Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak widzę to tak osobiście .

Zasobność gleby jest . U mnie plony kolejna susza i za poprzedni rok plon 3,8 t pszenżyto klasa 4b gdzie do maja 15 wchodziłem z zapasem wody z jesieni i jeszcze udrażniałem drenarki. Ten rok zapasu nie było wiosna była na styk później brak . Potem 60 litrów . Jaki plon wyjdzie ? Lepszy ? Jaki jest sens inwestować na kolejny rok skoro perspektywa wysokiego plonu w Wielkopolsce się oddala . Koszty a korzyści się rozjechały pszenica 150 w dół a saletra 150 w górę. 

Słyszy się tylko że wszelkie hurtownie obkupily się w towar i taniej nie będzie ? 

Moja prognoza nawozy w dół a zboże do góry . 

Opublikowano

A powiedzcie bo mam dylemat odnośnie jakości nawozów chciałbym kupić albo yare 9-12-25 pod rzepak i pszenice lub użyć Ultra dap Black+sól potasowa. Który wybór będzie lepszy? I noe chodzi mi o bilans składników tylko jakoś wysłanego nawozu bo trochę boje się tych rosyjskich ale może warto? Czy ktoś cos podpowie?

Opublikowano

Mam ten sam dylemat czy polifoska za 1660 czy białoruski dominator 7 20 30 za 1520 ceny brutto co wybrać bo wschodnich jeszcze nie miałem u siebie nawozów także jakaś obawa jest 

Opublikowano
5 godzin temu, tomaszek767 napisał:

A powiedzcie bo mam dylemat odnośnie jakości nawozów chciałbym kupić albo yare 9-12-25 pod rzepak i pszenice lub użyć Ultra dap Black+sól potasowa. Który wybór będzie lepszy? I noe chodzi mi o bilans składników tylko jakoś wysłanego nawozu bo trochę boje się tych rosyjskich ale może warto? Czy ktoś cos podpowie?

DAP Black to jest wg. producenta perfekcyjna granula. osobiscie wolalbym dap black z ultra kali. Gdzie masz dostepny black ?

Opublikowano

bravo2 napisał: Jaka jest cena saletrosanu 30  Ja kupiłem po 967 zł brutto. Cena zaskakująco niska. Sprzedający później się gapnal jak fakturę wystawił że sprzedał mi saletrosan 30 w cenie saletrosanu 26. A cały czas pytałem się o 30. Jego błąd. 30 kosztuje coś niecałe 100 zł więcej. Już nawet z Rsmu zrezygnowałem na korzyść tego saletrosanu bo Rsm 28 coś około 920zl brutto. Na czysty składnik saletrosan wyszedł ciut taniej i siarka w gratisie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez MarcinC360
      Jak w temacie,ja mam dylemat co zastosować w wiosennym nawożeniu azotowym- czy saletrę czy mocznik.Saletra ma 32% azotu w czystym skaładniku na 100kg a mocznik 46%.Co wybrać?Co lepsze będzie dla zbóż??Czy mocznik nie wymaga czasem zmieszania z glebą?
    • Przez rafal116
      witam chciałbym się zapytać który nawóz pod żyto do zasilenia wczesną wiosną będzie lepszy. Chciałbym go wysiać 150kg/h i do tego jakiś nawóz azotowy do uzupełnienia azotu.
    • Przez kubatedi
      Cześć  Forumowicze
      Mam jedno pytanko do was drodzy koledzy :-) Co sądzicie żeby dać na żyto ozime w marcu odmiana ( Dańkowskie diamnet ) 100kg polifoski 6+100kg salmagu to wymieszać a na drugą dawkę 150 kg saletrzaku  ? Oraz jeszcze jedno pytanko polećcie mi jakąś dobra mieszaninę środków na owo żyto a mianowicie chodzi mi o jakiś herbicyd do poprawy jesiennego zabiegu gdzie zastosowany był boxer  800 ec do tego jakiś  fungicyd  także antywylegacz i chciałbym  odrazu tam dodać nawozy dolistne Jakie środki polecacie do takiej mieszaniny żeby przyniosły super efekt Dzięki za każdą propozycje i trzymajcie się ciepło
      Narazicho
    • Przez livebird
      Orientuje się ktoś czy można mieszać Saletrzak 27 z saletrosanem 26?
    • Przez kubatedi
      Tak jak w tytule jaki nawóz bardziej polecacie ?
  • Dodaj nową pozycję...
v