Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A to na wsi nie trzeba być wykształconym?Ja jestem po politechnice,nawet nie rolnictwie i jestem na wsi bo raz że szkoda mi było zostawić dobrze prosperującego gospodarstwa rodziców a dwa że jednak potrafię z tego robić pieniądze choć wymaga to ciężkiej pracy i poświęceń ale też i trzeba mieć trochę oleju w głowie i inteligencji oraz ciągłe myśleć na każdym kroku żeby były zyski.Debile to i w Piątnicy ledwo wiążą koniec z końcem.Jak nie będziesz miał głowy to nigdzie i poza rolnictwem bez znajomości nie poradzisz sobie
  • Like 7
  • Thanks 1
Opublikowano

Typowa przywara większości Polaków - narzekanie. Jęczą że się nie opłaca, że lepiej na etat itp itd a wystarczy spojrzec na galerie AF albo na migawki ze strajków jakie maszyny, ciągniki, kombajny za grubą kasę. Jakby nie było nikt za sarmo ich nie dostał. Wszyscy jęczą jaka bieda a jak w okolicy pojawi się pare hektatów do dzierżawy to mało co się nie pozabijają i licytują jeden przez drugiego płacąc jakie absurdalne ceny. To gdzie ta bieda w rolnictwie?

Opublikowano (edytowane)

Nie rozumiem wyzywania ludzi od debili czy idiotów tylko dlatego ze chcą orac ziemie czy doić krowy. Dla niektórych to nie biznes a dziedzictwo. Jeśli  nie chce to niech nie zostaje a jeśli chce to sobie poradzi.

Edytowane przez vodz
  • Thanks 2
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, krzysieek napisał:

A dziś? Dziś mój 20 letni szwagier za wykończeniowce zarabia lepiej ode mnie. Takie są fakty

Mam szwagra to zarobi tyle co ja na krowach sam , ale to w Dani. 

A w Polsce to wszystko wygląda dobrze jak się z boku patrzy. Wszędzie się coraz mniej opłaca, jak legalnie pracujesz na swój rachunek.

Edytowane przez GrzesiekAgro
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Typowa przywara większości Polaków - narzekanie. Jęczą że się nie opłaca, że lepiej na etat itp itd a wystarczy spojrzec na galerie AF albo na migawki ze strajków jakie maszyny, ciągniki, kombajny za grubą kasę. Jakby nie było nikt za sarmo ich nie dostał. Wszyscy jęczą jaka bieda a jak w okolicy pojawi się pare hektatów do dzierżawy to mało co się nie pozabijają i licytują jeden przez drugiego płacąc jakie absurdalne ceny. To gdzie ta bieda w rolnictwie?

Właśnie mnie dziwi skąd jeszcze u niektórych ta zdolność kredytowa się bierze na kolejne kredyty

2 minuty temu, radekz200 napisał:

Na budowlance jest hajs jak masz z 5 pijaków po 150 dniówka i zapierdzielaja na Ciebie 😛 a jak firma jednoosobowa wykończeniowa to tez trzeba się narobić 

Jak sam będziesz musiał ogarnąć oborę i ziemię to ....Wiem z doświadczenia

Edytowane przez krzysieek
Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał:

Na własne życzenie jest bieda bo traktor czy kombajn musi być nowy. Popracuje kilka godzin i rok czasu stoi. Są gospodarstwa gdzie nowa maszyna się zamortyzjue ale to jest kilka procent. A co do nalotów ekologów (często po europeistykach czy innych filologiach gdzie pracodawca nie oferuje 10k miesięcznie a to przecież TAKIE wykształcenie) dostanie któryś przez głowę kosa dziadka czy widłami i okaże się że to zwykli smiertelnicy, nikt więcej.

Opublikowano

Być może że ktoś będzie musiał się poświęcić żeby inni mieli spokój, nie wiem, wolałbym żeby tak nie było, ale wiesz to jest dziedzictwo kilku pokoleń przyjdzie ci jakiś fagas i będzie chciał zabrać czy zamknąć i czy myślisz ze w takiej sytuacji nie puszcza komuś nerwy?

Opublikowano
vodz napisał:

Nie rozumiem wyzywania ludzi od debili czy idiotów tylko dlatego ze chcą orac ziemie czy doić krowy. Dla niektórych to nie biznes a dziedzictwo. Jeśli  nie chce to niech nie zostaje a jeśli chce to sobie poradzi.

i to rolnik wyzywa tak drugiego rolnika ze ten chce pracować na roli

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Rozwijać się dobre sobie . Ale za***rdalać nikt nikomu nie zabrania można . Wykształceni ludzie zostają na roli koń by się uśmiał .

Mgr inż.  zrobiony   I jakoś myślę ten wózek dalej pchać oby tylko gorzej nie było. Większość kolegów ze studiów tak samo gospodarzy. Jak jest w miarę rozwinięte gospodarstwo to idzie jeszcze jakieś pieniądze na tym robić jak Danielfarmer napisał. Ale trzeba mieć coś o tym pojęcia. Jest taka grupa na FB ciekawostki na temat bydła, jakie tam ludzie bzdury piszą to ręce opadają. Wtedy się nie dziwię że się nie opłaca. 

