Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A po co mu te traktory jak ziemi ni ma.. Więcej ciągników jak hektarów ma... 😋

Opublikowano

Toż ja mu nie umniejszam ani nie wyśmiewam. Po prostu mam z goła inny tok rozumowania, gibać całe życie na dzierżawy i na koniec zostaje tylko garb od roboty to nie po mojemu. Ja za to sprzęt mam lichy 😉 coś za coś

6 minut temu, karol6130 napisał:

U nas wszystko krowami stoi także nie tak łatwo kupić. 

Sławek jakoś bardzo nie szalał ze sprzętem, widać że wszystko z umiarem i na miarę możliwości,i tak sporo osiągnął w krotkim czasie

Opublikowano

Jak się mieszka na wiosce co cztery numery są, a na pocztę 30 kilometrów to można nakupowac ziemi. U nas to by człowieka utopili w kałuży za dwa ary. A nie pamiętam kiedy na sprzedaż cos wartościowego  było. A jak jest to cena prawie jak pod market

Opublikowano
pedro2 napisał:

7 minut temu, DanielFarmer napisał:

Ta górę kupili pod żwir za Czeresniakiem? 🙂

Jo 🙂 jeszcze kilka lat temu chciał sprzedać po 18tys za hektar nie było komu dać 

6 minut temu, slawek74 napisał:

to przez te 15lat kupiłem we wsi 3ha nie wiem czy przez ten czas drugie tyle zmienilo właściciela poprzez zakup ....

Ja przez 5 lat 7,4ha i 1,8 ha jeszcze by było, ale przed notariuszem się wycofał. Każdy ma swój sposób, ale tak jak ktoś tu pisał zamiast klamoty kupować mógłbyś się gdzieś dalej zakręcić za ziemią. 

To co Ty nigdy cynka nie dasz 😜 Po 18 to bym zaryzykował 😎

Opublikowano
24 minuty temu, pedro2 napisał:

Toż ja mu nie umniejszam ani nie wyśmiewam. Po prostu mam z goła inny tok rozumowania, gibać całe życie na dzierżawy i na koniec zostaje tylko garb od roboty to nie po mojemu. Ja za to sprzęt mam lichy 😉 coś za coś

Ja nie mówię że mu umniejszasz, jak nie może ziemi kupić to robi tak a nie inaczej, albo tak, albo wcale. 

Opublikowano

Ciebie Daniel jeszcze u nas nie było wtedy... I ceny były jeszcze normalne i wg tego co chciał to było strasznie drogo za to dziadostwo. Jakieś 2-3lata wstecz zanim kupiłeś to od samego lasu aż do szkolnego ten dół to jedne wielkie matławy u każdego... jak po roztopach woda poszła to do czerwca stała. Oddzielnie dwie strony obrabiali. I u twojego poprzednika też zresztą ten mostek co był w dole kilka razy robili bo woda rwała kręgi u sąsiada leżały 😉 kiedyś to było 😋

25 minut temu, komizmo napisał:

Jak się mieszka na wiosce co cztery numery są, a na pocztę 30 kilometrów to można nakupowac ziemi. U nas to by człowieka utopili w kałuży za dwa ary. A nie pamiętam kiedy na sprzedaż cos wartościowego  było. A jak jest to cena prawie jak pod market

Moja wiocha duża i nie dają się, a w dodatku z sąsiednich wiosek podkupują, ja też większość z innej wioski kupiłem 4km 

Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał:

Ostatnio byłem w banku to wypłacał trochę na swieta przy 160 tys przestałem słuchać 😂😂😂 wpakował w stara torbę po chlebie wsiadł na rower i pojechał 😂😂

Tia udani ludzie.. sprzedał słabsza ziemię, za lepszą jeszcze więcej kiedyś zaceni. 

Ja to mam nadzieję że zniosą jak najszybciej te wszystkie dopłaty i dofinansowania. I w końcu ceny ziemi wrócą do normalności. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Za darmo? U mnie na wiosce 1000-1200 to norma za dzierżawę. Jak była susza , to suszone dla właściciela, dopłaty, za paliwo i jeszcze potrafią straszyć że ktoś inny da drożej.. wapnujesz, obornik wozisz i nie masz pewności czy za rok będziesz na tym robił.  Wioska obok dzierżawy do 1500, druga obok podobnie. Więc gorzej być nie może.

