Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Brak pomysłu na pieniądze za zbiory to głupota, często jest tak że zwyczajnie się nie opłaca czy ac 8-10m-cy chodźby z tego powodu że przez ten okres można spokojnie 3-4 razy obrucic tymi pieniędzmi poza rolnictwo i twój zysk to 4x15% - podwyżka zboza(możliwa ale niekoniecznie) Maks 20%= przedsiębiorczy którzy sprzedali 2 żniwa zarabiają więcej. Nie patrz na to kto co mówi a rób tak żeby tobie w kieszeni się zgadzało... 

• 0
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, 20CBR12 napisał:

Brak pomysłu na pieniądze za zbiory to głupota, często jest tak że zwyczajnie się nie opłaca czy ac 8-10m-cy chodźby z tego powodu że przez ten okres można spokojnie 3-4 razy obrucic tymi pieniędzmi poza rolnictwo i twój zysk to 4x15% - podwyżka zboza(możliwa ale niekoniecznie) Maks 20%= przedsiębiorczy którzy sprzedali 2 żniwa zarabiają więcej. Nie patrz na to kto co mówi a rób tak żeby tobie w kieszeni się zgadzało... 

Podaj mi przykład interesu co można 4× 15% zarobić w ciągu roku !!  Gadasz takie głupoty że o mało kawy nie wylałem  😄

Sprzedaż zboża w żniwa to nie głupota ale sprzedaż zboża w żniwa po niskiej cenie to jest głupota! Na świecie za chwilę pszenica po 190euro  więc jak słyszę że ktoś skupuje albo proponuję na żniwa  po 590zł to śmiać mi się chce 

Edytowane przez piotreku1
  • 0
Opublikowano

Co niektórzy podniecają sie na tym forum giełdami i możliwymi wzrostami,to ja mam takie pytanie dlaczego za Odrą cena pszenicy oscyluje konsumpcja ok 710,pasz 720 i to są ceny transakcyjne na obecną chwilę, porty oferują max 745 netto 14% białka,koszt dowozu do portu w moim przypadku to 50 zł ,a niestety nasze zboże zawsze było konkurencyjne  wobec światowych graczy tylko i wyłącznie pod względem ceny i raczej to się nie zmieni

• 0
Opublikowano

Dobrze piszesz, tylko ostatnio mieliśmy tego zboża zdecydowanie za mało, a import tez kosztuje, dlatego wszyscy bili się o krajowe zboże . Zauważ, że konsumpcja była droższa tylko w żniwa, a potem rosła cena paszówki, często była droższa niż konsumpcja w młynie. Jeśli hodowla nie siadła, to poza spekulacją spadek ceny pszenicy nie jest uzasadniony. Wszyscy chcą się nachapać w żniwa kosztem rolnika. Coraz mniej rolników sprzedaje w żniwa , czyli ilość taniego zboża jest ograniczona, dlatego takie zbijanie ceny. To jest moje zdanie

• 0
Opublikowano

Dokładnie Jahooo ma rację, ale w tym roku będzie tak że prawie nic nie skupią. Świadomość rolnikom się nieco poprawiła i wiedzą już kiedy ich się kantuje w biały dzień. Ws71 zobaczysz jak przysmaży 2 tygodnie i nie będzie deszczu. Niedawno też było po 190 euro i było ponad 800 zł, a teraz z prognoz wyszły nici i co ma być 600 bo jakis cedrob wyskoczył z ceną? Nie tylko u nas brakuje wody, ale w całej europie, w tym rosji, ukrainie, francji.  W moich regionach nie padało prawie 2 tygodnie i wszystko już usycha. Ciekawe jak jeszcze 2 nie będzie. Z pszenicy zostanie poślad. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

W Porcie Gdynia stoi aktualnie na załadunku pszenicy zbiór  2018 złoty towar statek 200m x 34m ,,Swinley Forest ,,

1.jpeg Edytowane przez read
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, piotreku1 napisał:

Podaj mi przykład interesu co można 4× 15% zarobić w ciągu roku !!  Gadasz takie głupoty że o mało kawy nie wylałem  😄

Sprzedaż zboża w żniwa to nie głupota ale sprzedaż zboża w żniwa po niskiej cenie to jest głupota! Na świecie za chwilę pszenica po 190euro  więc jak słyszę że ktoś skupuje albo proponuję na żniwa  po 590zł to śmiać mi się chce 

W sumie masz rację siedź na d*pie i dalej pij sobie tą kawę i narzekaj jak to ciężko w rolnictwie jest zamiast zmobilizować się do działania. Na pytanie ci nie odpowiem bo nie wiem na czym się znasz po za oraniem ale zdaje się że skoro dla ciebie inwestycja/sprzedaż z zyskiem 15% x4 na 8 m-cy to kompletna abstrakcja to fakt twoje miejsce jest przy silosie zasypanym do pełna zbożem i liczenie zysków zależnych zupełnie nie od ciebie, no chyba że wcześniej wolek ci ten zysk zezre

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, ansu napisał:

Sprowadzą po 1000zł, a rolnikowi nie zapłacą więcej jakpo 800zł.

