Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, maly00 napisał:

chetnie sprzedam po 900 n jeczmien

A na co komu jęczmień po 900 zł chyba do siewu

• 0
Opublikowano (edytowane)

Nie stać Cię to po co się pytasz. Pszenżyta se kup.

Nie dawno pasza i jęczmień były w cenie po 850 br ale po tym sprzedający ruszyli z towarem i podobno cena nieco spadła. Jutro wrzucę aktualne.

Edytowane przez Shaun
  • 0
Opublikowano
10 godzin temu, DamianRolnikSkup napisał:

Co Ty za głupoty pleciesz.. Monopolem możesz nazwać wodociągi, elektrownie ale nie rolnika, nawet zrzeszonego... 

nie wyczułeś ironii ,rolnik się nigdy nie zrzeszy przynajmniej polski

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, mazowsze napisał:

Cargill Sierpc

IMG_20190201_134554.jpg

Cargil Polska Ujadz Dolny  cennik od 15 stycznia

pszenica 770

Pszenica wyższe białko 800

kukurydza sucha 720

Pszenżyto 760

Ceny netto. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Do @DamianRolnikSkup

Każdy powód do uśmiechu w tych czasach jest na wagę złota . Podaj jakiś konkretny przykład ,gdzie kilku rolników nie powiązanych  zobowiązaniami kredytowymi jest w stanie współpracować dla dobra wspólnoty . Osobiscie mimo znajomosci  kilku rejonów kraju z przykrością muszę stwierdzić brak takowych, lub jest to co najwyżej przyjaźń piecioletnia.

Edytowane przez Gość
  • 0
Opublikowano
6 godzin temu, mazowsze napisał:

Cargill Sierpc

IMG_20190201_134554.jpg

1 godzinę temu, tomek73 napisał:

Cargil Polska Ujadz Dolny  cennik od 15 stycznia

pszenica 770

Pszenica wyższe białko 800

kukurydza sucha 720

Pszenżyto 760

Ceny netto. 

czy to oznacza że w ciągu kilku dni zmieniła się cena i bez względu na białko (11%-14,5%) 840 netto czy to 2 odrębne skupy i oba cenniki sa aktualne.

Słyszałem że jakies statki się ładują w portach pszenicą (może Francuzi wygrali przetarg a pszenica od nas popłynie :-)

jak białko wychodzi 15,5 to na pasze sie nie nadaje ??? tak mi wyszło w próbkach ale gęstość słaba 72, opadanie 305, gluten 32,60, wyrównanie 90

• 0
Opublikowano

Cennik jest aktualny. Dzisiaj zrobione zdjęcie. Jak masz białko 15,5 to wtedy -20 zł na tonie czyli 820 netto (pisze na samym dole) a znając życie i tak pójdzie na konsumpcję. 

• 0
Opublikowano
13 godzin temu, mazowsze napisał:

Cennik jest aktualny. Dzisiaj zrobione zdjęcie. Jak masz białko 15,5 to wtedy -20 zł na tonie czyli 820 netto (pisze na samym dole) a znając życie i tak pójdzie na konsumpcję. 

na cenniku na dole  jest napisane 1 % poniżej specyfikacji jest stosowany upust cenowy chodzi o białko 10% a ja mam powyżej i dlatego się pytam. a wilgotnośc jest powyżej specyfikacji. To niewiem czy  15,5 białka nie przyjmą na pasze ?

• 0
Opublikowano

Masz rację. Z rozpędu wziąłem jeden procent w górę zamiast w dół :)
Jak białko 15,5 to dlaczego mieliby nie przyjąć. 

Na dole jest numer do człowieka, który zajmuje się skupem. Najlepiej zadzwonić i dowiedzieć się osobiście.

• 0
Opublikowano
7 godzin temu, mazowsze napisał:

W powiecie płockim i sierpeckim to Cargill ma najlepszą cenę bo oni kupują dla browaru Kasztelan. Jak masz swój transport to 60 km nie problem przywieźć.

840 netto żadna rewelacja z cargilu jak na byle mieszalni mozna dostac 830 netto i napewnom takich wymagan jak na cargilu nie ma czy kuropasz 840 netto i wymagan zadnych prawie 

• 0
Opublikowano

Tylko pozazdrościć , świętokrzyskie pozostaje na stałym, wysokim poziomie do 74 netto.

• 0
Opublikowano (edytowane)

u nas ceny na miejscowych skupy qq 630 netto, pszenica 820 brutto, konsumpcja od 800 netto ale ciężko żeby były parametry a nawozy najdroższe w kraju

Edytowane przez Tigon
  • 0
Opublikowano
17 godzin temu, miwigos napisał:

Im lepsze białko tym lepiej dla paszarni

Nie koniecznie,zawartość białka powyżej pewnego poziomu jest szkodliwa [azotany],kiedyś miałem kuku o zawartości białka 13% i nie specjalnie nadawała się na pasze

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v