Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, andrzej1988 napisał:

Też mam dylemat co stosować? 

0,35kg Expert Met + 0,25l DFF czy 2l Lentipur + 0.3l DFF. Na jednym polu o pow 1.06 ha jest 3 raz pod rzad pszenicha. Na drugim o pow 1,25 ha 2 raz pod rzad pszenica ale tam jeszcze mozna zastosowac Chlorotoluron z DFF ale co jak jest 3 raz pod rząd?

U mnie na działkach po fasoli idzie 0,25-0.28  Experta + 1,3 Lentipur + 0,1 Legato + 8g Chlorosulfuron oraz w zależności od potrzeby do rozważenia Ceperkill MaX i Tebukonazol. 

Opublikowano

po expercie i dff jest na wiosnę czysto i mozna nie poprawiać, ja osobiscie poprawiam mustangiem na 2 liscienne z uwagi zeby przytulii nie mieć bo wszystko na handel ale dla siebie jak bym ziarno miał zostawić to na pewno bym nie poprawiał bo za bardzo nie ma czego.

Opublikowano

No niestety wyczyńca expert z dff nie załatwi i owies może też zostać. Dlatego CTU dokładam i zrezygnowałem z Hondii, bo ograniczenie CTU spowodowało wysyp wyczyńca od sąsiada a wiecie ile poprawka na jednoliścienne kosztuje. 

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, derek2223 napisał:

Ciekaw jestem jak duże są korzyści z jesiennego odchwaszczania pszenicy... Wiadomo jak zawsze są zwolennicy i przeciwnicy ale ciekawe jaki ma to faktyczny wpływ na pszenicę. Bo z tego co czytam na forum (i rozmawiam na żywo ze znajomymi) to w większości przypadków na wiosnę potrzebna jest korekta. I jak tu niektórzy liczą z korektą ok 140 zł. Robiąc zabieg wiosenny np. Lancetam wychodziło w tym roku chyba 135 zł i za jednym przejazdem temat do żniw załatwiony. Pozostaje tylko pytanie jaki ma to wpływ na kondycję pszenicy i ewentualną utratę składników pokarmowych, które pobrały chwasty. Ale z drugiej strony zaoszczędzony czas oraz brak konieczności wdychania kolejny raz chemii też mają swoje plusy... Ja jakość nie mogę przekonać się do odchwaszczania jesiennego nie widząc naocznie różnicy w zbożach ( może oczywiście na wadze widać jakąś różnicę tego nigdy nie porównam). 

Przypomnę tą wypowiedź na wiosnę, kiedy na temat tego czy są odpowiednie warunki do oprysku będzie napisane 10 stron w tym temacie, a kolejne 10 stron to będą dywagacje czy na pewno podziała oprysk bo przyszła niska temperatura/przymrozek/ulewa/silny wiatr etc.

Od 2008 zawsze herbicyd na jesień z wyjątkiem części pól w 2011, 2016 i 2017. Poprzednie lata boxer + dff, w tym roku expert + dff.

Edytowane przez misio3p
  • Haha 1
Opublikowano
loquito napisał:

A jak jest z Hondią i chlorotoluronem, niby piszą że wrażliwa a jak w praktyce? Bo u nas 2 lata poprzednie to na miotłę szedł Expert i by może zmienił na chlorotoluron tylko, że jest hondia i jak ona by zareagowała. 

Napewno Expertem jest bezpieczniej. Odnośnie CTU to jest różnie umnie nic jej nie było a po boxer narzykład dostała białych plamek ale nic jej nie było i plon spoko

Opublikowano (edytowane)

Możesz jak najbardziej. Ja przez 3 lata dawałem expert + dff i nawet tam gdzie była pszenica po rzepaku to nie miałem problemu z samosiewami. Bardziej chodzi mi o chabra niż o samosiewy rzepaku. 

Edytowane przez robercikj100
Opublikowano
5 godzin temu, robercikj100 napisał:

Możesz jak najbardziej. Ja przez 3 lata dawałem expert + dff i nawet tam gdzie była pszenica po rzepaku to nie miałem problemu z samosiewami. Bardziej chodzi mi o chabra niż o samosiewy rzepaku. 

samosiewy rzepaku bierze sam Expert

co do chabra to nie wiem czy da się go zwalczyć bo jak sie nie mylę to wschodzi on później - chyba ok 3 lisci pszenicy  (jak sie mylę to poprawcie) a zabieg expertem + dff wykonuje się jak najszybciej (ja najczęściej w fazie 1 lisia)

kilka sezonów temu pryskałem Lentipur+DFF+20 g Granstaru w fazie 1 liścia i niestety chaber był do poprawki na wiosnę

od tamtej pory lecę samym expertem + dff i na wiosnę poprawka Mustangiem Forte łączone z regulacja

Opublikowano

Ja lece w 3 lisciu Trinity i bylo w miare czysto, kilka chabrow gdzies tam zostalo, czyli wiosna mozna by poprawic czyms na chaberka i bylby ideal. Byc moze ciut za wczesnie wjechalem nie wiem 🤔🤔

Opublikowano

Witam, mam dylemat bo ostroga wchodzi już w 3 liść a mam posiana na glinie i pada od kilku dni więc wjechać się nie da. Planowałem pryskac ekspertem 0.35 i legato 0.2 ale należało by już pryskac ta mieszanka, więc może lepiej Lentipuru 1.5l i 0.2 legato bo tu mozna od 3 liscia i dalej, co myślicie o tym, czy ostroga jest wrażliwa na ctu?

Opublikowano
SawekBraczyk napisał:

Nieraz pryskałem na 3 liść Expertem i wszystko ok zadziałało . 

Na 3 liść nie jest problem ale zapowiadają deszcze do końca tygodnia i zanim pozwoli wejść na pole to na bank będzie przynajmniej 4 liść i co teraz? pryskal ktoś ekspertem w 4-5 liściu?

Opublikowano (edytowane)

Pszenica Julius. Siana 12.09. Od 3 tygodni nie padało. ( 2 dni temu wreszcie było cos) Na zdjęciu akurat fragment gdzieś wyszła ladnie bo bylo wiecej wilgoci ale dużo jest miejsc gdzie dopiero kiełkuje bo dostała wody ostatnio. Ogólnie wschody bardzo nie równe Ale coś z tego będzie.         Siana na glinie PH 3.7 bez NPK Ale za to z solidną dawką wapna na odkwaszenie. W listopadzie jeszcze sypne wapnem                 Mam jeszcze Hondie. Wygląda gorzej bo mniej wyszło niż Juliusa a stanowisko podobne i ph takie same. Z 50% dopiero kiełkuje                                              Kwalifikat. Siew 150kg/ha

Screenshot_20191001-180304_Gallery.jpg

20191001_175917.jpg Edytowane przez Samsung123321
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v