Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
53 minuty temu, bezbarwny napisał:

Galan? A gdzie ta kukurydza tanieje? W zamojskim? Przecież Wy i tak wydajność macie w granicach 10 ton dla pszenicy i 15 dla kukurydzy, więc w czym problem jak 0,75 euro w dół poleci...toć i tak zysk w tysiącach liczycie? 

Pszenica 660 netto

rzepak 1640-1650

jęczmień paszowy(uwaga) 550!cena chyba z doopy, ale taką usłyszałem. 
Poza tym, można założyć(a wiem że tak) że są to ceny wyjściowe i jeszcze jakie dwie, trzy dyszki więcej dostać można. 
loco gospodarstwo

naprawdę taka wydajność w moim powiecie powiadasz ? kurcze szkoda ze ja takiej nigdzie nie widziałem.

@Agrest ale ogólnie trend na giełdzie jest wzrostowy

• 0
Opublikowano
22 godziny temu, marks50 napisał:

To co ty tam w końcu widziałeś :) łódki na ukraińskich tablicach czy wagony na ukraińskich tablicach :)  bo się pogubić można z twoim dziecinnym tłumaczeniem . Co do tak zwanego LHS to doskonale wiem że jest tam transport zboża i stąd mam dokładne dane ile przyjeżdża ale ty w swej mentalności twierdziłeś że samochodami przywożą na ukraińskich tablicach, jak już odrobiłeś lekcje i wiesz że w grę wchodzi tylko LHS to uzmysłowij sobie że miliony ton jednym torem jak byś nie pchał nie przyjedzie a zazwyczaj  doczepiają do wahadła zestawy po 5 sztuk ze zbożem i taki to import z ukrainy . Na obecną chwilę to turlają rudę i węgiel , zboża mniej niż rok wcześniej .  Niektóre magazyny mogą być zapełnione bo w sumie niedawno jedne  żniwa się skończyły a drugie zaczynają . Wielu handlowców wiedząc że najlepsza przebitka na kukurydzy bo kupić po 300 sprzedać później po700 minus koszt suszenia to gdzie na świecie zarobisz prawie 100 %  woleli zbiorniki zostawić na kukurydzę a tu niestety zonk bo nie będzie tyle ile planowali więc zbiorniki mogą być puste  ale kto to sprawdzi , handlarz nie przyzna się że jest pierdołą i nie potrafi rynkowo kupić . 

Gwoli ostatecznego wyjaśnienia wątku ukraińskiego,ferma kupiła całe wahadło z terminala po przeładunku leci to samochodami bo dają zarobić przede wszystkim swoim i dlatego mityczne ukraińskie ciężarówki na Pomorzu[na przewóz PKP mało kogo stać poza Cargilem] i w sumie to nie udzieliłeś mi odpowiedzi   skąd te ciężarówki woziły zboże skoro twierdzisz że była susza a z Ukrainy to były śladowe ilości,po drugie na e-WGT były oferowane w styczniu,lutym całe wahadła bodajże 1,2tyś t i własnie w tym okresie pojawiły się dostawy zboża na okoliczne fermy,przypadek i moje urojenia raczej nie właśnie ze względu na te ciężarówki ,które parkowały po sąsiedzku i praktycznie od kwietnia okoliczne fermy miały gdzieś zboże z naszego terenu[mimo że każda z nich ma ok13 tyś tucznika jak to sensownie wytłumaczysz a lutym byle paszówka u nas chodziła po 860 netto i jęczmień ok 950  i część forumowiczów twierdziła[łącznie z tobą] że 1000 zł to kwestia tygodni bo magazyny puste w całej Polsce, i nagle w lutym nastąpiło cudowne zapełnienie pustych magazynów normalnie cud🤔,no i całe podsumowanie moich wypocin informacja z dziśhttps://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/zboza/17291-niekontrolowany-import-zboz-z-ukrainy-i-skandalicznie-niskie-ceny-rolnicy-wyjda-na-ulice

