Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
leszek1000 napisał:

O kurde ja mam 25szt i buduję na 40szt i zastanawiamy się czy nie wstrzymać się z budową. Bo obniżki cen swoją drogą ale susza to będzie problem. 

A kupowanie paszy to zero zysku. Oczywiście zasieje więcej kuku. Ale pytanie czy 20ha kukurydzy na 25szt daje jakieś przychody. Bo jak kukurydza urośnie na 1m to tyle trzeba skosić żeby wykarmić, plus trawy które też kiepską wyglądają .

W przypadku suszy nikt nie będzie rentowy. Oczywiście niektóry mają zapasy, ale u mnie w okolicy 2 lata jest susza. Także już zapasy się kończą. 

leszek przestań narzekać mając 100ha nie możesz wykarmić 25 dojnych 🤔 coś nie halo w twoim gospodarzeniu

• Haha 1
Opublikowano

Rok temu 15ha skosiłem i mi nie starczy na 25szt dojnych. Ludzie wy chyba suszy nie widzieliście. Po życie metra nie miała. Na piachach burza piaskowa i 50% tylko urosło. A na 3-4 klasie nie miała 2m. 

Było wszystko nawożone.

To nie chodzi o wykarmienie tylko rentowność. 2ha na krowę to nie biznes. Trzeba pomyśleć o nawadnianiu. 

Opublikowano
19 minut temu, Mikruss napisał:

na 30 szt dojnych plus przychowek to potrzeba maaax 15 ha ququ....

Ja mam 60 dojnych plus ponad 100 młodzieży to idzie 20ha kukurydzy 10 ha 4-5 pokosów trawy na gruntach ornychi 20 ha łąk 2 pokosy i W tym roku albo na styk albo braknie ale już zarazerwowałem porę balotów.

Opublikowano

W tym roku będzie 17-18 ha kuku na 25 krów plus młodziesz. Byki są karmione sianokiszonką. Traw też jest trochę ale wszystko stoi w miejscu. Nawet te przesiane rok temu. 

Uprawa bez orkowa. Brat się zajmuję uprawą. Jak urosłą 3m to suszy nie miałeś i tyle w temacie 

Opublikowano

Może na lepszej ziemi trzeba tą kukurydzę zasiać albo z byków zrezygnować Leszku jak hodujesz krowy mleczne to one mają być priorytetem a nie opasy pszenica czy też rzepak albo buraki a Ty za wszelką cenę chcesz krowy karmić z najgorszej gleby potrzebne zmiany krowy to podstawa zgromadzić jak najlepszą paszę objętościową

• Like 2
Opublikowano

Pola u mnie są zadbane. Badanie na ph i mikroelementy. Wapnowane i nawożone obornikiem. 

Suchaj człowieku rok temu zasiałem trawę na 2 klasie w dołku czarnoziem . I teraz stoi w miejscu i czeka na deszcz bo nawóz się nie rozpuścił. 2ha 2klasy czeka pod kuku zobaczyły. 

Opublikowano

U mnie na 4 klasie trawa powoli żółknie z braku azotu a jak tu posiać jak wierzchnia warstwa przesuszona. Trawy będą słabsze a o kukurydzy to zdecyduje czerwiec i lipiec jak się rozłożą opady i czy wogole będą.

Opublikowano

Ja się cieszyłem że tyle kiszonki z qq mam A wczoraj otworzyłem pryzme A tam szok... folia sito  tak myszy ja pociely. I albo mi starczy na styk albo braknie i 1 raz od 10 lat będę musiał ukaszac jednorzedówka... jedyne co mnie pociesza to to że zycica bardzo ładna i  wyrośnięta( prawie pod kolano) a lucerna to non stop omarznieta jest  bo w nocy np. wczoraj to -3 było ....

Opublikowano
45 minut temu, leszek1000 napisał:

Pola u mnie są zadbane. Badanie na ph i mikroelementy. Wapnowane i nawożone obornikiem. 

Suchaj człowieku rok temu zasiałem trawę na 2 klasie w dołku czarnoziem . I teraz stoi w miejscu i czeka na deszcz bo nawóz się nie rozpuścił. 2ha 2klasy czeka pod kuku zobaczyły. 

Jak masz takie ziemie to po co Ci krowy... Zamiast budować oborę to rzuć w cholere

Opublikowano

Takich dobrych ziem to dużo nie mam. A po drugie lubię przy tym  robić. Jakby nie ja to już krów by nie było. Bo drugi brat to mnie  przy doju nie zastąpi, no chyba  że będę  ciężko chory. 

A z resztą jak będzie susza to każdy straci 

Opublikowano
2 godziny temu, Adamqq3 napisał:

Ja się cieszyłem że tyle kiszonki z qq mam A wczoraj otworzyłem pryzme A tam szok... folia sito  tak myszy ja pociely. I albo mi starczy na styk albo braknie i 1 raz od 10 lat będę musiał ukaszac jednorzedówka... jedyne co mnie pociesza to to że zycica bardzo ładna i  wyrośnięta( prawie pod kolano) a lucerna to non stop omarznieta jest  bo w nocy np. wczoraj to -3 było ....

Pryzma przykryta siatkami czy piachem? 

Opublikowano (edytowane)

No i co z tego?.  Jakieś konsekwencję, cokolwiek? 

Sierpc za luty 1.54 brutto, ilość 20600 białko 3.31 tluszcz 4.28

Edytowane przez vodz
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v