Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, mirro napisał:

Chyba że 500+ będzie tylko do 2021 roku.

no to bierz się za ruchanie a nie ślęczysz tylko przed ekranem 😁

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, mirro napisał:

Chyba że 500+ będzie tylko do 2021 roku.

Dokładnie tak tylko na stopi zmiana w programie w roku 2021 .

Mi wystarczy mam 3 dzieci  już dorosłych zaraz będą mieli swoje dzieci i program 500 + .

Jak by nie dali to sami by kasę  za***ali dla siebie , jak dają ludziom niech biorą  aby nie wywozili na Syberię .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Mi wystarczy mam 3 dzieci  już dorosłych zaraz będą mieli swoje dzieci i program 500 + .

przytulił byś dodatkową kasę ale  już ci sprzęt nie chcę grać 🤣

Opublikowano

Jestem Minister Ardanowski i jestem jak dziecko we mgle. Z "Farmera".

https://www.agrofoto.pl/prawo/przepisy-i-regulacje/regulacja-rynku-rolnego-wg-ministra-ardanowskiego,92022.html

Opublikowano (edytowane)

Nie czytałem wszystkich linków ale obietnice niejakiego Wojciechowskiego odnośnie pomocy dla rolników w związku z "ekologizacją" rolnictwa niby z jakiego powodu mają być ta pomoc konieczna?
Czyżby z góry zakładano że spadnie poziom produkcji żywności?
Gdybym tak ichnego Wojciechowskiego zapytał - jak sobie wyobraża owe ograniczenia konkretnie? O ile mniej tych nawozów jakich i w czym i jakie środki chemiczne tylko będą dopuszczone a może wirusami będziemy z patogenami walczyć?
Odpowie że trzeba dopiero wiele rzeczy wynaleźć a on sam na pewno nie wie jeszcze jakich konkretnie. Tylko czy żywność skażona chemicznie jest mniej groźna od skażonej biologicznie.
Gdzie oni qwa szkoły kończyli że takie durnoty górnolotne oderwane od rzeczywistości obiecują sami nie mając pojęcia jak to wszystko się skończy ani nawet praktycznego doświadczenia bo skąd.
No to ja proponuję Panie Wojciechowski alternatywę; żywność skażona substancjami sztucznie wytworzonymi przez człowieka albo żywność skażona wynalazkami samej Przyrody a na dziś hitem sezonu jest koronowirus > na ten przykład ryżyk ekologiczny bez chemi produkowany na chińskim poletku gdzie nic z chemii ani nawozów nie było. Ciekawe czy taki by wybrał jeden z drugim czy jednak polską pszenicę naście razy jeżdżoną opryskiwaczem i rozsiewaczem? :P
Ono jedno z drugim nie wie o czym mówi i ja z tego wszystkiego nie wiem czy skuteczniejszym depopulacyjnie będą wszelkie koronowirusy i podobne czy ignorancja decydentów.
Doskonale wiemy że koniecznością jest coraz czyściej żywność produkować i jeśli skażenie zostanie wykryte to producent takowej żywności wypada z rynku (przynajmniej powinien) tylko czy przez ostatnie kilkadziesiąt już lat nie jest to wdrażane? Wystarczy utrzymać trend i nic nie trzeba narzucać odgórnie.
Powtarzam po raz kolejny że biologiczne metody produkcji żywości w oparciu o zależności ekosystemu są nawet bardziej groźne w skutkach niż totalna eksterminacja organizmów na polu czy w oborze ktorych tam sobie nie życzymy. Przynamniej znamy z czym mamy do czynienia bo samiśmy tę chemię stworzyli.
Równowaga w ekosystemie już dawno została zniszczona i takie przywracanie tej równowagi... a który to gatunek tę równowagę ....?

Wróblewski na yt nowy material wrzucił i takie moje obawy
a co będzie ak Chińczycy uznają że pora wykorzystać rezerwy wal... dolarowe bo sytuacja tego wymaga? Natura sama powie - sprawdzam ile na prawdę jest wart dolar amerykański

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
8 minut temu, galan99 napisał:

Takich  skurwieli na brali że zgwałcił dziecko i spierniczył do Szwecji  islamskiej .

https://dzienniknarodowy.pl/niemiecka-rodzina-przyjela-uchodzce-zgwalcil-4-letnia-coreczke-uciekl-szwecji/?fbclid=IwAR2_Hip9T-J5iFi6ZmrbqG4O8Aiu7KmhFjKBQm9j-XYlCkI_gUUYX5SSK0s

Popaprańcy chcieli przyjąć bo tak ce Unia ma wyjebane .

u nas to może biedroń ze spórkową do domu by sobie takich zaprosili i karmili ich zieleniną 😂

Opublikowano

jacuś TY byłeś w zakonie ? wygląda jakbyś miał szczególny uraz do nich. czyżbyś przebywał wsród nich i ci się nie spodobało 🤣

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacus napisał:

e skad ja jestem masonem😂

chyba gejsonem 😛

1 godzinę temu, racyl napisał:

jacuś TY byłeś w zakonie ?

może był ale w jakimś hospicjum prowadzonych przez zakonników   dla chorych umysłowo podwali mu leki a on miał zwidy ze go gwałcą .....

@jacus a propo masz jakiś uraz z przeszłości ... dotyk błogosławieństwa  , byłeś ministrantem ...   piłeś z księdzem wino a później urwał ci się film jak wytrzeźwiałeś to bolał cie odbyt ?     najeździsz na nich jak w GW    ...   a widziałeś łowcy pedofili ?   sami bogacze prezesi żonaci  plaga ale nie w śród księży  ... ale owce czarne wszędzie są ...

wiec wyspowiadaj nam się co ci się przytrafiło jesteś anonimowy a w sercu bd ci lżej jak rzucisz ciężar który cie przetłacza ??

p.s.   morze wyzdrowiejesz psychicznie      

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

Racyl jak zwykle wytrwale w temacie pedalenia……. Tyle o tym mówi że aż czuje się tym zagrozony🤣

4 godziny temu, galan99 napisał:

Jak by nie dali to sami by kasę  za***ali dla siebie , jak dają ludziom niech biorą  aby nie wywozili na Syberię .

