Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, galan99 napisał:

600 brutto a pszenżyto po 520 zł brutto

Gdzie Wy kuźwa mieszkacie na Ukrainie? xD jak na opłaty Ci brak to zworkuj i na rynek po 80zł sprzedasz dla kurek . Płn mazowsze pszenica 630 żyto 500 pszenżyto 550 jęczmień 640 netto pasza 

Edytowane przez pawel885
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, pawel885 napisał:

Gdzie Wy kuźwa mieszkacie na Ukrainie? xD jak na opłaty Ci brak to zworkuj i na rynek po 80zł sprzedasz dla kurek 

A gdzie k**wa jest ta susza co tak kwiczą że 3 rok nic nie mają czy w Lubelskim Nie NIE NIE  u nas niema suszy tylko tanie zboże jak co to  mi nie brakuje .

Na to wychodzi że w Polsce nie ma suszy tylko naciągacze .

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Jak coś to nie jęczę tylko zapytałem  a to różnica wielka jak widzę w telewizji że nic nie zebrali albo byle co to się zapytałem z czego utrzymują gospodarstwa .

Przecie to aż 2 miliony ha i nikt nie splajtował jak to jest .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano

przy obecnych cenach zbóż mało kto wyjdzie na zero

po świniarzach przyszedł czas na  spekulantów zbożowych

nie wiem gdzie podziewa się kolega stasiek pewnie skupuje pszenżyto po urlopie  hahaha

na dzisiaj za tucznika 2 tony pszenżyta z dowozem do odbiorcy  , za warchlaka tone

• 0
Opublikowano

Zobaczycie jak wydymają świniarzy, zachęceni ceną skupu i tanim zbożem nakupują prosiaka z Danii w ogromnych ilościach i pyk ASF i po robocie.... U nas żółta strefa, kto kumaty ostatnie partie dopasa i koniec, napaleńcy kolejne chlewnie na kredyt budują.... 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

U mnie w okolicy już prosiaka nie znajdzie, chyba że na hasło od znajomego dla wąskiego grona zainteresowanych. Jak za okupacji. Za to więcej kur ludzie zaczynają trzymać. Krowy też w odwrocie.

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, ordynator napisał:

na dzisiaj za tucznika 2 tony pszenżyta

Chyba za knura 400kg ... 120kg x 6zł to masz 720zł, powodzenia znaleźć pszenżyto po 360zł xD Chociaż Damian coś tam chyba namierzył w tej cenie. i trwają negocjacje na priv:)  Jęczmień prześcignął pszenicę więc popyt jest 

Edytowane przez pawel885
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, ordynator napisał:

nie wiem skąd się koledze wzieła nadwyżka 50 mln ton zboża po ubiciu 150 mln świń ???????? podejrzewam że od upału

Sorry ,drobna pomyłka niecałe 40mln ton , 250kg zboża na szt , dalej to już sam sobie łatwo policzysz,przy czym sami Chińczycy liczą do końca roku pójdzie kolejne ok 30mln sztuk

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, pawel885 napisał:

Gdzie Wy kuźwa mieszkacie na Ukrainie? xD jak na opłaty Ci brak to zworkuj i na rynek po 80zł sprzedasz dla kurek . Płn mazowsze pszenica 630 żyto 500 pszenżyto 550 jęczmień 640 netto pasza 

aleś mu doradził. ile na workuje ? pół tony ? naprawde obłowi się jak nie wiem co

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Sorry ,drobna pomyłka niecałe 40mln ton , 250kg zboża na szt , dalej to już sam sobie łatwo policzysz,przy czym sami Chińczycy liczą do końca roku pójdzie kolejne ok 30mln sztuk