Co wy wszyscy pieprzycie... Prywaciarz nie będzie przepłacał każdy chyba umie liczyć. Pszenica w lutym dochodziła do 900 to zaczęli wszyscy kupujący ściągać z zagranicy z Rumuni itp. Liczyli wszyscy ludzie że o tej porze będzie po 1000 bo tak się zanosilo a tu obrót o 180 stopni. 

• 0
Opublikowano

No po odjęciu wszelkich kosztów to z tych zysków raz na 5 lat zostanie 100 i tak było ubiegły rok. Chyba że ktoś za bardzo uwierzył w wieszczów forumowych to sprzeda teraz po cenie ze żniw czyli de facto ze stratą. Nie wiem gdzię wy te zyski na przechowaniu widzicie i jak je liczyćie ale ostatnie kilka lat tylko ubiegły dał wyrażnie odczuć wzrost cen. Ale teraz przyszły spadki i kto przeszarżował ten wiesza psy na wszystkich wkoło.

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, 20CBR12 napisał:

W sumie masz rację siedź na d*pie i dalej pij sobie tą kawę i narzekaj jak to ciężko w rolnictwie jest zamiast zmobilizować się do działania. Na pytanie ci nie odpowiem bo nie wiem na czym się znasz po za oraniem ale zdaje się że skoro dla ciebie inwestycja/sprzedaż z zyskiem 15% x4 na 8 m-cy to kompletna abstrakcja to fakt twoje miejsce jest przy silosie zasypanym do pełna zbożem i liczenie zysków zależnych zupełnie nie od ciebie, no chyba że wcześniej wolek ci ten zysk zezre

Cwelu nadal nie odpowiedziałeś co to za interes co idzie zarobić 4x15% w ciągu roku ? Piszesz bzdury i tyle . Jak by był taki interes to nie trzeba sprzedawać zboża tylko sprzedam gospodare  za 100ha  5 mln wezmę dam ci i zainwestuj  5mln ×4×15%= 3mln rocznie podzielimy się 50na 50 😄 . Tylko nie ma nic takiego dzieciaku co nawet liczyć nie umiesz . Myślisz że zabłysnołes A tylko się osmieszyles pisząc takie glupoty

A co do kawy to będę pił znowu  😄 stać mnie na to i do tego nie muszę sprzedawać zboża w żniwa  😄

• 0
Opublikowano (edytowane)

cwelowałeś go że pozwolę sobie zapytać? bo to nieładne słowo w stosunku do nieznajomego pokazuje Twoje miejsce w społeczeństwie. To że ma  wybujałą fantazję to jeszcze nie powód do takich określeń

Edytowane przez LukaszBONQ
  • Like 3
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, 20CBR12 napisał:

Ha ha 😂 to co pewnie sprzedajesz co trzy miesiące to samo zboże 15% drożej. 

• 0
Opublikowano
20 minut temu, piotreku1 napisał:

Cwelu nadal nie odpowiedziałeś co to za interes co idzie zarobić 4x15% w ciągu roku ? Piszesz bzdury i tyle . Jak by był taki interes to nie trzeba sprzedawać zboża tylko sprzedam gospodare  za 100ha  5 mln wezmę dam ci i zainwestuj  5mln ×4×15%= 3mln rocznie podzielimy się 50na 50 😄 . Tylko nie ma nic takiego dzieciaku co nawet liczyć nie umiesz . Myślisz że zabłysnołes A tylko się osmieszyles pisząc takie glupoty

A co do kawy to będę pił znowu  😄 stać mnie na to i do tego nie muszę sprzedawać zboża w żniwa  😄

Ty to chyba faktycznie od pługa oderwany...co nie jest powodem żeby ludzi od cwelów wyzywać...

Komentarze typu :" nie dadzą zarobić polskiemu rolnikowi tylko sprowadzą droższe" skłaniają mnie do wniosku że mam do czynienia z debilem delikatnie rzecz ujmując 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
31 minut temu, piotreku1 napisał:

A niby gościu z jakiego powodu miałbym dla ciebie pracować? Od dzieciaków to wyzywa swoich braci bo ja zapewne mógłbym być twoim ojecm. A i co ważne z takim podejściem jak twoje w zasadzie jestem pewien że po za twoim silosem nigdy nigdzie pieniędzy nie będziesz potrafił zarobić. 

