Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I u mnie grzmiało błyskało w koło na szczęście bez gradu z opadem rzędu 5mm rozchodziły się, dziś ogółem 10l, także co wyschło to dopadało, ludzie trawy po troszku atakują ja czekam gnoju zbierać nie mam zamiaru :c

Opublikowano
jajonasz napisał:

Koło Bychawy LUB, tnie właśnie grad jak spory groch 

Nie czasami kurzajkę na placu masz?

XTRO napisał:

1 godzinę temu, ZELKOW napisał:

LLB , z pierwszej burzy 1mm druga właśnie przeszła 20min-2mm wszystkie ida na północ

Lepiej niech mija niż ma coś takiego przychodzić :/

mnie teraz zahaczyla ale powiało ze 100km i poszło bokiem.

współczucia  dla tych co grad taki poszedł :/

pewnie grad i trąby to niech lepiej zdala się trzymają od wszystkich, ale nie daleko mnie przeszły nawałnice, u mnie raz mocniej raz słabiej padało przez dwie godziny 20mm spadło ale ziemia przyjeła, jedynie przez podwórko wszystko płynęło

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DanielFarmer napisał:

niepokojaco wyglada ta chmura od Bielska...

Mógł byś skrzynkę oczyścić mam pytanie. 

WSK leje już z dwie godziny, a po ostatniej ulewie zalane działki to norma a kukurydza przez grad pocharatana, na szczęście tylko pasem przez kilometr szedł grad i nie wszystko wycial ale i w okolicy też trochę zachaczylo i wycielo  Rowy melioracyjne aż błotem zalało. 

IMG_20190520_184723.thumb.jpg.88a345ed312ea28b96e68e516f069bda.jpgIMG_20190520_184544.thumb.jpg.af273166fc8e8bb263f8dc3670128563.jpg

Edytowane przez pioter03
Opublikowano (edytowane)

Już drugie powiadomienie o burzach przysłali . @Rolnik 1973 Tobie też ślą , czy tylko u nas armagedon ? Sporo dolało wieczorem , ale nawałnicy aż takiej nie było na szczęście . LLB

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

17mm, za maj 125mm w samej Łomży pewnie z 40mm spadło. 

Mam dosyć tego deszczu, z rana wieje po południu dolewa. Jutro lecę z opryskiem  w d*pie z wiatrem. Jeszcze trochę i będzie problem z przejazdem po dołkach

Opublikowano

fiseba podaj adres na priv to ci troche wyślę deszczu😜 u mnie dziś 15 mm za maj 116 i trzy dni ma jeszcze padac😧 pszenice bierze dtr jeczmien przerasta trawy sie kładą niedaleki sasiad wykosil kawalek łąki zwióz do stodoly i w stodole suszy to jest chyba szczyt sraczki

Opublikowano

U mnie teraz 7litrów a za maj 99,5.bagna nie mam,w umiarkowanych dawkach z chęcią przyjmę jeszcze deszczyk😊wysokie trawy może i się starzeją ale te niskie dopiero wróciły do żywych i robi się piękna szczota na łakach.a qq na piachu-miodzio

Opublikowano

To nie sra,to ma solidne rozwolnienie...leje się leje,może to nie jest superkomórka burzowa ale przynajmniej na nokię 3310 mi to wygląda ;) Ten front ma koniec aż w Bułgarii 😨 Jeśli nie osłabnie to potop lubelskie,podlaskie

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v