Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
grzesiu napisał:

4 godziny temu, karol091193 napisał:

@alfa tak jak Mlekpol traktuje dostawców to ci w głowie się nie mieści. Z rok albo 2 lata temu oddałem mleko antybiotykiem przez przypadek oczywiście. Zajechałem do mleczarni i przez jedną z Pań zostałem wyzwany od alkoholików a z ręką na sercu przy wszystkim mogę powiedzieć, że jak przez rok wypije 2 litry wódki i 10 piw to jest wszystko. Raz się dobrze napiłem ze mało się nie przekręciłem i mi wystarczy. Z resztą nie lubię alkoholu

Fakt przykre zajście.  Trzeba było odpowiedzieć jej takim samym chamstwem. Nie oceniajmy działalności przedsiębiorstwa gdzie pracuje kilka tysięcy ludzi przez zachowanie jednej Pani która pewnie miała gorszy dzień. 

Może ty możesz sobie pozwolić na takie tony do borasia jak jesteście kolegami. Ja za taką gadkę miałbym kontrolę z weterynarii zatrzymane mleko i *uj wie co jeszcze. Nie pojechałem do nich się kłócić że to niemożliwe czy też próbują mi wmówić że zrobiłem coś czego nie było. Prawda jest taka, że mleko od tej krowy trafiło do mleczarni a nie powinno. Konsekwencje brałem na własną klatę i z pokorą podeszłem do wszystkiego. Nie kłóciłem się, nikogo nie wyzywałem. Zachowałem się jak człowiek przyznając się do winy a nie jak świnia tak jak ona. Dla tego zapadła decyzja o likwidacji krów i wzięcie przykładu z pedro2. Za krótkie jest życie aby się z kimś użerać i lizać czyjąś dupę. Również nie stać mnie aby wydać 1,5-2mln zł na oborę na 80 sztuk i tym bardziej nie mam zamiaru budować sam sobie obozu pracy. Oczywiście powoli bo jeszcze mam zobowiązania z arimr, ale decyzja podjęta.

• Like 2
Opublikowano
komizmo napisał:

No jak nic, brukarze.pl

1 godzinę temu, FarmerDyzio napisał:

Jeju Ty to jeszcze bardziej płaczesz niż ja. Nie możesz tego pierdolnąć ?

A ty nie odstawisz czasem do Łowicza? Pochwal się jak tam cena bo widzę humor nie dopisuje 

humor nie dopisuje bo problemy w stadzie. Mam nadzieję że się zbliżę do 1.5 brutto z udziałami.

Opublikowano

Po nowym roku zaczniecie liczyć ile zostaje z mleka na plus jak podniosą cenę energii + paliwo + woda . W tedy zobaczy się ile uciekło zysku znowu  bo jak było paliwo po 3,90 to teraz będzie po 5,5 po nowym roku . Opłacalność wzrośnie .

Opublikowano
33 minuty temu, FarmerDyzio napisał:

humor nie dopisuje bo problemy w stadzie. Mam nadzieję że się zbliżę do 1.5 brutto z udziałami.

Widzisz Jak byłbyś grzeczny to może bym ci pomógł te problemy rozwiązać a tak to... Mogę ci tylko współczuć

• Haha 1
Opublikowano
kr9292 napisał:

33 minuty temu, FarmerDyzio napisał:

Widzisz Jak byłbyś grzeczny to może bym ci pomógł te problemy rozwiązać a tak to... Mogę ci tylko współczuć

a co skup bydła prowadzisz ? wiesz jak rozwiązać problem zeby każda krowa dawała 1 ciele w roku ?

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Po nowym roku zaczniecie liczyć ile zostaje z mleka na plus jak podniosą cenę energii + paliwo + woda . W tedy zobaczy się ile uciekło zysku znowu  bo jak było paliwo po 3,90 to teraz będzie po 5,5 po nowym roku . Opłacalność wzrośnie .

