Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, odrion napisał:

Rzeczywiście napisałeś N174. Nawet nie pomyślałem, że ktoś za tą cenę może rozważać 4 cylindry. T174 można miec poniżej 400k na prawie pełnym wyposażeniu w wersji Versu. A u jednego deleara nawet jest T194 Active za ok 385k Netto (przynajmniej było 2 tyg temu :). 

Ktoś tu wyżej pisał że JD 6120 M z ładowaczem 355 tyś netto więc nie wiem czy to dużo przy takim jelonku.

To wszystko zależy od specyfikacji gospodarstwa. Posiadam 110 ha ziemi i sprzedajemy ponad 2000 tuczników rocznie na głębokiej ściółce więc w moim przypadku kiedy już mam Valtre T 144 versu z podniesioną mocą do 180 km i drugi ciągnik Claas Arion 430 z ładowaczem którego chcę zamienić na właśnie Valtre N174 w celu takim że dzięki jego gabarytom wejdzie do chlewni i ma duży promień skrętu a w razie czego pociągnie wszystkie maszyny co T144. Ktoś zapyta dla czego nie ładowarka a to dla tego że dwa ciągniki wystarczą. W cenie tej Valtry t194 masz N174 z oryginalnym ładowaczem która będzie do tańca i różańca więc co teściowa uważa.

Edytowane przez PrzemekFarmer
Opublikowano
1 godzinę temu, vodz napisał:

Wydaje mi się ze skrzynią dyna4 jest lepsza od ec w t5. Ktoś niedawno wrzucal zdjęcia arion 420 za którego dał, jak twierdził 200 k netto, tylko wyposażenie podstawowe. U mnie w okolicy jeden usługodawca buja się tylko claasami i to też już parę lat, w zeszłym roku chyba kupił nastepnego

Widziałem. 

A tak z innej beczki czy Claas nie ma wyłączności na montaż tylko fabrycznych ładowaczy jak Zetor kiedyś? Bo z tego co patrzę to same fabryczne ludzie biorą... nie mam zamiaru walić 40 tys na MXa

Opublikowano

Możesz montować jaki chcesz. Jednak różnica MXa w barwach Claasa (na poziomowaniu mechanicznym czyli modele z dopiskiem C) a Intertech to 6tys zł. Więc nie wiem czy jest sens. 

34 minuty temu, pedro2 napisał:

Widziałem. 

A tak z innej beczki czy Claas nie ma wyłączności na montaż tylko fabrycznych ładowaczy jak Zetor kiedyś? Bo z tego co patrzę to same fabryczne ludzie biorą... nie mam zamiaru walić 40 tys na MXa

Opublikowano
2 godziny temu, pierzo napisał:

Możesz podać u kogo była taka cena? Drożej wyjdzie Valtra czy ?MF 

Lubelskie, Krasnystaw. A co porównania z MF to odpuściłem wizytę u deleara MF.  Tylko Valtra ma w ciagniku o mocy max 175km silnik 7.4 który ma taka elastyczność i możliwości tuningu. Mysle ze MF moze wyjść ciut taniej (7716) ale dla mnie kabina nie ma porównania do Valtry i gabaryty i silnik tez gorsze.

2 godziny temu, PrzemekFarmer napisał:

Ktoś tu wyżej pisał że JD 6120 M z ładowaczem 355 tyś netto więc nie wiem czy to dużo przy takim jelonku.

To wszystko zależy od specyfikacji gospodarstwa. Posiadam 110 ha ziemi i sprzedajemy ponad 2000 tuczników rocznie na głębokiej ściółce więc w moim przypadku kiedy już mam Valtre T 144 versu z podniesioną mocą do 180 km i drugi ciągnik Claas Arion 430 z ładowaczem którego chcę zamienić na właśnie Valtre N174 w celu takim że dzięki jego gabarytom wejdzie do chlewni i ma duży promień skrętu a w razie czego pociągnie wszystkie maszyny co T144. Ktoś zapyta dla czego nie ładowarka a to dla tego że dwa ciągniki wystarczą. W cenie tej Valtry t194 masz N174 z oryginalnym ładowaczem która będzie do tańca i różańca więc co teściowa uważa.

