Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja to   tylko RSM pierwsza dawka 250 litrów, po 2-3 tygodniach druga 200  i  nic wiecej. Razem z 190-200 N

W tym roku na części na pierwszy raz poszedł saletrosan ale różnic nie zauważyłem. 

Plon zredukowało brak wody, ale i tak z 1,5 tony więcej niż w tamtym roku. 

3 raz praktycznie nigdy nie dawąłem parametry praktycznie zawsze były.

Zawsze  jak kłos wychodzi z pochwy pryskam mocznikiem 5 kg/ha z siarczanem  potasu 2 kg. 

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Ta woda wczesną wiosną jest, a saletrzak działa wolniej, ale dłużej. Potem na drugą dawkę też udaje się złapać trochę wilgoci, a na 3 nie ma szans ani na saletrzak, ani an saletrę

W tym roku na drugą dawkę rzucałem saletrę , saletrzaku mi niewiele zostało. Tam, gdzie na pszenicę poszła na I i II dawke sama saletra, plon był gorszy.

W jakim stopniu działa wolniej? W tym że ma takie same proporcje azotu amonowego do azotanowego jak w saletrze? Czy tym że zanim się rozpuści to drugą dawkę zachaczy? Dla mnie saletrzak w niczym nie jest lepszy cena ta sama co saletra a za znikomy procent wapnia i magnezu to lepiej dostarczyć innymi środkami. Ale wiadomo każdy przetestował co u niego się sprawdza i niemam zamiaru kogoś namawiać że saletrzak to gówno nie siej tego. U mnie akurat saletra się sprawdza jest drobna lepiej się rozpuszcza takie mam zdanie.

Opublikowano
13 godzin temu, matek89121 napisał:

ja od dwóch lat daje na druga dawkę po 100 mocznika i 100 saletry gdy jeszcze jest opcja ze te nawozy beda w stanie się rozłożyć i przemieścić w głąb profilu bo potem na w okresie 3 dawki zazwyczaj jest sucho i z nawozu niewiele roślina skorzysta 

dobra a jak roslina z azotu z saletry nie skorzysta to co ten azot ucieka czy zostanie pod nastepna rosline ? 

• Root Admin
Opublikowano
7 minut temu, tomek73 napisał:

Ja to   tylko RSM pierwsza dawka 250 litrów, po 2-3 tygodniach druga 200  i  nic wiecej. Razem z 190-200 N

ta druga dawka nie przypala za bardzo?

Opublikowano

Zawsze można też brać pod uwagę że ziemia z wczesnej wiosny jest bardziej wilgotna co za tym idzie lepiej jest rozsiać granule, potem może być różnie i rsm lepiej by się sprawdził ale to tylko teoria. 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, yacenty napisał:

U mnie w okolicy ci, co przesadzili z 2 dawka , a jeszcze lepiej pojechali z 3 to zbierali poślad o gęstości około 70. Zabrakło wody

Edytowane przez jahooo
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, yacenty napisał:

No niekiedy przypali, ale to mija, ja tym już nie przejmuję sie, ale niezbyt to ciekawie niekiedy wygląda. Lepiej przed deszczem, lub w czasie deszczu rozlewać. Niestety w tym roku rozlewałem przed deszczem, tak mówili w prognozie, a żadnego deszczu nie było. Trochę zbialala, ale plon dała najlepszy tam gdzie była przypalona. 

Raz tylko dość mocno przypaliłem, ale pszenica za duza była, oprysk spóźniony, czekałem na deszcz, i na mocnych żwirach spaliło ją całkiem, było tego z  2 ary ale przy samej głównej drodzę. 

• Root Admin
Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał:

U mnie w okolicy ci, co przesadzili z 2 dawka , a jeszcze lepiej pojechali z 3 to zbierali poślad o gęstości około 70. Zabrakło wody

nie o to mi chodziło, wiem co to pszenica z mtz 68 :P

Opublikowano

RSM 32 trzeba przed pierwszym kolankiem i w odpowiednich warunkach, najlepiej przed deszczem i nie ma śladu. Nie rozcięczać i nie na mokre rośliny rosa, bo będzie brzytko wyglądać.

• Root Admin
Opublikowano
2 minuty temu, ansu napisał:

RSM 32 trzeba przed pierwszym kolankiem i w odpowiednich warunkach, najlepiej przed deszczem i nie ma śladu. Nie rozcięczać i nie na mokre rośliny rosa, bo będzie brzytko wyglądać.

drugi strzał przed kolankiem?

Opublikowano (edytowane)

Lepiej wcześniej niż za późno, i nie czekać na deszcz. 

Ale na buraka dawałem w deszcz i przed deszczem i nic nie było widać, żadnej plamki.

Wtedy co spaliłem było bardzo sucho ale za duża. 

Edytowane przez tomek73
Opublikowano
12 godzin temu, PanPawel napisał:

Ja w tamtym roku dawałem 2x200 saletry i na jednym kawałku poszło jeszcze 100kg w saletrze i ni ch*ja nie było zwyżki w płonie ani nic z tych rzeczy także 3 dawkę sobie odpuszczam na zawsze. 

Jak dwa lata to mówię i powtarzam to nikt nie słucha, bo jednemu z forum sypie 1,5 tony więcej po 3 dawce. 

U mnie w tym roku bez 3 dawki na stanowisku po fasoli pszenica miała rekordowe parametry, więc 3 dawka tzw. na kłos u mnie odpada for ever. Chyba że pszenica po zbożu, to może tam ktoś różnicę widział. 

1 godzinę temu, kamilc017 napisał:

Zawsze można też brać pod uwagę że ziemia z wczesnej wiosny jest bardziej wilgotna co za tym idzie lepiej jest rozsiać granule, potem może być różnie i rsm lepiej by się sprawdził ale to tylko teoria. 

Wilgoć i podsiąkanie to jedno, ale żeby działał RSM, saletrzak czy saletra musi być opad atmosferyczny - deszcz -  żeby ch... na ch.. stawał. Inaczej można sobie traktorem po polu jeździć "w te i nazat" jak kto lubi. 

• Like 1
Opublikowano

Miałem pszenicę po pszenicy i wzrostu żadnego nie widziałem. Wsumie to nie wiem czy nie gorzej sypała jak z innych stanowisk przy tym samym nawożeniu i ochronie i oczywiście tam były 2 dawki azotu tylko. Ciężko powiedzieć bo wagi nie mam.

Opublikowano
8 godzin temu, Mecha napisał:

Stosuje ktoś rsm s na pszenicę?

Nie bo to na  seler tylko!!!   Dlatego "S"

Nie no żart, jak to pytanie, bo to chyba żart prawda?

Niewiele się pomylę, jak powiem, że 40% rolników stosowało.

Opublikowano
21 godzin temu, SawekBraczyk napisał:

A no ciekawe jak Polifoska21 wypada , ktoś to stosuje ogóle ?

Od lat stosuje w pszenicy i rzepaku,na rzepaku robilem kontrole część saletrosan ,nie widze różnicy,poza tym że mam dodatkowo troche magnezu i tansza jest poli 21 ,po przeliczeniu składników

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v