Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
50 minut temu, panczo1922 napisał:

Wczoraj siałem Juliusa... 

Mtn 29.5g przy obsadzie max zalecanej wychodziło 97kg!!!

Zasialem 107kg

Z 400kg które chciałem na rozmnozenie Zasialem prawie 4ha 😂

Życzę Tobie abyś miał lepszy  stosunek niż ja. Bo ja tej odmiany nie chcę znać.

1 godzinę temu, ansu napisał:

To jak zalecane Euforia 300szt to po co kombinowaćspacer.png

Dużo osób zasiało tę odmianę w moich stronach zobaczymy jak wyjdzie bo jak sprzedawca powiedział reklama swoje robi.

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, masa24 napisał:

Panowie przemyślcie, jakby firmy nasienne powiedziały ze macie siać 400-500 szy na metrze to kupowalibyscie tyle drogie materiału? Na pewno dużo osób by zrezygnowało . Coboru sieje 400-500 na 3 klasie w dobrym stanowisku. Ja w tamtym roku siałem 400, teraz sieje 500 i mysle ze yo nie jest zły ponysl. Przy różnych strategiach nawożenia nie miałem gęstych pszenic z duza obsada kłosów przy siewie 300 roslin na metrze. Gdzieś odpadają te rozkrzewienia na 4 klasie. Mam dużo glin, zimno bo Mazury i pH koło 5 bo dopiero z tym walczę i mysle ze te moje 500 roslin będzie niezłym rozwiązaniem. W żniwa się okaże. Na klasach 1-3 w ciepłych regionach polski może siew 300 roslin się sprawdzi. U mnie nie.

z innej beczki. Stosowaliscie saletre wapniowa i widzieliście jakaś korzyść czy to chwyt marketingowy ze może to sprawdzi się przy słabym pH?

Pokaż jeden artykół gdzie jest napisane że coboru sieje 500 nasion. 

Proszę 

Opublikowano
Dnia 24.09.2019 o 19:31, dzikiWschód napisał:

planuję pryskac tebukonazolem w pełnej dawce wychodzi 1l czyli podać 0.5 a może 0.7 ? do tego ekspert 0.35 i legato 0.25 i cyperkill Max 0.05l Co o tym myślisz? Kiedy pryskasz taka mieszanka, na 3 liść czy czekasz?

No na mszyce to raczej trzeba poczekać do liści, a te środki też po 3 liściu zawsze stosowałem i chyba tak należy zrobić. Ja tak zawsze robię między trzecim a początkiem krzewienia. Expert i legato to poprawka raczej będzie potrzebna, ale może się udać, trzymam kciuki. 

Dnia 23.09.2019 o 21:35, maciekwariat9 napisał:

ravoj a jak rozrabiałeś actare i jak zaprawiałeś?

Rozrabia się w wodzie i dodaje do zaprawy z tą wodą, bo większość trzeba wodą rozrobić. Nie pamiętam ile dawałem na 100kg ziarna ale opakowanie starczało na 600kg, fasolę zaprawiam chloropiryfosem od śmietki, setka na 100 kg ziarna i przez kilka tygodni spokój, zamiast całe pole truć, że na wsi czuć oprysk dwa dni. W tym roku pszenicę też zaprawiłem fosforoorganicznym żeby sprawdzić czy podziała. W roślinie nic nie zostaje, bo miałem już pobierane  próbki roślin i badane na pozostałości  przez sąsiada co oskarżył mnie o wytrucie pszczół a potem przepraszał. Także bezpieczne. 

https://www.agrofoto.pl/articles/zboza/jak-gesto-siac-pszenice-ozima-przy-ryzyku-suszy/

Tak na marginesie co do gęstego siewu. Jak mu 200 wypadnie to musi siać 500, logiczne. Każdy robi jak uważa. 

Zmieńcie agro Foto na ---topagrar--

Opublikowano

W ubiegłym roku mój jeden kawałek nie zdążył wejść w szpilkę, kiedy złapał mróz i pole przykrył śnieg nie było żadnych wschodów. Byłem pewien o konieczności przesiewu. Jakie było moje zaskoczenie wiosną, jak ujrzałem piękne rządki i prawie 95% obsady. Rekordów nie było, bo wiosna sucha i ciężko było karmić azotem, ale 75dt/ha zebrałem. Fakt, że wysiałem około 400 nasion.

Opublikowano

Czy nie łatwiej samemu sprawdzić zamiast sobie ubliżać nawzajem. Zasiać 250, 300, 350, 400 szt/m2. U każdego będzie inaczej ze względu na zasobność kulturę gleby, użytą technologię uprawy siewu no i przedplon i odmiana. Zmiennych jest wiele. Jedna zasada jest moim zdaniem ważna -rośliny nie powinny być bliżej jak 2cm od siebie bo to już wyraźny spadek plonu.

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
13 godzin temu, panczo1922 napisał:

Wczoraj siałem Juliusa... 

Mtn 29.5g przy obsadzie max zalecanej wychodziło 97kg!!!

Zasialem 107kg

Z 400kg które chciałem na rozmnozenie Zasialem prawie 4ha 😂

Siła kiełkowania  tak drobnego nasienia pszenicy jaka 50 /50 .

Opublikowano

Ja tego nie wymyśliłem tylko badacze wybadali Wpływa to na krzewienie i rozwój korzeni. Dlatego jak siać gęsto to rzędy bliżej, jak rzadko to można dalej.  2cm to średnio nikt nie będzie mierzył każdego ziarenka. To przy typowych siewnikach 24redlic/3m wychodzi 400szt/m2

Opublikowano
3 godziny temu, masa24 napisał:

http://www.coboru.pl/PlikiWynikow/14_2018_WPDO_1_PSZO.pdf

to macie inne. Obsada 400 w optymalnych terminach , dobry przedpplon i klasa 3. W innych badaniach widziałem na 4 klasie 450. 500 nie widziałem w badaniach ale gdzieś czytałem ze na niektórych kompleksach zalecane i 500.

skoro 300 jest dobrxe to czemu w idealnych warunkach , klasie i odpowiedniej zasobności sieją 400 roslin ? 

Trzeba by to lepiej przeanalizować, sieją 400 w terminie, dobrej glebie a plon też nie powala na moich 4kl. plonuje podobnie. Sam nie wiem, siewy od soboty zaczynam to jeszcze pomyślę.

Opublikowano
38 minut temu, Jarek22B napisał:

Panowie ile Legato trzeba dodać aby poradził sobie z fiołkiem? wystarczy 0,1 czy trzeba dać 0,2?

Legato będzie szło z Expert Metem lub Lentipurem

0,3 plus 0,13-0,14

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v