Jest i spec od wszystkiego 

• Haha 3
Opublikowano
radekz200 napisał:

Serio bedziesz likwidował czy bedziesz kolejny który likwiduje, ostatni rok już doje krowy i tak przez 20 lat 😂 gospodarstwo masz przeciez rozwinięte pod produkcje mleka 

Żeby moje gospodarstwo było rozwinięte to tak jak pisałem, potrzebuję 1,5-2mln zł jeżeli chodzi o rozwój mleka, to uwierz mi że mam tego już dość, a drugim argumentem są rodzice którzy już swoje lata mają za sobą a samemu zostać przy krowach to zabójstwo. Już bym wolał iść do roboty i jeździć po Europie na tirach. Od razu z dnia na dzień nie rzucę krów. W jakiś sposób trzba to rozłożyć w czasie. Już przerabiam silos/wiatę na ponad 40sztuk opasów. Zostało mi ją zabudować, podłączyć wodę ( linia jest rozprowadzona, zostało tylko się wpiąć pod instalację i zamontować poidła) i wyspawać zagrody no i skończyć stół paszowy(murki 15cm wysokości i dolać brakujące 2m stołu paszowego po podpięciu wody). Wczesną wiosną wejdą pierwsze sztuki. W tym roku kupiłem 18 byczków kolejne 20+ w następnym roku wiosną i jesienią. Mam oborę uwieziową na 28 krów. Na spokojnie zmieszczę w niej kolejne 50 sztuk. Ta wiata jest dostawiona do stodoły. Gdybym to wszystko(wiatę z stodołą) chciał od razu zrobić łącznie ze stołem paszowym to tylko tutaj wejdzie 100sztuk dużych albo i więcej. Ale w pierwszej kolejności będę musiał rozwalić stary chlew i postawić wiatę na maszyny. Później przerobię całą stodołę na opasy lub postawie halę łukową dla bydła. Także ja już zacząłem robić coś w tym kierunku. A Ty? 😂

Opublikowano
2 godziny temu, FarmerDyzio napisał:

Nic już  nie mów o problemach  w ciągu  dwóch  tygodni 2 szt na ubojnie a trzecia już w kolejce 

Opublikowano

No to widzę ze nie tylko u mnie problemy. Ostatnio zawiozłem na ubój krowę po skręcie trawieńca. Oczywiście cielna, tj jakieś 4-5dni przed terminem. Weszła sama na przyczepkę do przewozu bydła ale już sama nie zeszła= kontrola PIW

Opublikowano (edytowane)

Ja cały czas się  pocieszam tym ze nadejdzie kiedyś ten dzień ze to wszystko pierdolne i zostaną same jałówki na rozród i opas .Bo czasem to się  nie  chce drzwi do obory otwierać 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano

,,Bo jest taki dzień i każdy tak ma, że czasem jest żle..........  Lady Pank, posłuchajcie całości. Macie krówki ,to choć kląć umiecie 😐,zacznijcie żrebaki to......🙆‍♂️

Opublikowano
Łolek napisał:

Nic już  nie mów o problemach  w ciągu  dwóch  tygodni 2 szt na ubojnie a trzecia już w kolejce 

dobrze że na ubojnie nie na bakutil myślę że u każdego może wystąpić czarna seria tylko nie każdy się tym chwali u mnie we wrześniu zachodzę raz rano u jednej pod pyskiem kałuża krwi rozcięła prawdopodobnie o zawór od poidła za dwa dni zdrowa cielna leży martwa w kanale nie chorowała z 700kg miesa albo i 750 ....

wcześniej w maju jedna martwa na wątrobę druga do ubojni z oberwanym wymieniem za 1000zł

Opublikowano

We wrześniu w odstępie 16 dni dwie piękne jałówki po najlepszych krowach po wycieleniu padły. Pierwsza prawdopodobnie krwawiła do środka, a drugiej po 12h serce nie wytrzymało. Plus sztuki które nie były planowane do sprzedaży a wyjechały... 

