Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Strongman napisał:

W zbożach ozimych miotła i nawet w owsach jak jeżdżę po terenie u uzia pszenica lezy i nie tylko u niego, masakra.Albo grzyb żrę pszenżyta i pszenice taka sytuacja na Podlasiu.

Z miotłą mam spokój. Diflufenikan i chlorotoluron na początku listopada i czysto. Grzyba ma ten kto walił na liść flagowy i skonczyl ochrone. 2 tyg za wczesnie oprysk dany. Kto poczekał i dał na wychodzący kłos ten ma czysto. Nie trafi z tym.

Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

znów parno. ani kropelki od poniedziałku.

pedro, na dziś przewidujesz tuku tuku?😉

Chłopie weź się napij bo odwodnisz się za bardzo i na suchoty kopniesz w kalendaż 

Qurła i znowu pada dość mocny deszcz tylko bez burzy.Dobrze że zdążyłem cukinię uciąć

• Haha 1
Opublikowano

I jutro z nimi na bronisze?  Pod namiotem JE wychodowaleś? 

Podrzucił byś z jedną kilka papryczek trochę cebulki i kiełbasy i leczo palce lizać. ☺

A cukinia I kabaczek to to samo? 

Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał:

I jutro z nimi na bronisze?  Pod namiotem JE wychodowaleś? 

Podrzucił byś z jedną kilka papryczek trochę cebulki i kiełbasy i leczo palce lizać. ☺

A cukinia I kabaczek to to samo? 

Cukinię mam na polu gdzie dopiero woda obeschła i teraz znowu pada.

Kabaczek to jest biały tzw biała cukinią.

Czerwonej papryki jeszcze nie ma

Opublikowano

Powtórka z roku 2010 i teraz 2020 rok to samo będzie .

Wysokość opadów wyniesie do 30 mm gdzieniegdzie na wschodzie kraju, do 40 mm na południowym wschodzie i Podlasiu oraz miejscami do 50 mm na Lubelszczyźnie

Najcieplej dziś przede wszystkim na zachodzie i południu Polski. 29 stopni w Gorzowie Wielkopolskim

Wciąż niebezpiecznie pod względem podtopień. W dorzeczu Wisły jedno przekroczenie stanu alarmowego i 17 stanu ostrzegawczego. W dorzeczu Odry kolejno sześć i 18 takich przypadków

Łowcy Burz wydali ostrzeżenie drugiego stopnia przed burzami dla południowo-wschodniej części kraju. IMGW wydał takie ostrzeżenie dla woj. podkarpackiego, a ostrzeżenia pierwszego stopnia dla czterech innych województw

Powtórka z roku 2010 i teraz 2020 rok to samo będzie .

Wysokość opadów wyniesie do 30 mm gdzieniegdzie na wschodzie kraju, do 40 mm na południowym wschodzie i Podlasiu oraz miejscami do 50 mm na Lubelszczyźnie

Najcieplej dziś przede wszystkim na zachodzie i południu Polski. 29 stopni w Gorzowie Wielkopolskim

Wciąż niebezpiecznie pod względem podtopień. W dorzeczu Wisły jedno przekroczenie stanu alarmowego i 17 stanu ostrzegawczego. W dorzeczu Odry kolejno sześć i 18 takich przypadków

Łowcy Burz wydali ostrzeżenie drugiego stopnia przed burzami dla południowo-wschodniej części kraju. IMGW wydał takie ostrzeżenie dla woj. podkarpackiego, a ostrzeżenia pierwszego stopnia dla czterech innych województw

Opublikowano
2 godziny temu, Bananek napisał:

znów parno. ani kropelki od poniedziałku.

pedro, na dziś przewidujesz tuku tuku?😉

Mało Ci  eszcze? Toż chyba z 70mm dowaliło ostatnio 😋 tam u was... 

Coś będzie bo straszą, a czy trafi... Oby spokojnie bo jak ma sodomy narobić to idź pan w hooj niech nie pada. Jadę zaraz na nowe trawy rzucę po 150kg saletrzaku niech spokojnie się rozrasta.

Opublikowano
3 godziny temu, MariuszDe napisał:

Nie zazdrość bo wszystkiego powinno być z umiarem wczoraj jechałem przez swój powiat to widziałem że ludzie wywozili siano z łąk gdzieś na,, kupy,, i normalnie wyglądało jakby wywozili,, obornik,, 

powinno byc z umiarem, niektórzy maja pod 200l za sam czerwiec a ja nawet nie wiem czy tyle mam od stycznia. Troche to denerwujace jak wszedzie slyszysz ze wszedzie pada a u Ciebie trzeci rok z rzedu lipa

Opublikowano
39 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Czesio , przypomnij jaki Ty jesteś powiat ? bo o ile mi się nie pomyliło to gdzieś chyba w południowo zachodniej Wlkp mieszkasz a to aż nie tak daleko odemnie i taka różnica w opadach

Ja konin. Ale 20km odemnie spadlo 20-30l i wiecej i tez powiat konin.

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Matey napisał:

powinno byc z umiarem, niektórzy maja pod 200l za sam czerwiec a ja nawet nie wiem czy tyle mam od stycznia. Troche to denerwujace jak wszedzie slyszysz ze wszedzie pada a u Ciebie trzeci rok z rzedu lipa

Za  czerwiec  210mm.   dynia,ziemniaki,facelia   w  wodzie lub błocie.....  w zbożu  pewnie też tylko nie widać,   a   ogólnie  co rok susza.   Tak  że  dużo deszczu  w krótkim  czasie też  lipa...   ,, Kacze dołki''   wypełnione  w 20-stu  %   woda jeszcze  nie zdążyła  obciągnąć.     CLI.

Edytowane przez Szymi40
Opublikowano

nie no to jasna sprawa, ja sam mowie ze przyjalbym kazdy deszcz ale ulewy 70mm w godzine juz niebardzo. Jednych suszy, drugich zalewa a trzecich ładnie podlewa

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v