A co do etatu to jak ktoś myśli że pójdzie byle gdzie na 8 godzin i zarobi dobre  pieniądze to żeby się nie zdziwił.  Wszędzie trzeba mieć pojęcie o tym co się robi i zapier***ć żeby z tego coś konkretnego było.

Edytowane przez lamboEVO100
  • Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Nikt z nas nie dokłada bo pieniądze z mleka można zarobić  tylko policz godziny pracy i ilość osób  które przy tym chodzą  

Powiedzmy ze zaczynasz o 6 i schodzisz ok 20 oprócz  niedzieli bo w niedzielę mniej to masz 14×6 =84 godzny w tygodniu po 20zeta dodaj godziny wszystkich domowników to te kokosy nie są  już  tak wielkie  a 2dychy to spokojnie możesz dostać tylko w 8 godzin to majatku nie zbijesz

Edytowane przez Łolek
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Rozwijać się dobre sobie . Ale za***rdalać nikt nikomu nie zabrania można . Wykształceni ludzie zostają na roli koń by się uśmiał .

To idź i zobacz w stajni co koń robi bo się śmieje ,ale z ciebie .

Teraz to każdy młody rolnik ma wykształcenie , bo tym bardziej jak myśli o rozwoju ,albo wyciąga ręce po kasę z uni bez szkoły ani rusz .

No chyba że ty obiecujesz własne podwórko no to sory.

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, DanielFarmer napisał:

A to na wsi nie trzeba być wykształconym?Ja jestem po politechnice,nawet nie rolnictwie i jestem na wsi bo raz że szkoda mi było zostawić dobrze prosperującego gospodarstwa rodziców a dwa że jednak potrafię z tego robić pieniądze choć wymaga to ciężkiej pracy i poświęceń ale też i trzeba mieć trochę oleju w głowie i inteligencji oraz ciągłe myśleć na każdym kroku żeby były zyski.Debile to i w Piątnicy ledwo wiążą koniec z końcem.Jak nie będziesz miał głowy to nigdzie i poza rolnictwem bez znajomości nie poradzisz sobie

No widzisz...i czego Ci tak tęskno do tej Piątnicy? Teraz w mlekpolu zarabiasz a w Piątnicy będziesz ledwo wiązał koniec z końcem 😜

Opublikowano

Kurła wczoraj przejeżdżałem przez wioski w gminie Sniadowo 😊 to tam obory na 100 sztuk jedna przy drugiej 😛 ale nie było widać ze to niedziela jedni ujeżdżalni kukurydze inni trawy, ale kostki to co podwórko 😊 piatnica swoje robi 

Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał:

Kurła wczoraj przejeżdżałem przez wioski w gminie Sniadowo 😊 to tam obory na 100 sztuk jedna przy drugiej 😛 ale nie było widać ze to niedziela jedni ujeżdżalni kukurydze inni trawy, ale kostki to co podwórko 😊 piatnica swoje robi 

Zamiast z d*pom w domu siedzieć to ty po wsiach jeździsz i ludzi szpiegujesz😉

Opublikowano
krzysieek napisał:

2 godziny temu, DanielFarmer napisał:

No widzisz...i czego Ci tak tęskno do tej Piątnicy? Teraz w mlekpolu zarabiasz a w Piątnicy będziesz ledwo wiązał koniec z końcem 😜

nie prowokuj Trolu

Opublikowano
5 godzin temu, lamboEVO100 napisał:

Mgr inż.  zrobiony   I jakoś myślę ten wózek dalej pchać oby tylko gorzej nie było. Większość kolegów ze studiów tak samo gospodarzy. Jak jest w miarę rozwinięte gospodarstwo to idzie jeszcze jakieś pieniądze na tym robić jak Danielfarmer napisał. Ale trzeba mieć coś o tym pojęcia. Jest taka grupa na FB ciekawostki na temat bydła, jakie tam ludzie bzdury piszą to ręce opadają. Wtedy się nie dziwię że się nie opłaca. 

A co do etatu to jak ktoś myśli że pójdzie byle gdzie na 8 godzin i zarobi dobre  pieniądze to żeby się nie zdziwił.  Wszędzie trzeba mieć pojęcie o tym co się robi i zapier***ć żeby z tego coś konkretnego było.

tam to cyrk na kołach, udzielasz tam się?

Opublikowano
6 godzin temu, Krzysztof81 napisał:

Kolejny twój post z bólem dupska bo ktoś ma nowy sprzęt a Ty jeździsz starym fyndem od Niemca z krzaków 🤣🤣 Żałosne jest to twoje biadolenie.

Opublikowano
6 godzin temu, galan99 napisał:

Zawsze można zrobić kurs na kartę albo na tira i się nie zenic tylko starym kawalerem zostać. Będzie 8 godzin i spokój. Ja tam może pójdę w warzywa i owoce jako pierwszy w powiecie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
  • Dodaj nową pozycję...
v