PS. Jak jesteś z wlkp i będziesz sprzedawał to swoje 100ha to odezwij się na priv bo całkiem możliwe że od ciebie je odkupie ale nigdy nie będę pracował dla ludzi takiego pokroju jak ty! 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
6 minut temu, Taurus83 napisał:

Ty to chyba faktycznie od pługa oderwany...co nie jest powodem żeby ludzi od cwelów wyzywać...

Komentarze typu :" nie dadzą zarobić polskiemu rolnikowi tylko sprowadzą droższe" skłaniają mnie do wniosku że mam do czynienia z debilem delikatnie rzecz ujmując 

Powiedz mi gdzie ja napisałem  ,,nie dadzą zarobić polskiemu rolnikowi tylko sprowadzom droższe,,?  

• 0
Opublikowano

branża odzieżowa, zwykły szmateks, a w cenie marża nawet większa niż 15 %, w zależności od branży taka marża jest możliwa do osiągnięcia (nie mówię tu już o skali)

świat nie kręci się tylko wokół roli i chamskich paniczów, którzy na psioczą na każdego kto ma odmienne zdanie od nich

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, DamianRolnikSkup napisał:

branża odzieżowa, zwykły szmateks, a w cenie marża nawet większa niż 15 %, w zależności od branży taka marża jest możliwa do osiągnięcia (nie mówię tu już o skali)

świat nie kręci się tylko wokół roli i chamskich paniczów, którzy na psioczą na każdego kto ma odmienne zdanie od nich

To sprzedaj swój biznes i zarabiaj 4×15% na rok 😄 albo lepiej weź kredyt parę mln  jak przedstawisz wiarygodny biznesplan z zyskiem 4×15% na rok to każdy bank da Ci kredyt A Ty w rok będziesz milionerem  😄

Wakacje i dzieciaki zaczynają wymyślać jakie to biznesy idzie zrobić z bajecznymi zyskami 4×15% rocznie  :-D  

• 0
Opublikowano

Ty naprawdę jesteś tak zaskepiony tym swoim silosem czy się zgrywasz bo już nie wiem? Bo o realiach rynku nie masz pojęcia zdaje się, co do sprzedawania ziemi to nikt kto ją kocha i nie ma takiego przymusu żeby sprzedać to nie sprzedaje. Z drugiej strony gdzieś trzeba zarabiać żeby kupować więcej ziemi, jeśli myślisz że w rolnictwie znajdziesz pieniądze potrzebne na zakup ziemi to tylko gratuluję zaslepienua. Na tym kończę temat bo nic nie wnosi na forum 

• 0
Opublikowano

Kolego, pytałeś o przykład to Ci podałem jakie są możliwości

Jeżeli jesteś na tyle upośledzony, że nie potrafisz prowadzisz dyskusji normalny sposób to wracaj do swoich kolegów z pod sklepów i tam prowadź dyskusję w sposób jaki nam przed chwilą pokazałeś.

• Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

Kolego, pytałeś o przykład to Ci podałem jakie są możliwości

Jeżeli jesteś na tyle upośledzony, że nie potrafisz prowadzisz dyskusji normalny sposób to wracaj do swoich kolegów z pod sklepów i tam prowadź dyskusję w sposób jaki nam przed chwilą pokazałeś.

Jeśli są takie możliwości to dlaczego z nich nie korzystasz? Nie chce zysku 4 ×15% rocznie?  Wymądrzasz  się  z kolegą jakie to interesy idzie zrobić i ile idzie zarobić A nie korzystacie z tego  tylko na forum głupoty wypisujecie . Sam wróć pod sklep i może tam twoi koledzy uwierzą w bajkę o biznesie co daje zysk 4×15% rocznie  Bo bank to w tą bajke nie uwierzy 😄

• 0
Opublikowano

Nie miałem ochoty nic pisać ale w złości do tego pokroju ludzi jaj ty to zrobię, 

Podam ci tylko jeden przykład na którym w trochę ponad rok zarobiłem na pierwszy nowy ciągnik za gotówkę 

Zamiast trzymać to twoje zboze ja sprzedałem zaraz po żniwa h za 140tys i kupiłem busa na 9 osób, tym busem wozilem 2x w tygodniu ludzi do Holandii Niemiec Belgii, na jednym kursie wtedy zarabiało się około 1tys. Czyli 4tys na tydzień i mogłem pracować u siebie na roli ale busem trzeba było miesięcznie wykręcić pod 27tys km. Po roku zrobiła się odpowiednia suma bus do sprzedania bo już się nie nadawał że względu na przebieg ale też jeszcze coś przyniósł no młody rocznik. Siedząc na d*pie i czekając aż zboze podrozeje w tym czasie zrobiłbym Max 30tys więcej. Sprzedając wszystko w żniwa zarabualem tyle miesięcznie tylko na pieniądzach że zboża 

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v