzie, co Wy się łudziliście że ktoś straszną kasę zbije na zbożu bo dobrze sypie? będzie jeszcze taniej, bo żniwa jeszcze się nie zakończyły.

Ostatnie lata były dobre dla tych z produkcji polowej, więc passa nie zawsze jest dana na zawsze, świnie były tanie, a ja k**wa kupowałem drogie zboża by to utrzymać, a cwaniaczki śmieli się w żywe oczy że nic nie robią, a kasa sama leci za byle jaki towar. więc nie oczekujcie teraz pożałowania.

pod koniec lat 90 kupowałem na targu podtęchnięty owies po 50zł za q bo tylko to było a świnie jeść chciały dzisiaj nastały ciężkie czasy i dla tych co kupują i dla tych co sprzedają

stempos1980 napisał:

Przed chwilą, Ursus932 napisał:

co zrobisz jak przyjdą opłaty, raty itp a ceny będą w skupie nędzne, oddasz czy poczekasz żeby wolek je chrupal 

Na wołka są sposoby

na wołka najlepsze ,,woły'' w oborze

bratrolnika napisał:

16 minut temu, Agrest napisał:

Około 25km.

Masz tam co dobrego na krzakach??? Zajadę na szaber

wyczyścił wszystko wiedział że przybywasz 😁

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Bałtów

Daleko od ciebie???

U @PRIMO na wiosce stanąłem wyprostować kości

I ja się  tam wybieram z dzieciakami 🙂Pisz co tam Ciekawego zwiedzacie?

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
39 minut temu, camo napisał:

Witam, jest sens siać jako poplon gorczyce z facelią jeszcze? Tak myślę czy nie rozrzucić jeszcze troszkę wapna, spodorać i zasiać gorczyce z facelią i gryką. Da to coś dla następnego plonu?

Gorczyca dobra tylko mocno wysusza i wyciąga ziemię.Gryka facelia tak ewentualnie rzepa oleista 

Opublikowano
3 godziny temu, stempos1980 napisał:

Dzwoniłem dziś na skup o żyto to ceny takie 

Żyto 440

Owies 450

Przężyto 480

Ręce opadają

A teraz czas w droge

ceny szał normalnie.

nie wiecie jak za łubin płacą? chciałem kupić trochę na poplon, ale słyszę że ceny mocno wysokie w tym sezonie.

Opublikowano
5 godzin temu, pit17 napisał:

Ze 20 lat temu za byka było 4.5zł/kg na budowie zarabiali 5 zł/ h  teraz za byka 6 na budowie 17 

Co  tu porównywać. Co było minęło trzeba sobie radzić dziś i teraz, a nie żyć tym co było 20 lat temu.

Opublikowano

Od 2 do 3.5 za kg na rynku, na olx po 2

3 minuty temu, pafnucy napisał:

ceny szał normalnie.

nie wiecie jak za łubin płacą? chciałem kupić trochę na poplon, ale słyszę że ceny mocno wysokie w tym sezonie.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Piotrek1975 napisał:

ze 30 będzie około

Nie będzie,pszenżyto w w tym roku słabo sypało bo w marcu i kwietniu susza była tylko owsy obrodziły bo w maju zaczęło padać i dla owsa wszam raz a w oziminach pozamiatało.A to ze sypie to takie chwalenie nie wiadomo poco i na co tylko towaru brak.

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

Od 2 do 3.5 za kg na rynku, na olx po 2

zobaczę po ile znajomy będzie chciał. jak górna cena to wolę gorczycę zasiać.

Opublikowano
43 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

17mm nakapało. Jutro zapowiada się pracowity dzień, zaklepany rozrzutnik i ekipa do ładowania, potem zrobić po oborniku podorywkę na jednym kawałku, na drugim bez obornika i na obu posiać rzepak na poplon. Trzeba robić jak najszybciej aby wilgoć wykorzystać. 

Biłgoraj , Józefów tak dziś było chwila dosłownie chwila .

https://www.facebook.com/photopank/videos/801075197301768/UzpfSTE0MTE4ODg1NTk2MzY2NjozMjIyNzk0MjU3ODAzMDk1/

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, 6465 napisał:

@stempos1980 jak tam handel idzie?  Darek serio do ciebie po paprykę skręca? 

Tak

3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

No ja na łąkę muszę kupić ze 100 kg choć, ale poczekam z tydzień niech pokoszą i zobaczą że po tyle nikt nie zapłaci.

6 minut temu, pafnucy napisał:

zobaczę po ile znajomy będzie chciał. jak górna cena to wolę gorczycę zasiać.

Zgłoście się do tego co wszystko ma lub wie kto ma😁

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Rolnik1973 napisał:

No ja na łąkę muszę kupić ze 100 kg choć, ale poczekam z tydzień niech pokoszą i zobaczą że po tyle nikt nie zapłaci.

No nie wiem, tak patrzę po okolicy to bardzo łubiny się nie udały. Mi również. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v