I mam nadzieję że w końcu to się skończy. Lenie patentowane biorą pieniądze za nieróbstwo, ale ten rząd , jeszcze bardziej im na to pozwala i daje.

A miastowym w końcu by  zamknęło jadaczki , że tylko dopłaty i dopłaty . Jeszcze rządowa propaganda ile to rolnicy dostają..

Edytowane przez Primula94
Opublikowano

Nie krakajcie kuźwa bo z torbami pójdę 🤣 zielony ład wchodzi, będzie ugorowanie to znowu napędzi głód ziemi

1 minutę temu, Primula94 napisał:

Za darmo? U mnie na wiosce 1000-1200 to norma za dzierżawę. Jak była susza , to suszone dla właściciela, dopłaty, za paliwo i jeszcze potrafią straszyć że ktoś inny da drożej.. wapnujesz, obornik wozisz i nie masz pewności czy za rok będziesz na tym robił.  Wioska obok dzierżawy do 1500, druga obok podobnie. Więc gorzej być nie może.

I mam nadzieję że w końcu to się skończy. Lenie patentowane biorą pieniądze za nieróbstwo, ale ten rząd , jeszcze bardziej im na to pozwala i daje.

Spójrz na to z drugiej strony, jeśli masz dzierżawy to gdyby te nieroby wzięły się do roboty to byś pewnie teraz kołchozu sobie nie budował 🤔 a ziemia była by jeszcze droższa. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nie nie, bo jeśli ktoś był  jest nierobem to dalej by nim był i nie chciałoby mu się pracować na tej ziemi i albo by oddał za darmo w dzierżawę , albo by ją tanio sprzedał , tak jak to było kilka lat temu. Gdzie za grosze ludzie oddawali. A teraz trzymają ziemię bo za nic robienie mają gotowa kasę, zabierz im dopłaty i zobaczysz jak szybko zaczną sprzedawać.

Tak jak Daniel farmer mówi można dopłacać ale do produkcji np 10gr do sprzedanego litra mleka, złotówkę czy ile tam do sprzedanego mięsa (każdego), 100 do tony zboża, itd. I wtedy zostaliby tylko Ci co na prawdę lubią to robić i chcą coś osiągnąć. A nie być sępem i czekać na gotowe.

Edytowane przez Primula94
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, ogarek napisał:

No niech wytłumaczy czemu nie kupił.. Brakło rozumu i tyle.. 😋 Co tu tłumaczyć.. Całe wioski takich mądrych.. 😋 Tylko że u mnie najmniejsi to mają te 20 ha przynajmniej.. 

Ciekawy jestem jak byś kozaczyl w moim regionie  gospodarki po7 8 góra 10 ha działki po 30m szerokie a wsie po100  150numerow ziemie słabe gdzie za ha ziemi za siatka zaplacilem po 160.I ten twój ton wobec innych nie byłeś w ich sytuacji wiec nie pouczaj

Edytowane przez Łolek
  • Like 3
Opublikowano

Dopłat do produkcji być nie może bo ziemie są różne, jeden dobry gospodarz osiągnie 10 ton pszenicy a drugi dobry 6-7 i jaka to sprawiedliwość.

A co do rzucania pola przez właścicieli to wystarczy że będą mogli las posadzić i wam zrobią na złość, raz że ziemi nie będzie, dwa to dziki będą miały gdzie mieszkać. 

Opublikowano

Tylko żeby las posadzić to już trzeba w to minimalny wysiłek włożyć 😂 a niektórym się nie będzie chciało

Opublikowano
komizmo napisał:

👍wypisz wymaluj

Opublikowano
7 godzin temu, Primula94 napisał:

Nie nie, bo jeśli ktoś był  jest nierobem to dalej by nim był i nie chciałoby mu się pracować na tej ziemi i albo by oddał za darmo w dzierżawę , albo by ją tanio sprzedał , tak jak to było kilka lat temu. Gdzie za grosze ludzie oddawali. A teraz trzymają ziemię bo za nic robienie mają gotowa kasę, zabierz im dopłaty i zobaczysz jak szybko zaczną sprzedawać.

