Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@ansu Skąd taki wykres, monitorujesz czymś ogrzewanie, ile Ci wyszło na kalkulatorze który podałem.

@auto Jak sam przyznałeś facet ma nową budę i do tego podłogowe więc 14 kW daje radę i jest tanio, jeżeli faktycznie u Ciebie potrzeba 24 to zabulisz za prąd ze 6 koła na sezon

Opublikowano

docieplę tu i tu jeśli będzie potrzeba w planie mam podłogówkę ale najgorsze jeśli okna bo kosztowały mnie majątek i to bolało by najbardziej choć 21 metry drewna w tej chwili  to tak dużo myślisz i w domu mam 22*  palę ciągle bez przerwy na sterowaniu pokojowym ,nie pogodówka mój piec nie ma takiego sterownika , w tej chwili nie narzekam ale chcę wygodniej

Opublikowano

Jaki piec? Przecież to kocioł, który stoi w kotłowni. :)

Opublikowano

@ansu Skąd taki wykres, monitorujesz czymś ogrzewanie, ile Ci wyszło na kalkulatorze który podałem.

Kocioł z podajnikiem 16kW regulator pogodowy, gruby miał około 20 MJ/kg pali się bez przerwy. Kalibruje podajnik, wpisuje wartość opalową i dostaje takie statystyki. W kalkulatorze wyszło mi ponad 50% więcej.

Opublikowano

Dom murowany? Sufity z desek oblepione gliną czy beton? Dom z wysoką piwnicą, czy klasyczną lub bez? Podłogi betonowe na ziemi czy drewniane na legarach? Mam dom o podobnej powierzchni i sprzedawca wciskał mi kocioł 9kW jako wystarczający. Z dotychczasowych doświadczeń jednak wynika, że dom wymaga minimum 3kW na 25 m2, więc na cały jakieś 12-16kW. Przy czym do grzania min. 12 kW i dodatkowe 4kW do grzania wody użytkowej.

Opublikowano

Dom murowany? Sufity z desek oblepione gliną czy beton? Dom z wysoką piwnicą, czy klasyczną lub bez? Podłogi betonowe na ziemi czy drewniane na legarach? Mam dom o podobnej powierzchni i sprzedawca wciskał mi kocioł 9kW jako wystarczający. Z dotychczasowych doświadczeń jednak wynika, że dom wymaga minimum 3kW na 25 m2, więc na cały jakieś 12-16kW. Przy czym do grzania min. 12 kW i dodatkowe 4kW do grzania wody użytkowej.

Sufity z desek oblepione gliną  :blink: chyba żartujesz, nie sądzę aby w tych czasach ktoś jeszcze miał takie cuda w domu, nawet przedwojennym. Z tego co piszesz zapotrzebowanie Twojego domu wynosi jakieś 120 W/m2, to jakiś horror, dom dziurawy jak durszlak, ja mam  46 W/m2 co jest wartością już sporą zważywszy że nowo budowane domy mają ok 30 W/m2 a pasywne nawet 15-20.

Opublikowano (edytowane)

100 W/m2  i trochę na grzanie wody (najmniej 2 kW) to żaden horror. Takie zapotrzebowanie na moc mają stare, nieocieplone budynki. Powiadasz, że w domach z bali budowanych przed i po wojnie stropy były murowane? Na wsiach różnie się budowało i różnie się buduje (różnie od przyjętych standardów). Strop z desek oklejonych gliną i ocieplonych z góry słomą, to konstrukcja stosowana jeszcze w latach sześćdziesiątych. Wtedy jeszcze stosowano do budowy cegły z rozbiórki domów.

Edytowane przez a1fe26c2
Opublikowano

Klocek z lat 70 dwa piętra 7x9m  stropy betonowe, piwnica nie ogrzewana, strych  6 dużych okien + 2 balkony i oknami jak w dniu budowy

on line do mojego kotła

statystyki

Opublikowano (edytowane)

Dobrze, że nie ma prawdziwej zimy z dwudziestostopniowymi mrozami i to trwającej od końca października do połowy kwietnia (żarcik to oczywiście). Dopiero by się zdziwili posiadacze nowoczesnych, mikrych kociołków ile opału można zużyć w pół roku. :)

Temperatura spalin 51 st. C to groźba powstawania kondensatu w kominie. I rzeczywiście w instalacji są 3-4 pompy obiegowe?

Edytowane przez a1fe26c2
Opublikowano (edytowane)

Jakoś przez 6 lat nie miałem problemów, a bywało poniżej - 20 C. Normalnie zasypuje raz na tydzień częściej jak duży mróz
Kocioł z podajnikiem lepiej mniejszy np taki 16kW spokojnie pociągnie powyżej 20kW z dużą sprawnością
Pompy mam dwie jedna podłogowa pracuje prawie bez przerw, druga ochrona powrotu i cw przy małych mocach cyklicznie ale przy - 10C prawie wcale
Zalety: nie trzeba często dokładać, programator pogodowy najcieplej o siódmej rano, a nie w nocy, zdalny dostęp, jak coś się zatnie dostaję SMS,........ Dymu z komina nie widać pali się bez przerwy.
Wady: czyszczenie często, wymagania co do opału bardzo suchy teoretycznie do 35mm nie spiekający bez kamieni gwoździ drewna
Opału idzie podobnie, tylko wygoda jak ktoś ma dużo drewna nie nadaje się pomimo, że można palić awaryjnie na ruszcie.

Edytowane przez ansu
Opublikowano

Chciałbym poznać opinię użytkowników instalacji fotowoltaicznych na budynkach mieszkalnych ,jej wykorzystaniu w gospodarstwie wiejskim.

W niedalekiej przyszłości będę miał możliwość tej instalacji i dlatego chciałbym poznać zdanie tych , którzy są już w temacie. Podzielcie się swoimi plusami i minusami tego ''cudeńka''.

Opublikowano

po pierwszym roku nie zarobiło na siebie. podejrzewam że w drugim też nie zarobi 11kw

Opublikowano

ostatnio oglądałem jakiś program regionalny agroexpres i mówili że w gminie Uniejów koło łodzi było jakieś dofinansowanie i mówili ze inwestycja zwraca się po 5-7 latach od założenia tylko nie mylić tego z solarami

Opublikowano

realnie dodaj 10 lat bo ca£ej energii nie sprzedasz, porządny falownik który wyciśnie max z instalacji podwaja jej koszty oraz w zimie ciężko uzyskać 5 % mocy. Poza tym cała ta buchalteria... Trzeba startować z minimum 10 kW a najlepiej razy dwa.

Opublikowano (edytowane)

Myślę o 5-7 kw.Roczne zużycie energii w moim gospodarstwie ok.7000 kw.

Małą mam wiedzę na ten temat, ale jak kolega mówi że Jemu nie zarobiła na siebie po roku to samo mówi sąsiad (mówi to niechętnie).

Ciekawe jaka jest realna sprawność takiego układu 10% czy więcej?

Edytowane przez Sadek
Opublikowano

w ustawie napisane jest że dostawca prądu ma obowiązek zmagazaynować nadprodukcję energii i w przypadku braku produkcji przez fotowoltaike oddaje nam.

nie płaci się za przesył tylko liczone jest to tak:

za 1 zmagazynowany kV oddaje nam 0,8kV przy instalacjach do 10kV

przy instalacjach powyżej 10kV jest stosunek 1:0,7 kV