No ale zapasy kukurydzy też im się uszczuplą bo jakieś robactwo ponad 1/3 powierzchni osiadło. I teraz gdy ukraina wyprodukuje te swoje 33 mln, a w usa urodzi faktycznie ze 60 mln mniej, to jak powinny wygladać ceny. Spadać czy rosnąć. W polsce podobno jedne z najgorszych kukurydz. To na rozum jaka powinna być cena. Wybory w niemczech polsce i francji nie powinny miec wpływu na ceny zywnosci tym bardziej przy spadajacych zapasach

• 0
Opublikowano

Żywność jest artykułem codziennej potrzeby, najbardziej widocznym w koszyku zakupów. Dlatego jest gra na wstrzymanie podwyżek do wyborów. Zresztą, sam się przejdź do sklepu i kup pietruszkę :D

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, ws71 napisał:

250  kg to może i zje prosie od urodzenia do uboju , ubój  z powodu ASF wypadałoby policzyć zużycie zboża mniej więcej bez pół

• 0
Opublikowano

liczę tak bo w jednym miejscu zabili tucznika 1 dzien przed planowanym ubojem a w drugim prosie  dzien po urodzeniu w 3 warchlaka 50 kg

• 0
Opublikowano

Największy deficyt wody na Pojezierzu Lubuskim

Jak poinformowano, susza rolnicza występuje na terenie dziesięciu województw: lubuskiego, wielkopolskiego, zachodniopomorskiego, pomorskiego, łódzkiego, podlaskiego, warmińsko-mazurskiego, mazowieckiego, kujawsko-pomorskiego i dolnośląskiego To o jedno województwo więcej niż w poprzednim raporcie, kiedy to suszy rolniczej nie odnotowano w województwie dolnośląskim.

A plony maja po 8 ton jak to k**wa jest z tymi Województwami jest ta susza czy nie ?

A LUBELSKIE JEST NAWADNIANE SUSZY NIEMA .

Największy deficyt wody na Pojezierzu Lubuskim

Jak poinformowano, susza rolnicza występuje na terenie dziesięciu województw: lubuskiego, wielkopolskiego, zachodniopomorskiego, pomorskiego, łódzkiego, podlaskiego, warmińsko-mazurskiego, mazowieckiego, kujawsko-pomorskiego i dolnośląskiego To o jedno województwo więcej niż w poprzednim raporcie, kiedy to suszy rolniczej nie odnotowano w województwie dolnośląskim.

A plony maja po 8 ton jak to k**wa jest z tymi Województwami jest ta susza czy nie ?

A LUBELSKIE JEST NAWADNIANE SUSZY NIEMA .

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, pawel885 napisał:

Paweł gdzie Ty Żyjesz 

Pszenica 14 u mnie po 680, 12.5 po 670, paszowa po 660

A niedaleko Ciebie :)

• 0
Opublikowano (edytowane)

Błędne założenie na obecną chwilę pogłowie  w Chinach to ok 110mln szt wobec ok 240 mln w grudniu zeszłego roku i cały czas spada to jest oficjalna rzadowa wersja,nieoficjalnie mówi się o redukcji nawet o 75% ,coś musi być na rzeczy skoro wrzucili od dzisiaj? 10% cło na amerykańską kuku i pszenicę,chociaż co do pszenicy są rozbieżne wersje i do końca nie wiadomo,piszę się że kontrakty na pszenicę przejeły kraje basenu Morza Czarnego + Australia ,także Amerykanie mogą ze swoją produkcją rolną mogą zostać na lodzie i będą musieli gdzieś to upchąć

Edytowane przez ws71
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, jahooo napisał:

U mnie w okolicy już prosiaka nie znajdzie, chyba że na hasło od znajomego dla wąskiego grona zainteresowanych. Jak za okupacji. Za to więcej kur ludzie zaczynają trzymać. Krowy też w odwrocie.