To rozumiem. Widac ze masz to przemyślane. Widzę że często ludzie decydują się na ciągniki nie porównując szczegółowo marek. Tak jak piszesz każde gospodarstwo jest inne.  Ja patrze pod kątem produkcji rolnej bez zwierząt gdzie jest jeden kon pociągowy i drugi pomocniczy. W hodowli to zupełnie inaczej wygląda.

Dla mnie kabina valtry bije inne marki. Chodzi o przestrzeń, ułożenie wszystkiego. Szczególnie versu robi wrażenie. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Dodi napisał:

Możesz montować jaki chcesz. Jednak różnica MXa w barwach Claasa (na poziomowaniu mechanicznym czyli modele z dopiskiem C) a Intertech to 6tys zł. Więc nie wiem czy jest sens. 

@ThePerkins miał na testach 430 z mx mechanicznym i coś mówił o 40 tys. Stoll ponad 30 tys. 

Wiesz jak jest, tu 4 tys, tam 6, tam 3 tys i się uzbiera 😉

Opublikowano

Ja wziąłem sonarola na Kubote bo mx wychodził ponad 2x drożej ale jak tak na niego patrzę i porównuje do metalfacha z 2008 roku to sonarol jest dużo delikatniejszy, siłowniki cieńsze. 6 tyś to niewielka różnica jeszcze po zwrocie to całkiem znikoma a ładowacz napewno będzie bez porównania.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ludzie tylko nie stoll. To jest kupa. Z zachodnich to quicke albo mx. Mam stolla z 2011 to mogę tej firmie zrobić reklamę. Po roku się sworznie wytrzepały. Węże w pojedynczym ! oplocie. Długo opowiadać. Nie wszystko co zachodnie z automatu dobre. Chyba że takiego pecha miałem

Edytowane przez komizmo
  • Thanks 1
Opublikowano

Panie pedro a nie lepiej wziąć zwykły kredyt i kupić taki ciagnik jaki się chce? Krowy sprzedales to wkład powinieneś mieć swój, plus pewnie przejście na vat, to tez by pewnie, jakoś źle nie wyszło

Opublikowano

MF S zaczyna sie od 240 wiec cena zaporowa....

Hamulce pneumatyczne przyczep warte sa swojej ceny? a mianowice 13 tys zl? warto do tego doplacac, jesli nie bedzie sie w najblizszej przyszlosci posiadalo przyczep ani rozrzutnikow z pneumatyka? Jakos brak tych hamulcow wplywa na dzialanie i wlasciowsci samego ciagnika?

Opublikowano
1 godzinę temu, ahten napisał:

Hamulce pneumatyczne przyczep warte sa swojej ceny? a mianowice 13 tys zl? warto do tego doplacac, jesli nie bedzie sie w najblizszej przyszlosci posiadalo przyczep ani rozrzutnikow z pneumatyka? Jakos brak tych hamulcow wplywa na dzialanie i wlasciowsci samego ciagnika?

Na działanie ciągnika nie wpływa, ale nie wyobrażam sobie mieć na d*pie 20-30 ton bez hamulca.

Opublikowano
3 godziny temu, ahten napisał:

W jakim ciągniku 13 tys. chcą? U mnie w DF chcieli 9 tys. i na razie jeżdżę bez ale ciągnik praktycznie tylko do ładowacza a jak coś to po gwarancji można kupić cały zestaw za 4 tys. są gotowe plus montaż oczywiście. I taka pneumatyka chyba też pochodzi bez awarii...

