Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, Uziu92 napisał:

pronar to ulepszony MTZ ? to zjebany do potęgi entej MTZ. Za te kase to tylko zwykły MTZ 82 w dobrym stanie, albo zachód 40 letni typu reno DF albo MF

Chciałbym więc  zapytać  czym Pronar ustępuje  mtz-owi ? I jeden i drugi leje, i jeden i drugi sie psuje więc czemu takie powszechne nastawienie anty Pronar ?

Mialem mtz ts , mam pronara  więc  nie jest to opinia typu:  somsiad mioł i się  psul itd

Opublikowano
3 minuty temu, atarol napisał:

Chciałbym więc  zapytać  czym Pronar ustępuje  mtz-owi ? I jeden i drugi leje, i jeden i drugi sie psuje więc czemu takie powszechne nastawienie anty Pronar ?

Mialem mtz ts , mam pronara  więc  nie jest to opinia typu:  somsiad mioł i się  psul itd

przede wszystkim tym ze jest robony z odrzutu, to co białorusy wy***ały bo im coś tam nie pasowało, zapakowali, przywiezli do Polski i z tego pronara składali.

Opublikowano
Przed chwilą, Uziu92 napisał:

przede wszystkim tym ze jest robony z odrzutu, to co białorusy wy***ały bo im coś tam nie pasowało, zapakowali, przywiezli do Polski i z tego pronara składali.

Idąc takim tokiem myślenia  to prosto z Białorusi  powinny być same za***iste egzemplarze a niestety tak nie jest  . 

Ale wracajac do tematu masz racje ze w takich pieniadzach tylko mtz  badz jakies  zachodnie  dziadki badz tez zamiana ursusa na zetora 

Opublikowano

Jakiego Ty Zetora chcesz kupić za 3 dychy? Jeszcze żeby spełniało wymagania. Przecież to na rynku wtórnym ceni się jak złoto. Nie ma co się nastawiać na konkretną markę. Wejść w ogłoszenia, ustawić wymagania, widełki cenowe i przeglądać. Jak będzie coś interesującego to link na forum i może ktoś podpowie czy warto w ogóle jechać oglądać.

Opublikowano

Coś tam sie wyrwie z zetora  ale tylko "coś" . Chociażby cos udało sie znaleźć  to komfort na ktorym zalezy autorowi nie bedzie wiele lepszy od obecnej 912 . 

Opublikowano
AleksanderX napisał:

na 25 ha to C 360 w zupelności wystarczy a nawet jeszcze bedzie czas po usługach polatać a nawet dobrze

Chyba chciałeś napisać 2.5 hektara... Na 25 to 60-tką od świtu do zmierzchu można by się mordować a i tak nie zrobisz wszystkiego jak się należy i w terminach. A jak ktoś ma jakąś produkcję zwierzęca to już wcale. Ja na 35 ornego plus około 10 ha łąk mam 4 traktory i czasem każdy zajęty przy czymś...

Opublikowano (edytowane)

Długo tak wytrzymał ?

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano (edytowane)

Panowie, mówię że jakby sprzedać oba Ursusy, przecież co to za problem, na 912 znajdzie się więcej chętnych jak na 1614

16 puścić za 30, 912 choćby za 15 to już ładna sumka na takiego Zetora 9540, do tej pory robiłem 912 jako główny ciągnik i żyje, a jakbym zamienił te dwa na jednego to co by to szkodziło. Wszystko się u nas robiło 912, zetor 6748 to taki pomocniczy dookoła gospo bo ma tura, no siewy się nim robi czy bronowanie, a 330 to już opryskiwacz,  sadzarka i inne takie lekkie rzeczy

Nastawilem się na zetora bo to już inny komfort jak w 912, pozamykać szyby puścić radyjko i można robić bez kurzu czy hałasu. No i oczywiście jest rocznikowo w miarę młody, w porównaniu do 330 która jest z 1975 albo zetora z 1977r. 

Albo nawet jeśli nie sprzedawać tej 912 to można wziąć te 15 tys kredytu, jakby rozłożyć na dwa lata to będą grosze na msc. Zawsze 912 się przyda, na dwa można orac jak do tej pory z 1614

Edytowane przez Lukecki
Opublikowano

A może sprzedaj oba i wez te 15 tys kredytu i wtedy wychaczysz cos komfortowego.  Widziałem w olx masseya 4263 za 53,500zł. lub 6150 za 55 tyś. może jakiś renault temis lub cos z john derra . I do kwoty 60 tyś to zetorki 9540 fajne stoją i zadbane. Bo jak kupisz lepszy to nie wierze za bedziesz orał również 912,

Opublikowano

Kolego złota rada nie sprzedawaj tego co masz póki nie porobisz chociaż z 5 lat tym co kupisz bo nie wiesz co kupisz. Nie bierz kredytu na używkę bo popłyniesz nie mając przychodu z 10-20 tys. co miesiąc jak zacznie się sypać. Licz się z tym jak przyprowadzisz to wymiana wszystkich płynów i filtrów minimum a to koszta nie lada + ubezpieczenie + rejestracja i laweta. A dlaczego Ursus 1224 lub 1014 nie pasuje z pierwszych rąk? na te 15 lat.  póki nie masz większego dochodu by kupić coś lepszego. Nie łudź się, że za 30-45 tys. kupisz coś do pracy bez remontu.

Opublikowano (edytowane)

Ja wiem, oczywiście, dlatego myślimy żeby została ta 912 wrazie czego będzie czym robić, jak coś walnie to się postawi i będzie czekać na lepsze czasy a 912 się jakoś obrobi jak do tej pory 

A co do Ursusa chcemy spróbować czegoś bardziej komfortowego, bo ile to trzeba się wytłuc w tej kabinie to szkoda gadać

Edytowane przez Lukecki
Opublikowano

Oj tam, nie mówię że to główny powód kupna, tak samo jakby kupować Kię bo ma 7 lat gwarancji

Wiemy że to dobre ciągniki no i dlatego szukamy czegoś takiego, bo do takiego Fendta czy MF mamy pewien dystans 

Opublikowano (edytowane)

Panowie a co powiecie o Zetorze 8145? Są dwa, 1990 i 1994 (ZTS) rok, młodszy gorzej wygląda i nie ma obciążników, oba na grubym dachu, wzmacniacze sprawne, w Zetorze gumy ładne a w ZTS słabsze, nie mają siłowników wspomagających podnośnika, zaczepy górne są. ZTS na orbitrolu a zetor na serwie. Zetor 28 tys a ZTS 25. Mam do nich 50 km. Którego brać? 

Edytowane przez Lukecki
Opublikowano
5 godzin temu, Uziu92 napisał:

chcesz wymienić praktycznie taki sam na taki sam ? był tu as co wymienił poznaniaka na poznaniaka :D

Mając 912 kupować 8145 to już do tego co mają kupić za 12 tys napęd i za tysiaka jakiegoś używanego grammera i mamy nowy ciągnik za połowę ceny :)