Jak dymają nas z bydłem, u nas na wiosce okolice Grabowca tylko 3 gospodarstwa ma bydło reszta już nic tylko kury pole i renty.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, ordynator napisał:

250  kg to może i zje prosie od urodzenia do uboju , ubój  z powodu ASF wypadałoby policzyć zużycie zboża mniej więcej bez pół

Sądziłem, że tyle paszy, to na utuczenie 120-130 kg tucznika trzeba, z zastrzeżeniem, że zaczynamy go tuczyć, gdy 25-30 kg ma, ale Chińczycy to nie rosły naród, więc może i ichnie świnie mniejsze i mniej wymagające są...no cóż, muszę uzupełnić stan/zakres wiedzy najwidoczniej. 

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, ws71 napisał:

Błędne założenie na obecną chwilę pogłowie  w Chinach to ok 110mln szt wobec ok 240 mln w grudniu zeszłego roku i cały czas spada to jest oficjalna rzadowa wersja,nieoficjalnie mówi się o redukcji nawet o 75% ,coś musi być na rzeczy skoro wrzucili od dzisiaj? 10% cło na amerykańską kuku i pszenicę,chociaż co do pszenicy są rozbieżne wersje i do końca nie wiadomo,piszę się że kontrakty na pszenicę przejeły kraje basenu Morza Czarnego + Australia ,także Amerykanie mogą ze swoją produkcją rolną mogą zostać na lodzie i będą musieli gdzieś to upchąć

Jak kontrakty na pszenicę przejęła Australia to ja jestem święty, niedawno importowali bo nie mieli dla siebie. A kontrakty usa na kukurydze przejęła  ukraina. Ciekawe czy po wyborach się zrobi na nią cena jak nasi nie beda mieli kim postraszyć. Ciekawe jest to ze nawet przy tych pieknych prognozach zapasy mialyu spadac. Co bedzie jak 100 mln mniej bedzie niż zakladali. DLatego mysle ze na kukurydze nie spuszczą ceny bo nie maja z czego. Prognozy im nie beda pasowały. A za dwa lata jak sie zapasy pokoncza to moze zaczna te prognozy w koncu zjadac

• 0
Opublikowano (edytowane)

Wielkość przywozu pszenicy do Chin jest względnie stabilny wynosi od 3,5 miliona do 4 milionów ton, a ostatnio był realizowany przede wszystkim przez Australię i kraje basenu Morza Czarnego. Import chińskiej kukurydzy może jednak wzrosnąć z około 3,5 miliona ton w sezonie 2017/2018 do około 7 milionów ton w sezonie 2019/2020.

zródło;agrofoto.pl,[zamienić na konkurencyjny F] no jak tam św @stasio32

Edytowane przez ws71
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, stasio32 napisał:

Jak kontrakty na pszenicę przejęła Australia to ja jestem święty, niedawno importowali bo nie mieli dla siebie. A kontrakty usa na kukurydze przejęła  ukraina. Ciekawe czy po wyborach się zrobi na nią cena jak nasi nie beda mieli kim postraszyć. Ciekawe jest to ze nawet przy tych pieknych prognozach zapasy mialyu spadac. Co bedzie jak 100 mln mniej bedzie niż zakladali. DLatego mysle ze na kukurydze nie spuszczą ceny bo nie maja z czego. Prognozy im nie beda pasowały. A za dwa lata jak sie zapasy pokoncza to moze zaczna te prognozy w koncu zjadac

JozB, sprzedaj 1 bina pszenicy z 23764367267423674367 i jedź na wczasy, ale bez internetu, żebyś dostępu do prognoz i raportów nie mial. Wypoczniesz i ochłoniesz.

• 0
Opublikowano
13 godzin temu, Damianek20 napisał:

Jak dymają nas z bydłem, u nas na wiosce okolice Grabowca tylko 3 gospodarstwa ma bydło reszta już nic tylko kury pole i renty.

To dopiero wydymają daję 5 lat z tych wielkich gospodarzy co tak nosa mocno zadzierają to może zostanie kilku w Powiecie - plony uzyskiwane do kosztów produkcji byle jak się przekłada na czysty zysk z okolic Grabowca to zostanie tylko Gryn - ale to inna bajka .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v