• 0
Opublikowano

Wiedziałem że tak będzie teraz podobno pszenice sprowadzają nawet z belgii do Polski , ktoś powie po co? wolą dołożyć i zrobić słabą cenę przed wyborami, a jak było z jabłkami z uchodźcami  syrii czy cebulą z holandii?? , wszyscy zasypani i nikogo pszenica nie interesuje... Po drugie był ASF to prodcenci zbóż stali bezczynnie nas nie dotyczy teraz karma wróciła. Ludzie z PO mają firmy przedsiębiorstwa przecież wiedzą że jak chłop nie będzie miał to nie zagłosuje na ten rząd co jest .

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

U Niemca budowali autostrady ekologów w kajdanki i wypad, z dzikami tak samo zrobili porządek a u nas co sie odbudowywało przez tyle lat to zniszczyło . Rolnicy są silni tylko jako zjednoczona grupa działając razem Wspólnie  tylko coś osiągniemy  musimy walczyć o to żeby godnie móc żyć i nie mam na myśli dopłat bezpośrednich,, Świn było ok 35 milionów  teraz mozę jest 10 milionów , różnica co nie.

• Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Pytałem, co konkretnie mieliby zrobić producenci zbóż, aby wspomóc tych objętych ASF ?

Jakos nie widziałem, żeby kilka lat wstecz hodowcy trzody rozpaczali z powodu niskich cen zbóż , więc to dziala w dwie strony

Edytowane przez jahooo
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, MarekUA napisał:

Wiedziałem że tak będzie teraz podobno pszenice sprowadzają nawet z belgii do Polski , ktoś powie po co? wolą dołożyć i zrobić słabą cenę przed wyborami, a jak było z jabłkami z uchodźcami  syrii czy cebulą z holandii?? , wszyscy zasypani i nikogo pszenica nie interesuje... Po drugie był ASF to prodcenci zbóż stali bezczynnie nas nie dotyczy teraz karma wróciła. Ludzie z PO mają firmy przedsiębiorstwa przecież wiedzą że jak chłop nie będzie miał to nie zagłosuje na ten rząd co jest .

Widzę że głupota ludzka nie zna granic . Nie wiem czy śmiać się z takich ludzi jak Ty czy płakać nad twoją głupotą  😄

• 0
Opublikowano
6 minut temu, MarekUA napisał:

U Niemca budowali autostrady ekologów w kajdanki i wypad, z dzikami tak samo zrobili porządek a u nas co sie odbudowywało przez tyle lat to zniszczyło . Rolnicy są silni tylko jako zjednoczona grupa działając razem Wspólnie  tylko coś osiągniemy  musimy walczyć o to żeby godnie móc żyć i nie mam na myśli dopłat bezpośrednich,, Świn było ok 35 milionów  teraz mozę jest 10 milionów , różnica co nie.

Polskie dopłaty znacznie poniżej unijnej średniej

Według powyższych uproszczonych wyliczeń, średnia stawka płatności bezpośrednich w Polsce w 2018 roku wyniosła 240,10 EUR/ha. Porównywalne stawki mają Hiszpanie (240,28 EUR/ha), Szwedzi (241,04 EUR/ha), Słowacy (237, 72 EUR/ha) i Czesi (241,92 EUR/ha). 

W ten sposób, Polska znalazła się na 19. miejscu wśród europejskich krajów, jeśli chodzi o wysokość unijnych dopłat bezpośrednich. Za nami jest m.in. Bułgaria (211,11 EUR/ha), Portugalia (202,55 EUR/ha) i Rumunia (202,57 EUR/ha).

Warto też wymienić tutaj kraje, które dostają największe stawki dopłat bezpośrednich. Największe stawki dopłat w 2018 roku zgarną kolejno: Maltańczycy (649,76 EUR/ha), Grecy (551,50 EUR/ha) i Holendrzy (388,58 EUR/ha). Niemieccy rolnicy dostają 308 EUR/ha. Z kolei na najmniejsze płatności bezpośrednie mogą liczyć Litwini z dopłatami na poziomie 166,78 EUR/ha, Łotysze – 150,42 EUR/ha i Estończycy – 140,42 EUR/ha.

