Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w ustawie napisane jest że dostawca prądu ma obowiązek zmagazaynować nadprodukcję energii i w przypadku braku produkcji przez fotowoltaike oddaje nam.

nie płaci się za przesył tylko liczone jest to tak:

za 1 zmagazynowany kV oddaje nam 0,8kV przy instalacjach do 10kV

przy instalacjach powyżej 10kV jest stosunek 1:0,7 kV

Tzn niby nie ma opłaty ale jest potrącana ilość energii na straty, więc sprawność instalacji spada o kolejne kilka procent.

Opublikowano

W planach mojej gminy ma być finansowanie na poziomie ok.35% kosztów inwestycji ,uzależnione od miejsca montażu fotowoltów : czy będzie montaż na dachu , czy na ziemi.

Opublikowano

Małą mam wiedzę na ten temat, ale jak kolega mówi że Jemu nie zarobiła na siebie po roku to samo mówi sąsiad (mówi to niechętnie).

Ciekawe jaka jest realna sprawność takiego układu 10% czy więcej?

Tu daje link do ciekawej stronki. w lewym rogu poszukaj instalacji o interesującej Cie mocy i położeniu w kraju i masz tam statystyki jaka produkcja z paneli.

Jeśli ktoś zainteresowany fotowoltaiką to niech zerknie.

Sam myślałem o tym, ale narazie zapisałem się do mojego Urzedu Gminy i jeśli kiedyś dostana dofinansowanie z UE lub funduszy szwajcarskich to pewnie założe instalacje. Za swoja kase niestety zbyt długo się czeka na zwrot a jeśli inwerter padnie (  gwarancja może nie być uwzględniona ) to nigdy nie zwróci się.

LINK: http://pvmonitor.pl/index.php

Opublikowano

A jak to jest z odsyłaniem energii do sieci? Czy trzeba tego pilnować ,czy odbywa się to jakoś automatycznie za pomocą jakiegoś urządzenia? 

Opublikowano

musisz założyć licznik w dwie strony 

dogadujesz to z zakładem energetycznym na swój koszt 

wymiana energii polega na darowaniu zakładowi energetycznemu conajmniej 15 % tego co  naprodukujesz ..czyli wymiana ze stratą 

koszt takiej średniej instalacji to  instalacji 20- 30 tys więc trudno aby się zwróciło w ciągu roku 

Opublikowano

20 tys zł to minimum np. przy instalacji 4kV.

Są różne kruczki prawne, na których można zaoszczędzić.

Generalnie za montaż na dachu płaci się tylko 7-8% VAT.

W przypadku montażu na słupach w ziemi już 23% VAT.

Wtedy ciągniesz instalacje do domu np. do piwnicy, montujesz tam falownik i możesz skorzystać z mniejszego VATU :)

Całą papierologię związaną z dostawcą energii powinna załatwić za Ciebie firma, która będzie montować solary.

Jednakże nie jest to takie kolorowe i trwa to miesiąc albo i więcej.

Licznik wymienia dostawca energii bez dodatkowych kosztów.

Opublikowano

*4 KWp

* nie solary a panele fotowoltaiczne (nie mylić z solarami!)

Bez żadnej dotacji trzeba liczyć się z okresem zwrotu inwestycji na poziomie 10 lat. Ale bierzmy pod uwagę, że po tych 10 latach instalacja już tylko dla nas zarabia. Jeśli dotacja na PV będzie 30% wzwyż to nawet nie ma się co zastanawiać, od razu brać. Gwarancję na całą instalacje masz  na co najmniej 10 lat.

Opublikowano

Ktoś na Dolnym Śląsku ma instalację fotowoltaiczną? Podobno nasłonecznienie na terenie całej Polski jest bardzo podobne. Korzystaliście z jakichś dofinansowań na panele? Myślę nad takim zestawem, bo po wstępnej analizie wydaje się to być naprawdę świetną opcją. 

Na wstępnie ustawowe -25% na inastalację oze od podatku rolnego, a zresztą produkcja własna prądu z bilansowaniem. Hmm... nie powiem, brzmi fajnie

Nowicjusz ze mnie na tym forum, także dziękuję za wszelkie odpowiedzi :) 

Opublikowano

Cześć

Ktoś z was składa/ł na to wnioski?

Taka instalacje jest także na budynki gospodarcze i garaż koło domu czy tylko dom mieszkalny? Jak oni szacują moc do zapotrzebowania rachunkach czy zużycia rocznego według licznika?

Opublikowano

U mnie instalacje chyba sredniej mocy wycenili za 35 tys zlotych z tego mam 30 % dofinansowania, z tym ze przy panelach serwis darmowy przez 5 lat potem w zaleznosci od 500 do 1000 zl rocznie. Nie oplaca sie kompletnie w to inwestowac, zebym jeszcze mogl przechowywac ta energie a nie byc jebanym przez caly czas przez dostawcow

Opublikowano
Na budynku mieszkalnym 8%VAT, pozostałe budynki lub grunt to 23%VAT do kosztów, Idea instalacji fotowoltaicznej jest produkcja prądu na 100% twojego rocznego zużycia energii + 20% nie odpłatnie oddajesz zarządcy sieci. Na odbiór ewentualnych nadwyżek masz następnym okres rozliczeniowy, po tym czasie jak nie wykorzystasz to przepada na rzecz zarządcy. Nie ma opcji odsprzedaży nadwyżek, dlatego jest tak ważne aby panele były tak dobrane by się suma zużycia i poboru się bilansowało. Co ważne zanim podpiszesz umowę na wykonanie żądaj aby potencjalni wykonawcy przyjechali do ciebie na audyt, goń tych co chcą wszystko załatwić przez telefon, bez oglądania twoich dachów. I najważniejsze: gwarancja na podzespoły instalacji, tylko można przyjąć gwarancję producenta poszczególnych komponentów, nie gadaj z tymi, co sami zamierzają gwarantować, bo już na rynku nie ma kilku firm instalacyjnych, no i nie ma gwarant. Jestem na etapie dogrywania instalacji 3kw na płaskim dachu z ekspozycja południową.
  • Like 3
Opublikowano
Będzie się opłacało, gdy wybierzemy sprawdzonego wykonawcę za rozsądną cenę, a instalacja mocą się zbilansuje, A jeszcze jedno można ubiegać się o zawieszenie podatku rolnego, każda gmina ma taki obowiązek.
  • Like 1