Tak jak Daniel farmer mówi można dopłacać ale do produkcji np 10gr do sprzedanego litra mleka, złotówkę czy ile tam do sprzedanego mięsa (każdego), 100 do tony zboża, itd. I wtedy zostaliby tylko Ci co na prawdę lubią to robić i chcą coś osiągnąć. A nie być sępem i czekać na gotowe.

Jak ktoś wyżej napisał takie dopłaty do produkcji są bez sensu. Jeden na 1-2 klasie nawet podczas suszy zbiera te 9-10 ton a inny na 4 przy dużo większych nakładach 8 nie osiągnie . Czy to z innymi zbożami czy bydłem podobnie.  Jaka tu sprawiedliwość? Najrozsądniej było by po prostu sprawdzać czy ktoś wykazuje jakiś dochod z gospodarstwa i takich co nie mają żadnego lub bardzo mały kontrolować co roku. Wtedy albo by wzięli się za robotę albo by oddawali dzierżawę na umowę. Ale tak nie zrobią bo politycy czy osoby u władzy niezależnie od partii maja tysiące ha na własność to jak mogą na siebie bata kręcić? A przecież jest nawet taki zapis że żeby wziąć dopłaty trzeba ta ziemię obrabiać. Patologia i tyle

Opublikowano

Skoro chcecie żeby nie było dopłat do ha.  To biorąc ziemię w dzierżawę oddajcie JE właścicielowi i wszyscy będą zadowoleni.  A do bydła też przecież jest dopłata, potrzebna ona czy nie? 

8 godzin temu, Primula94 napisał:

Nie nie, bo jeśli ktoś był  jest nierobem to dalej by nim był i nie chciałoby mu się pracować na tej ziemi i albo by oddał za darmo w dzierżawę ,

Jest właścicielem tej ziemi i też chce mieć jakąś korzyść,  Ty mając mieszkanie i wynajęła (wydzierzawiła) byś JE komuś za darmo, albo za marne grosze? 🤔

• Thanks 1
Opublikowano

Dopłat nie powinno być żadnych. Ani do produkcji, ani do inwestycji. W całej UE. Kilka lat byłoby bardzo ciężko, ale później zdecydowanie lepiej niż dziś. Jakby się wszystkim, szczególnie lewicowym aktywistom, oczka pootwierały.

Niestety nie ma pewności czy takie kraje jak dojczland czy żabolandia nie dotowały by rolnictwa pod stołem

• Like 1
Opublikowano

Ziemia nie stanieje, zapomnijcie o tym nawet jak dopłat nie będzie, raz że za dużo ludzi nie związanych  rolnictwem zainwestowała pieniądze w ziemię i nie mogą ich stracić bo rynkiem rządzi spekulacja a dwa miasta się powiększają, drogi budują będą za to płacić. Może gdzieś lokalnie coś tam taniej.

Jak doplat w EU nie będzie to i rolnictwa nie będzie bo nas zaleją żywnością z innych kontynentów. Nakręcili bata na rolnictwo i przez to są koszty. Bez dopłat nie mamy szans przy tych wymogach.

Opublikowano
2 godziny temu, karol6130 napisał:

Dopłat do produkcji być nie może bo ziemie są różne, jeden dobry gospodarz osiągnie 10 ton pszenicy a drugi dobry 6-7 i jaka to sprawiedliwość.

to jedno a drugie to debile kręcący bat na własne d*py,domagający się dopłat do produkcji.Wystarczy jakieś nieszczęście typu grad powódź ,susza czy choroby i taki ,,mondrala"gówno dostanie.Na szczęście w unii już przerabiali dopłaty do produkcji i tylko kłopoty z tego były ,poza tym jeden z drugim nie ma pojęcia dlaczego w starej unii były dopłaty do produkcji a pyskuje z zawiści bo chciałby za grosze zagarnąć ziemię

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez kowal1108
      Jak w temacie. Jakie są u Was ceny żyta? 
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny słomy w sezonie 2020? W jakich cenach jesteście w stanie sprzedać słomę w Waszych regionach Polski? Czy warto sprzedać słomę z pola? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Temat dotyczący cen słomy w roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273040-ceny-slomy-2019/

• Dodaj nową pozycję...
v