Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, AleksanderX napisał:

Nie uwazacie że nudno na tym forum bez Staska a to wasza wina , ciagle na niego nasiadacie zamiast merytorycznie prowadzić dyskusję

Łe tam . Ty tak samo pleciesz jak i On . 😝

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, AleksanderX napisał:

Trzeba umieć czytać między wierszami

Gościu wez się schowaj, bo dyskusje merytorycznie prowadzisz na takim poziomie jak on. 

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, AleksanderX napisał:

maja złoto i diamenty ale one chyba zarekwirowane/przywłaszczone/ przez amieryke tak jak bedzie Polska

był już taki król co wszystko czego dotknoł zamieniał w złoto i na zdrowie mu to nie wyszło ,złotem i diamentami się nie najesz

• 0
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, AleksanderX napisał:

Nie uwazacie że nudno na tym forum bez Staska a to wasza wina , ciagle na niego nasiadacie zamiast merytorycznie prowadzić dyskusję

Tylko jak merytorycznie dyskutować z kimś, kogo, jak sam i słusznie zresztą zauważyłeś, fantazja „czasem „ponosi?

Edytowane przez bezbarwny
  • 0
Opublikowano

Sam się przyznam, że swego czasu jak mnie Stasio denerwował to nazywałem go ameba (bo uważałem że nie ma mózgu) i Stasia też to denerwowało i tak do sobie docinalismy. Ale trzeba przyznać, że nasz Staś czasem coś mądrego powie. Fakt, że on przepowiada tylko spadki, a każdy chciałby wzrosty ale wydaje mi się że on ma dobrą zabawę z tego, że powkurwia tutaj trochę ludzi. Poza tym gdyby nie on to temat by wyglądał tak jak kiedyś czyli każdy wpisywał cenę że swojego rejonu i komentarz. A tak mamy telenowele Stasia i dużo odsłon i postów na forum. 

• Like 2
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Nie masz racji rok temu była susza ,ale przd zniwami była wilgoć i naważne czy nakosiłeś 3 tony czy 7 ton wszystko było konsupcja grube ziarno,w  tym roku odwrotnie jedne leżą drygie schną i będzie poślad , raczej średnia w moim rejonie wyjdzie gorzej jak rok temu co z tego że wygladaja na 8-9 ton jak schną i będą 4 tony pośladu

To się kolego decyduj czy miałeś suszę czy nie , bo w rejonie CSE mało kto dostał powyżej 3t , a jakość to była porażka a z tym grubym ziarnem to miał być dowcip,zresztą mało kto miał w okolicy poniżej 70% strat w plonie[na podstawie protokołów] podobnie wyglądało w sasiednich powiatach

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Daj mu spokój . PiS Mu w święta robić zabronił . :D

1 minutę temu, AleksanderX napisał:

Stasiek wracaj do nas

• 0
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, AleksanderX napisał:

Bedzie bryndza ze zbozami oby wystarczyło na kredyty a żyć bedziemy z rent rodziców/po 900 zł/i zasilku na dzieci/500zł/

Dobrze że mówisz o sobie 

Kiedy ktoś się weźmie za to multikonto?

Edytowane przez tommy66692
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Wielkość plonu jest w 50% niezależna od ciebie /susza mroz,gradobicie ,itd/ a wartość nakladow prawie stala dla plonu odpowiednio  5 ,7,10 ton z ha Pod sklepem o tym mówili

Edytowane przez AleksanderX
  • 0
Opublikowano
17 minut temu, AleksanderX napisał:

no chyba wiesz że 500 nie zwróci ci nawet nakładów a jeszcze susza lub gradobicie a zamadrzu i za co kupisz chleba

A kto mówi o cenie 500? Chyba tylko dwóch co mają w tym interes - trzodziarz i handlarz ... A Ty łykasz wszystko jak pelikan. Skoro zboża piękne z tego co piszecie to 8-10ton po 500 da 4-5 tys z ha więc chyba wszystko najmujecie od uprawek pożniwnych po zbiór i stąd te koszty

• 0
Opublikowano

Trzeba szanować swoją pracę , cenić i liczyć odpowiednio . Bo inaczej to zawsze dymani będziemy - Bo rolnik to śpi i mu samo rośnie ...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v