Opublikowano

Niestety nie zawsze jest tak jak by się chciało 

16 minut temu, kizak napisał:

,,Bo jest taki dzień i każdy tak ma, że czasem jest żle..........  Lady Pank, posłuchajcie całości. Macie krówki ,to choć kląć umiecie 😐,zacznijcie żrebaki to......🙆‍♂️

Te muzykant ☺

Opublikowano
58 minut temu, karol091193 napisał:

Żeby moje gospodarstwo było rozwinięte to tak jak pisałem, potrzebuję 1,5-2mln zł jeżeli chodzi o rozwój mleka, to uwierz mi że mam tego już dość, a drugim argumentem są rodzice którzy już swoje lata mają za sobą a samemu zostać przy krowach to zabójstwo. Już bym wolał iść do roboty i jeździć po Europie na tirach. Od razu z dnia na dzień nie rzucę krów. W jakiś sposób trzba to rozłożyć w czasie. Już przerabiam silos/wiatę na ponad 40sztuk opasów. Zostało mi ją zabudować, podłączyć wodę ( linia jest rozprowadzona, zostało tylko się wpiąć pod instalację i zamontować poidła) i wyspawać zagrody no i skończyć stół paszowy(murki 15cm wysokości i dolać brakujące 2m stołu paszowego po podpięciu wody). Wczesną wiosną wejdą pierwsze sztuki. W tym roku kupiłem 18 byczków kolejne 20+ w następnym roku wiosną i jesienią. Mam oborę uwieziową na 28 krów. Na spokojnie zmieszczę w niej kolejne 50 sztuk. Ta wiata jest dostawiona do stodoły. Gdybym to wszystko(wiatę z stodołą) chciał od razu zrobić łącznie ze stołem paszowym to tylko tutaj wejdzie 100sztuk dużych albo i więcej. Ale w pierwszej kolejności będę musiał rozwalić stary chlew i postawić wiatę na maszyny. Później przerobię całą stodołę na opasy lub postawie halę łukową dla bydła. Także ja już zacząłem robić coś w tym kierunku. A Ty? 😂

Ja narazie zostaje przy krowach 😊

Opublikowano

W tym roku noga w biodrze i wet powiatowy na ubój nie dał papierów ,druga pod przednimi nogami zarwały się deski i brakło z 5 cm do dna, ,udusiła się,trzecia złapala pyskiem mocznik i po godzinie papa,nie tylko muzykant ;) ,i to kutwa zawsze najlepsze sztuki,olać to aby zdrowie👍 i w rodzinie ok.

• Like 3
Opublikowano

a co skup bydła prowadzisz ? wiesz jak rozwiązać problem zeby każda krowa dawała 1 ciele w roku ?

Chyba tak, od czerwca 1.7 słomki na szt.

Opublikowano
3 godziny temu, karol091193 napisał:

Może ty możesz sobie pozwolić na takie tony do borasia jak jesteście kolegami. Ja za taką gadkę miałbym kontrolę z weterynarii zatrzymane mleko i *uj wie co jeszcze. Nie pojechałem do nich się kłócić że to niemożliwe czy też próbują mi wmówić że zrobiłem coś czego nie było. Prawda jest taka, że mleko od tej krowy trafiło do mleczarni a nie powinno. Konsekwencje brałem na własną klatę i z pokorą podeszłem do wszystkiego. Nie kłóciłem się, nikogo nie wyzywałem. Zachowałem się jak człowiek przyznając się do winy a nie jak świnia tak jak ona. Dla tego zapadła decyzja o likwidacji krów i wzięcie przykładu z pedro2. Za krótkie jest życie aby się z kimś użerać i lizać czyjąś d*pę. Również nie stać mnie aby wydać 1,5-2mln zł na oborę na 80 sztuk i tym bardziej nie mam zamiaru budować sam sobie obozu pracy. Oczywiście powoli bo jeszcze mam zobowiązania z arimr, ale decyzja podjęta.

Ktora tam tak cię zwyzywała? Bo chyba nie taka mloda blondynka - Madzia C?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
  • Dodaj nową pozycję...
v