Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

dzisiaj w agrobiznesie mówili że chleba nam nie zabraknie bo w większości kraju plony są rewlacyjne a pszenica  osiąga bialko 17  przy wymaganym 14.5 i gluten kilkadziesiąt procent nawet na podlasiu rolnik się wypowiadał że jest lepiej jak w tamtym roku     a ceny podawali że  paszowa najniższa cena 620 a konsumpcja od 640 do 670 czyli ceny zbliżone do zeszłorocznych po żniwach

• 0
Opublikowano
15 minut temu, wiesiek63zmc napisał:

Jaki głód jak każdy t się chwali że łupi nie mniej jak 6,5 tony i jeszcze zaznacza że miał susze i jego gmina przyjmuje wnioski Pewnie zbiło plon z 12

Jak minister rolnictwa poczyta o plonach to na szacowaniu suszy sie skonczy kasy nie da jak kazdy kosi powyzej 5 ton.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, Zbyszek3939 napisał:

dzisiaj w agrobiznesie mówili że chleba nam nie zabraknie bo w większości kraju plony są rewlacyjne a pszenica  osiąga bialko 17  przy wymaganym 14.5 i gluten kilkadziesiąt procent nawet na podlasiu rolnik się wypowiadał że jest lepiej jak w tamtym roku     a ceny podawali że  paszowa najniższa cena 620 a konsumpcja od 640 do 670 czyli ceny zbliżone do zeszłorocznych po żniwach

w agroszajsie zawsze rewelacyjne plony ,już w styczniu wiedzą jakie będą plony a jeleń co  będzie się chwalił zawsze się znajdzie i u niego zawsze dobrze a nawet lepiej. Ceny pszenicy na targowiskach podawane na pasku ok 100zł za 100 kg :D

• 0
Opublikowano

Nie rozumiem po co wogóle marnuje ie czas na ten program, po prostu nie oglądać a czas przeznaczyć na coś pożytecznego. 

Żyto 550netto  wlkp

Co ciekawe u mnie rzepak jeszcze nie zaczęty, wczoraj próba i wyszło 18% kuźwa skupy zdążą zamknąć zanim skosze.. 

• Like 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, witejus napisał:

w agroszajsie zawsze rewelacyjne plony ,już w styczniu wiedzą jakie będą plony a jeleń co  będzie się chwalił zawsze się znajdzie i u niego zawsze dobrze a nawet lepiej. Ceny pszenicy na targowiskach podawane na pasku ok 100zł za 100 kg :D

Zawsze mnie intrygowało dla kogo podawane sa ceny zbóż na targowiskach? Może hodowcy gołebi i ryb w sadzawkach się tym interesują?

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Ja dzisiaj skończyłem pszenice . Plonu nie podam bo nie chce złośliwych komentarzy. Cena u nas 620 netto. Bardzo sucho ale nasz powiat ani gmina nie jest objęta suszą. Na ściernisku nie da rady kilofa wbić a co dopiero siać poplon.

• 0
Opublikowano

Rzepaki i plon u mnie nie znany bo aby obkosilem raz dookola i wilgotny w pszenicę nawet nie idę dopóki nie skończę rzepakow po jeczmieniu ozimym który dał około 5t dzisiaj sialem poplony no czegoś takiego nie widziałem jest po prostu beton przecież i tak nic nie zejdzie.

ogólnie pilka w grze w wszystko wygląda ładnie ale plon nie znany, 3-4 klasa na glinie Lubelszczyzna 

• 0
Opublikowano

u kolegi j. ozimy 9t, pszenżyto 7 a j. jary 5, pszenice jeszcze czekają;

u nas czerwiec zniszczył plony, do połowy czerwca zboża były zielone, ale przyszło 38st i w ciągu tygodnia wszystko zrobiło się żółte, pod koniec czerwca było 37st i się wszystko ususzyło, opad w czerwcu: 3mm

ceny są, żeby nie powiedzieć k.... , złodziejskie, kupować silosy i nie dać się wykorzystywać

• 0
Opublikowano
19 godzin temu, Zbyszek3939 napisał:

chyba oglądalismy różne programy , a mówili ze zboża nie zabraknie na mąke , parametry są dobre ale ziarno chudsze , i kłosy nie wypełnione do końca .

