Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Nie opowiadajcie durnot ale trzeba powiedzieć jedno czy to się komuś podoba czy nie , cała ściana wschodnia każdy tu mieszkający wie jak jest cena pszenicy podczas żniw .

Na wschodzie pszenice wyglądają bardzo ładnie dawno takich nie było , wy z zachodnich części Polski nie macie pojecie jakie są ceny zawsze na wschodzie .

Skupy ze wschodnich stron wywożą pszenicę na zachód i tak sprzedają tak jest już bardzo wiele lat różnica bywa nieraz aż 20 zł to jest bardzo dużo zaznaczam nieraz ale średnio to wychodzi 15 zł na 100 kg czy jest k**wa różnica czy nie a koszty te same w uprawie i do tego mamy jeszcze Ukrainę do tego zamiedzą co cenę zaniża .

Edytowane przez galan99
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
17 minut temu, galan99 napisał:

Jak nic się nie zmieni , ale na chwilę obecną pszenicę rokują praktycznie u każdego na wschodzie , Zamojskie , Krasnystaw , Chełm polony na poziomie 8 do 9 ton .

Jak rokują dobrze jak po ostatnich nawałnicach i gradach leżą przywałowane ,a kto nawozów nie dawał  to kłoski po 5 cm . Jeszcze rekordowe upały do żniw i mamy pośladu dla fistaszków po 700 :) .

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, marks50 napisał:

Jak rokują dobrze jak po ostatnich nawałnicach i gradach leżą przywałowane ,a kto nawozów nie dawał  to kłoski po 5 cm . Jeszcze rekordowe upały do żniw i mamy pośladu dla fistaszków po 700 :) .

Po równać zeszły rok a obecny jest różnica ogromna zeszłym roku było gorzej sucho  i upały były tez i teraz są ale na ta chwilę jest w ziemi wilgoć zeszły roku nie było .

• 0
Opublikowano
40 minut temu, jahooo napisał:

W mojej okolicy leży po 1/4 areału, im ładniejsza na oko pszenica, tym więcej leży, zwłaszcza u większych bambrów

A nie znają w Twojej okolicy czegoś takiego jak antywylegacz ?

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Skupy ze wschodnich stron wywożą pszenicę na zachód i tak sprzedają tak jest już bardzo wiele lat różnica bywa nieraz aż 20 zł to jest bardzo dużo zaznaczam nieraz ale średnio to wychodzi 15 zł na 100 kg c

Ja mieszkam na płn od warszawy 80km i najlepsza cena jaka była to grudzień - 850netto . Także nie tak daleko. Po mojemu nie tylko województwo ale i lokalne rozdrobnienie gospodarstw ma wpływ na cenę, jak w powiecie jest np 90% gospodarstw do 10ha to też to wykorzystają bo nikt na spółkę nie odda 5 przyczep zboża na jednym aucie. Z kim by nie gadał to nikt nie wierzy w te ceny 500 w żniwa, propaganda i tyle. 

• 0
Opublikowano

A u mnie w okolicy plonów nie będzie bo nie pada. Poldanor ma tak kiepską pszenicę że jak średnia wyjdzie 4 tony na najlepszych kawałkach to będzie super. Jak na razie zapowiada się plon ale słomy. Na razie to wszystko gdybanie, ja w te niskie ceny zbóż nie wierzę. Najwyżej wszystko na magazyn i potem się zobaczy. 

• 0
Opublikowano

U nas zboża w okolicy d*py nie urywaja, jedynie jare póki co w miarę ok. 

Susza kwietniowa i połowa maja zrobiły swoje. Oziminy zredukowaly. A to że na południu lubelskiego macie od początku wodę aż po dzisiaj ( u mnie zboża na słabszych polach już schna) nie oznacza że cała wschodnia Polska ma takie zboża jak Wy 

• 0
Opublikowano

Nie tylko wodę ale przede wszystkim ziemię na waszych piachach to bez wody żeby na głowie stawał to nic nie będzie. W okolicach Hrubieszowa wszystkie uprawy są fenomenalne idą  na 10 ton pszenicy ale w ubiegłym tygodniu była burza z gradem i 30 40 % zboża leży.