• 0
Opublikowano
5 minut temu, piotreku1 napisał:

Widzę że głupota ludzka nie zna granic . Nie wiem czy śmiać się z takich ludzi jak Ty czy płakać nad twoją głupotą  😄

zabłysnąłeś człeku swoją wypowiedzią niczym fotoradar schowaj się kundlu bo miejsce twoje jest w budzie , Na Agrofoto jestem 10lat Każdy ma prawo swoje zdanie wyrażać po to jest forum Ja uważam że nasz kraj jest szczególnie gnębiony odkąd rządzi PIS i nie tylko w rolnictwie.Ale przez takich lewaków jak ty sprzedali wszystko w ręce obcego kapitału i jescze im klaskano...

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, MarekUA napisał:

zabłysnąłeś człeku swoją wypowiedzią niczym fotoradar schowaj się kundlu bo miejsce twoje jest w budzie , Na Agrofoto jestem 10lat Każdy ma prawo swoje zdanie wyrażać po to jest forum Ja uważam że nasz kraj jest szczególnie gnębiony odkąd rządzi PIS i nie tylko w rolnictwie.Ale przez takich lewaków jak ty sprzedali wszystko w ręce obcego kapitału i jescze im klaskano...

Tak jak piszesz każdy ma prawo tu wyrazić swoje zdanie i ja je wyraziłem i podtrzymuje że twoja głupota jest nieuleczalna  . Trzeba być idiotą żeby twierdzić że ktoś sprowadzą pszenicę z Belgi jak tam cena wyższa  do tego koszt transportu i tylko po to by chłopu na złość zrobić  by  nie głosował na PiS  😄

Edytowane przez piotreku1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, MarekUA napisał:

Tak z ciekawości zapytam brzoza też tam była?

• 0
Opublikowano

moze trochę sie zapedzilem ☺️pszenica 60 netto w sumie niezły pieniądz w tym roku u nas to ok 10 ton sypie  dobre ziemie nie mamy co narzekać  no ryby moglyby trochę lepiej brać. ile teraz trzeba dac za wycieczkę do ameryki ? wizy znoszą może rolnicy wyjadą i ziemia  stanieje .

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Kolego skąd ty spadłeś,chyba z wysoka ,nie z krzesła,apropo,co ci dał PSL,czy PO,bo ja widze że obecni więcej

• 0
Opublikowano
14 godzin temu, MarekUA napisał:

Kiedy miałeś te 35 milionów świń? Robić się nie chciało to świnie pokasowali i tyle

15 godzin temu, MarekUA napisał:

Jak Januszom w ubiegłym roku śniła się cena 1200 za pszenicę to w tym roku muszą sprzedać po 600

• 0
Opublikowano

Jakbym miał ferme czy paszarnie to też bym wolał z Ukrainy ściągnąć tańsze. Za różnicę bym sobie kupił  jakies działki pod miastem albo nowe AMG czy inną zabawkę. Sorry winetu...biznes is biznes...Kiedy to w końcu zrozumiecie że zboza nie ściągają krasnoludki czy ministry w poszczególnym rządzie tylko ludzie. Cacy sami jak wy. 

• Like 4
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Taurus83 napisał:

Jakbym miał ferme czy paszarnie to też bym wolał z Ukrainy ściągnąć tańsze. Za różnicę bym sobie kupił  jakies działki pod miastem albo nowe AMG czy inną zabawkę. Sorry winetu...biznes is biznes...Kiedy to w końcu zrozumiecie że zboza nie ściągają krasnoludki czy ministry w poszczególnym rządzie tylko ludzie. Cacy sami jak wy. 