• 0
Opublikowano

U nas jest susza i wychodzi 4-7,5t we wsi w zależności od ochrony i materiału siewnego. My zrobiliśmy 1.5ha i wyszło 10,5t Desamo kwalfikat klasa 3b-4b więc bez szału ale opady od połowy maja tylko symboliczne  i nie robiliśmy zabiegu na kłosa. Cena  ok 630zł więc trzeba czekać bo plony w większości słabe.

• 0
Opublikowano

https://www.tysol.pl/a34921--Tylko-u-nas-Sukces-Zelenskiego-Prywatyzacja-ukrainskich-czarnoziemow-Szansa-i-wyzwanie-pl-rolnictwa. ja to tylko tu zostawię

• 0
Opublikowano
41 minut temu, -Sebastian- napisał:

U nas jest susza i wychodzi 4-7,5t we wsi w zależności od ochrony i materiału siewnego. My zrobiliśmy 1.5ha i wyszło 10,5t Desamo kwalfikat klasa 3b-4b więc bez szału ale opady od połowy maja tylko symboliczne  i nie robiliśmy zabiegu na kłosa. Cena  ok 630zł więc trzeba czekać bo plony w większości słabe.

ok.7 z ha na czwartej klasie i jęczysz że szału nie ma Wy jakieś nie nasycone

• Like 3
  • 0
Opublikowano

"nie" mówisz że jęczmień oz 9 ton, pszenzyta 7 to przepraszam bardzo przy cenach około 570-620 netto za jęczmień czy pszenzyto przy tym plonie wychodzi się na minus czy co? 600 razy 9 daje 5400, 600 razy 7 daje 4200 przy kosztach na maksymalnym poziomie 2 tys na ha, no chyba że kredytow i maszyn na wyrost nabranych i koszt na ha z kredytami rośnie do 3500 😅 Powiedz pierwszemu lepszemu przedsiębiorcy że wkładasz 2 tysie i zgarniasz 4200-5400 co daje na czysto 2200-3400 z ha plus jakieś dopłaty to Cię zeżre wzrokiem z zazdrości A jeszcze piszesz ze stawiać biny, czyli czekasz na ceny 700-800 i tu zarobek rośnie na 3250-4750 na czyszciocha plus dopłaty Oj bieda, naprawdę bieda...

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Piszcie średnią plonowania bo mnie krew zalewa, co do postu wyżej to z 1ha to żadna rewelacja natomiast z 50ha to Już jest coś. 

1 godzinę temu, wiesiek63zmc napisał:

ok.7 z ha na czwartej klasie i jęczysz że szału nie ma Wy jakieś nie nasycone

Wiesz bywały lata że z 4 klasy zbierało się 9,3 konstrukcji i 10,2 paszowej ale nie ma się co oszukiwać takie plony rujnują ziemie nawet w dobrej kulturze. 

Na następny rok następuje tzw czkawka 🙂

• 0
Opublikowano

Pamiętajcie o tym że wasz wpływ na plon  to ok. 60 % reszta to natura dlatego przy tej samej agrotechnice na przestrzeni lat plon się waha np. 4 - 8 ton 

Dzisiaj słyszę w  jedynej słusznej telewizji że francuskie chłopy chcą wcześniejszych dopłat bo ich wysuszyło. Nie tak dawno czytałem jak Francja miała mieć plony wyższe niż w ubiegłym roku porównywalne ze średnią, a tu się okazuje że kicha. Wygląda to jak w tym dowcipie gdy Stalin mówi do Hitlera że gdyby miał taką armie jak Hitler to by zajął Europe, a Hitler na to że gdyby miał taką propagandę to by tej wojny nie przegrał :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v