• 0
Opublikowano
36 minut temu, staszek131415 napisał:

A nie znają w Twojej okolicy czegoś takiego jak antywylegacz ?

Widać że tylko skupem się zajmujesz i nie znasz realiów uprawy .Antywylegacze na nic się zdają przy nawalnych deszczach z silnym wiatrem.

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

jakim skupem przywiezie od sasiada na taczce worek zboza z wysprzatanego sasieka albo passatem pojedzie na drugi koniec gminy bo pijaczek nie ma na alko i sprzeda z meter jakiejś siudygi 

Edytowane przez tommy66692
  • 0
Opublikowano

Susza na południu lubelskiego była (przynajmniej u mnie) od października do ostatniego kwietnia ale w maju woda się nie uzupełniła po mimo przelotnych deszczów , tamto-tygodniowych nawalnych deszczów nie ma problemów z wjazdem na pole , w rowach wody też nie przybyło wszystko idzie jak w gąbkę . Szału nie było i nie będzie nawet na zadbanych polach no może słomy to będzie pod dostatkiem :) ale plon góra przeciętny .

• 0
Opublikowano

Ja u siebie lubelskie po tych ostatnich upalach górki znowu zaczynają zolknac wody było dużo ale splynela na niziny na łąkach mimo tak dużych opodow jest już w miarę Such na najmokrzejsze da się już normalnie wjechać. A teraz na conajmniej tydzien powyżej 30 na plusie, narazie nie ma szalu i obawiam się że super plonów to nie będzie.

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Dziś byłem w Sielinku koło Buku ( ~ 50km na zachód od Poznania) WODR w broszurze  zamieścił informację, że spadło u nich w maju do dnia wydania broszury czyli 15.05.06 =22litry 

U mnie 60km na Północ od Poznania ta wartość to około 60l i powiem , że na obecny tydzień szału nie robi. 

Topagrar podaje, że jedna doba takiego zeszłotygodniowego upału  ucieka z gleby 4-5mm/m2 wody na dobę.  

Fakt , że wszystko wygląda jeszcze zielono. ( ładnie z pozycji drogi) Pamiętam  rok gdzie przed samymi żniwami dopiekło tak już nalewającym się ziarnom. MTZ spadła drastycznie.  Czy miało to wpływ na cenę ktoś pamięta?

Tymczasem z spraw bieżących firmą z pomorza która wrzuciła na rynek w maju towar nie sprzedany na statek jest Glencore ( mówi się o 30 tys ton ) ? 

Czy jest to dużo . Ja mówię , że mało. ( 1 paszarnia ma przerób na poziomie 1000 t na dobę). 

Edytowane przez read
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

Weźcie się wszyscy puknijcie w cyngiel, pszenica po 500zł... Wy tu na agrofoto nie macie żadnego wpływu na cenę, na wysokość plonów też nie. Mniej propagandy, w żniwa się wszystko okaże. Będzie niska cena, to trzymać, spora część rolników pobudowała magazyny w ostatnich latach, a to akurat ma wpływ na cenę.

W sadownictwie w tym roku straty są ogromne (2 x przymrozki, susza, zimna wiosna, teraz grady), sam jestem sadownikiem - a co powiedziała prezes Krajowej Unii Producentów Soków?

Że w tym roku zbiory będą podobne do zeszłorocznych, rekordowych. :) To jest właśnie spekulacja, propaganda, w co wielu tu na agrofoto się bawi. Na szczęście rzeczywistość zawsze weryfikuje...

• Like 1
  • 0
Opublikowano

To tak jak kiedys PSL jak był u władzy rzucił na rynek rezerwy panstwowego zboża by obniżyc cenę ale to wystarczyło tylko na parę tygodni a przed żniwami cena poszybowała w górę i to  chyba powtórka i za miesiac się okarze że brak zboża na rynku

• 0
Opublikowano (edytowane)

panowie to teraz pisać kto ma stalowe nerwy i jeszcze nie sprzedał pszenicy? ja zostałem ze zbożem i bardzo możliwe że będę stratny ale u mnie na wiosce nie ma już pszenicy od dobrych trzech tygodni i prawie codziennie przejeżdżam koło dwóch skupów i żadnego ciągnika. okolice chełma lubelskie

Edytowane przez kamil2509
poprawa
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v