O czym ty piszesz?

Jak ci zabiorą 100 pln to dostaniesz może 50 więc jaki to zysk? No chyba że jesteś kompletnym gołodupcem. 

Opublikowano

Oglądałem "Łowcę pedofili" i Wam powiem facet jest podejrzanie nadgorliwy. Nie Roman, niema tam samych bogaczy. Dziwnie jesteś zorientowany w tej kwestii. Racyl znów zajął się przezywaniem w wersji "mam sześć lat" - Twoja linia ma dwa końce. Można spytać o Twoje doświadczenie z muzułmanami... Siema Ulman! Kope czasu. Ekosprawy unijne nie dotyczą czasem ograniczenia obecnego typu gospodarowania i prac nad nowymi metodami? Wkalkulowany jest oczywiście spadek wydajności ale przy nadprodukcji... Może o to chodzi? Regulację podaży? Jeżeli zaś idzie o przywracanie równowagi Dysydencie, to trzebaby poniechać walkę z wirusem gdzieś na rok czasu. Taka metoda biologiczna na przywrócenie równowagi.

• Thanks 1
Opublikowano

A jakimi nowymi metodami? Przejście na masową bezorkową to raczej fantastyka. Kolejna sprawa to lansowanie tezy o odchodzeniu od spożycia mięsa ( hodowla zbyt obciążająca dla środowiska) na rzecz "tanich warzyw i owoców". Specjalnie wziąłem w cudzysłów bo od paru dni ten termin powielany jest w różnych wystąpieniach. Czyli jeśli maja być tanie, ( i to urzędowo tanie) tzn że albo uprawa intensywna z maksymalną redukcją kosztów, albo faktycznie uprawa w zasadzie naturalna bez możliwości zarobku na niej. W przypadku pierwszym będą wrzaski że nie zdrowe, bo z fabryki, w przypadku drugim niskie plony+ niska cena czyli bez sensu dla producenta. 

Co się Lichockiej czepiacie. Przecież zawsze mówią żeby podnieść rękę i nacisnąć przycisk. Przycisk nacisnęła , rękę podniosła. A że przytrzymała w górze trochę dłużej to i palce ze zmęczenia zaczęły jej się prostować.😂

Opublikowano

A to akurat dwie strony mównicy. Z jednej co już napisałem a z drugiej ograniczenie mięsa. Temat mięsa wchodzi jakby z zewnątrz. Jakie? Bioponika i piętrowe hodowle podobno są skuteczne. Jaki jest stan pomysłu i technik? Ja tego wiedzieć nie mogę gdyż jestem amatorem... Może trzeba się udać do Hiszpanów i ich widocznych z kosmosu szklarń?😉 Z mojego punktu widzenia w Polsce ale i w Europie nie szanuje się słodkiej wody i tym bym się zajął. Od dysydenta w zasadzie wiem jakim problemem jest zasolenie gruntów zatem racjonalne stosowanie nawozów to chyba od dawna wałkowany temat jednakowoż podobny jest ten o ŚORach wprowadzanych do gleby a ta, żeby to rozłożyć musi żyć i bez wody... Ale to tylko punkt widzenia. A Pani Lichocka: "dwa razy energicznie przetarła oko". Ta sytuacja i wytłumaczenie to dobre podsumowanie poczynań całej ekipy 😁

Opublikowano
16 minut temu, mirro napisał:

Co się Lichockiej czepiacie. Przecież zawsze mówią żeby podnieść rękę i nacisnąć przycisk. Przycisk nacisnęła , rękę podniosła. A że przytrzymała w górze trochę dłużej to i palce ze zmęczenia zaczęły jej się prostować

Na debilne zachowanie nie zwracam tak uwagi. Bardziej kwota do mnie przemawia. Akurat lek, który dla połowicy znacząco zmniejszyłby prawdopodobieństwo nawrotu choroby kosztuje ok. 8tys zł/msc (dokładniej na 3tyg). Łatwo sobie policzyć dla ilu osób i na jaki czas taka kwota mogłaby pomóc. No ale są rzeczy ważne i ważniejsze.

Opublikowano

Czyli ważniejsze jest dofinansowanie zaplecza kulturowego, w postaci np. filmowego dzieła opowiadające o życiowej drodze niejakiego Zenka, (błędnie określanego piosenkarzem). 
Miłościwie panujący w podejściu do ochrony zdrowia wykazują się pełnym stoicyzmem. Wychodzą z założenia że jak świat światem ludzie zawsze chorowali i ludzie zawsze umierali. Więc walczyć z tym nie ma sensu i lepiej dać im rozrywkę.

Opublikowano

chyba zbyt poważnie przyjeliscie słowa Wojciechowskiego , jego rolą jest mówienie a słowa jego są przeglądem sytuacji co dzieje sie na rynku i stwierdzeniem faktów , ani francuscy rolnicy , ani holenderscy nie dopuszczą do nagłych zmian  a zmiany bedą tylko ze bedą trwały 10 -20 lat dane chyba mówią  o zmiejszeniu zużycia antybiotyków już coraz czesciej sami konsumenci wybierają   swiadomiej , coraz wiecej na pułkach sklepowych produktów ekologicznych .

6 minut temu, DTaras napisał:

Proponuję przestać płacić abonament RTV - w końcu i tak dostaną rekompensatę...

a kto płaci abonament ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v