Tu nie chodzi już o to czy fermy czy paszarnie kupują taniej czy nie tylko o to że takie zboże z Ukrainy nie powinno mieć prawa pojawić się w uni europejskiej. To nam nakłada się co raz jakieś durnowate normy oprysków nawozów , zazielenienia i inne pierdoły a tam zasieją ooryskaja takimi środkami które u nas już dawno zakazano i potem to się wozi do pl. Jak Unia chce pomagać to na jakich sprawiedliwych zasadach a nie taka partyzantka. A nasz rząd też chyba problemu nie widzi że nasi rolnicy przez ta zas.....ą pomoc najbardziej dostają po .....m 

• Like 3
  • 0
Opublikowano

dzis sprzedane 4.55 tony pszenicy po 674 zl brutto i to cena Max. W zniwa sprzedawalem po 706 zl brutto. Mowa oczywiście o konsumpcji. Paszowa po 580 brutto. Po niedzieli sprzedam nastepne 4.5 albo Koło 9 ton a reszte chyba w listopadzie i na wiosne.

• 0
Opublikowano

ue zezwoliła na kontyngent bezclowy w milionach ton i koniec kropka. Zboże ma być zbadane przed wjazdem na teren ue. To ile się bada i ile wwozi to już inna kwestia. Ważne że na papierze jest wszystko ok. Nikt nie ma w interesie żeby były wysokie ceny na zboże bo za tym idą podwyżki żywności A jak wiemy dopłaty dla rolników są po to żeby żywność byka tania 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
44 minuty temu, tmk1974 napisał:

Nieoficjalna informacja od handlującego zbożem.  Na paszarni podwyżka o 20zł/t . Ale za dostawy styczniowe.... Śmiać się, czy płakać?

Nie oficjalnie to może być w duł 20 zł jak w styczniu będzie ruch do skupów wszyscy do czerwca trzymać nie będą a zima ma być tylko w grudzień i połowa stycznia i ciepło na plusie , tak że nie ciekawie z ceną będzie .

• 0
Opublikowano
22 godziny temu, MarekUA napisał:

To PSL wszystko sprzedał , oczywiście razem z platformą !

1 godzinę temu, andrzej1988 napisał:

dzis sprzedane 4.55 tony pszenicy po 674 zl brutto i to cena Max. W zniwa sprzedawalem po 706 zl brutto. Mowa oczywiście o konsumpcji. Paszowa po 580 brutto. Po niedzieli sprzedam nastepne 4.5 albo Koło 9 ton a reszte chyba w listopadzie i na wiosne.

Gdzie sprzedałeś ?

• 0
Opublikowano

cytat z e-WGT

Oczekiwania rynkowe w stosunku do czwartkowych prognoz USDA

Dzisiaj Amerykański Departament Rolnictwa zaktualizuje swoje comiesięczne prognozy bilansów na rynkach rolnych. Analitycy spodziewają się sporych cięć amerykańskiej produkcji kukurydzy i soi oraz korekty w dół zbiorów pszenicy w Australii i Argentynie w części zrekompensowanej wyższą produkcją w Rosji.

Oczekiwania analityków w stosunku do zmian prognoz bilansów (sezon 2019/20) na rynku zbóż i soi

Oczekiwane zapasy na koniec tego sezonu:

• Kukurydza USA: 42,73 mln ton (-12,9 mln ton w stosunku do prognozy z 12-września);
  • Kukurydza globalnie: 296,6 mln ton (-9,7 mln ton w stosunku do poprzedniej prognozy);
  • Soja USA: 13,5 mln ton (-3,9 mln ton w stosunku do prognozy z 12-września);
  • Soja globalnie: 96,5 mln ton (-2,7 mln ton od września);
  • Pszenica globalnie: 285,2 mln ton (-1,3 mln ton w stosunku do 12-września).

Dzisiaj Amerykanie opublikują też dane tygodniowe o zamówieniach eksportowych netto:

Oczekiwania rynkowe wynoszą:

• Kukurydza: 500-800 tys. ton;
  • Soja: 1,3 - 1,8 mln ton;
  • Pszenica: 300 - 600 tys. ton.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v