Opublikowano
7 godzin temu, vodz napisał:

Panie pedro a nie lepiej wziąć zwykły kredyt i kupić taki ciagnik jaki się chce? Krowy sprzedales to wkład powinieneś mieć swój, plus pewnie przejście na vat, to tez by pewnie, jakoś źle nie wyszło

Ee nie chcę... tylko dlatego, że dostałem dofinansowanie decyduje się na nowy. Trzeba trochę pożyć, a nie non stop yebać na gospodarkę.  Heh krowy już dawno przejedzone 😋 kupiłem pola i siostrze dałem trochę spłaty. Wkład własny to nie problem.

7 godzin temu, ThePerkins napisał:

Licz się z tym, że mocno tego ariona nie podniesiesz bo modele 410-20 są "delikatniejsze". Za MF eską się nie rozglądałeś ? @pedro2

Mi 100koni w zupełności wystarczy aż nadto. Tylko w 410 tce te 407 niuta momentu jakoś słabo wygląda dlatego wspomniałem. 

Po niedzieli się wybiorę to zobaczymy co wyjdzie

W konfiguratorze Claas chyba 14 tys pneumatyka. Ja też nie będę brał. Nie przyda mi się, nie planuję dużych maszyn ciągać ani latać gdzieś dalej w transporcie

Opublikowano
19 godzin temu, przemek28_28 napisał:

@pedro2 każdy robi jak uważa ale nawet 4.5 tonowka musi miec podpięte hamulce, wszystko jest dobrze jak sie nic nie stanie, ale jak coś sie wydarzy to jest nie wesoło. 

Masz rację, wszystko dobrze do czasu...

Opublikowano

Witam Serdecznie ,

Jest kasa do wydania a mianowicie 150 tys zł z programu młody rolnik, za tą kwote zaplanowałem zakup nowego  ciągnika. 
Wytyczne są następujące : ciągnik 75 KM , będzie pracował jako ciągnik pomocniczy głównie na łakach (zgrabiarka , przetrząsarka, prasa) .
We wniosku podałem , że będzie to Kubota 4062 (66KM), jej zakup w podstawowej wersji miałby pochłonąć całą kasę( wycena na wiosnę ) , mam już jedną kubotę w gospodarstwie (8560) i dobrze sie sprawuje.  Teraz dealer oświadczył mi, że jednak za tą kasę to będzie ciągnik ale bez obciążników i pneumatyki na przyczepy!!! Mały ciągnik, dużo kasy i jeszcze wyjdzie na to że golas ! 
Dlatego zwracam się do was z prośbą o przedstawienie wycen na ciągnki mocy około 70 KM ( KUBOTA CASE, NEWHOLAND , ZETOR, DEUTZ ), pragnę zaznaczyć, że nie chcę nic dokładać do tego zakupu dlatego 150 tys jest ceną brutto . 
 Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Planujecie zakup nowego ciągnika rolniczego w tym roku? Macie jakieś wyceny nowych ciągników? Odwiedziliście jakiegoś dilera?
      jeżeli znacie ceny nowych ciągników lub zamówiliście nowy ciągnik podzielcie się informacją z innymi użytkownikami, na pewno pomożecie podjąć decyzję.
      Kontynuacja tematu: 

• Przez paweł199413
      Stoję przed wyborem przyczepy jednoosiowej coś w okolicy 4t. Co polecacie. Moze ktoś z was ma coś w miarę na sprzedaż 
    • Przez maniek05
      Witam mam do wymiany opony 420/70/r24 czy Turecka firma OZKA zda egzamin moze jakaś opinia ,dużo jeżdżę po asfalcie  jake opony polecicie

• Przez ursus914mirokk
      Witam chce kupić rozrzutnik obornika SIPMA RO 800 Zefir lub PRONAR NV161/2  czy ktoś posiada taki rozrzutnik jaki podałem lub ma tej firmy?? jake sa wady i zalety ? na co zwrucic uwage 
    • Przez yacenty
      Witam!
      prosze w miare mozliwosci o rozne cenniki
  • Dodaj nową pozycję...
v