Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

To jakie wy macie koszty ze wam 1000zl z ha zostaje? Co handlowiec wcisnie to kupujecie czy jak? Jesli chodzi o nawóz to umnie tez szaleja i daja po 200kg n na ha a o potasie fosforze i mikro nikt nie mysli, pozniej zdziwienie ze 3000zl nakladu a za przeproszeniem g.. uroslo

Na rzepak naklad 2tys planując plon 3t/ha

przy pszenicy 1800zl przy planowanym plonie 6t/ha 

I to wystarcza, przy lepszym roku plony sa wieksze a przy slabszym mniejsze, z czasem sie to usrednia i wychodza moje planowane plony...

• 0
Opublikowano
13 godzin temu, koniu napisał:

Z tymi cenami i spekulacjami to się z Tobą zgodzam w 100%. 

Ale jakby mi miało zostać 1000zł z hektara zysku to po co robić? U mnie w okolicy płacą za dzierżawe 800-1200zł i dopłata jest moja. Także może lepiej oddać w dzierżawe, zapalić grilla, pić piwko i patrzeć jak murzyn jeden z drugim robi od świtu do nocy i robi nam na kapelusz...

nie chciałbym by murzyn narobił mi na kapelusz;)

• 0
Opublikowano
9 minut temu, Ziel napisał:

To jakie wy macie koszty ze wam 1000zl z ha zostaje? Co handlowiec wcisnie to kupujecie czy jak? Jesli chodzi o nawóz to umnie tez szaleja i daja po 200kg n na ha a o potasie fosforze i mikro nikt nie mysli, pozniej zdziwienie ze 3000zl nakladu a za przeproszeniem g.. uroslo

I to wystarcza, przy lepszym roku plony sa wieksze a przy slabszym mniejsze, z czasem sie to usrednia i wychodza moje planowane plony...

Podatki policzyłeś, naprawy maszyn, energia , wapnowanie raz na 4/lata to też są koszty a liczycie tylko nawozy i śor nasiona

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Ziel napisał:

To jakie wy macie koszty ze wam 1000zl z ha zostaje? Co handlowiec

Weź nam tu opisz fenomen w którym 1800zł starcza na 1 ha pszenicy.

No weź, zapłacimy ci za te informacje bo zdaje się że są drogocenne.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Ziel napisał:

Ziel-a się nawdychałeś

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, damianzbr napisał:

Weź nam tu opisz fenomen w którym 1800zł starcza na 1 ha pszenicy.

No weź, zapłacimy ci za te informacje bo zdaje się że są drogocenne.

Wymieniac słome na obornik :D 

• 0
Opublikowano

200kg polifoski 300zł

350kg saletry     400zł chwasty   150zł skracanie    50zł  fungicydy  250zł owady   50 zł

materiał           250zł

podatek       100zł

polisa           50zł

kombajn    350 zł

paliwo         300zł

wapno       100zł

wyszło 2350 zł naprawdę oszczędnie liczone bez pracy i amortyzacji maszyn nie wiem co można uciąć aby zrobić 1800zł ?

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Można „uciąć”

- materiał, bo przecież swój

- kombajn, bo przecież swój

podatek, bo za 5-6 klasę się nie płaci

- polisę, bo i tak w razie draki nie wypłacą

Odnośnie kosztu naprawy wygodnych, z miękką ośką, klimatyzowanych i z radiem polowych zabawek z zachodu...znajomym po 8 tysiącach mth duża Puma się rozkraczyła. Skrzynia biegów przednia ośka amortyzowana z mostem...serwis wycenił koszt naprawy na 60 000 netto...ale przecież w żadnym razie, nie można tego liczyć, jako koszt uprawy 😉

• Like 4
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, DamianRolnikSkup napisał:

No nie wiem kto tu kogo załatwił, raczej tutaj działa pazerność

13ab3d95-138f-4700-a257-1a09123ea291.jpg

He he skupujących to na pewno pazerność. A czy ludzi czy ja wiem, jak była by z 1000 to może i tak. Poczekamy dalej jak tak będą robić z cenami to szybko wody w uszy się nabierze nie jednemu i widmo komornika stanie przed oczyma. U mnie bambry już któryś rok z rzędu zaczynają dawać sobie siana i jak jeździli jak potłuczeni z chemią i nawozem tak teraz mało ich widać choć jest jeszcze trzech co przy szosie obok siebie mają i robią pokazówkę ale to tylko obok siebie. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, bezbarwny napisał:

Można „uciąć”

- materiał, bo przecież swój

- kombajn, bo przecież swój

podatek, bo za 5-6 klasę się nie płaci

- polisę, bo i tak w razie draki nie wypłacą

Odnośnie kosztu naprawy wygodnych, z miękką ośką, klimatyzowanych i z radiem polowych zabawek z zachodu...znajomym po 8 tysiącach mth duża Puma się rozkraczyła. Skrzynia biegów przednia ośka amortyzowana z mostem...serwis wycenił koszt naprawy na 60 000 netto...ale przecież w żadnym razie, nie można tego liczyć, jako koszt uprawy 😉

8 tyś motogodzin to ciągnik praktycznie zamortyzowany  więc można na złom oddać 😄 szczególnie jeśli brało się ciągnik na prow

U mnie to 40zł każda motogodzin (amortyzacja)

Edytowane przez piotreku1
  • 0
Opublikowano

Kto mnie posłuchał nie stracił

Dnia 10.01.2019 o 07:14, jacek1296 napisał:

Propozycja kontraktu na pszenicę z nowych zbiorów 12,5 białka 800 netto.

Dnia 11.01.2019 o 14:52, niezlygagatek napisał:

Dzieki staszek za pewne info, wysprzedam wszystko a jak będzie trzeba to się na wiosnę taniej kupi. 

Dnia 11.01.2019 o 15:06, AleksanderX napisał:

ja to za radą staśka wczoraj sprzedałem pierwsza połowę i z drugą też nie bedę zwlekać

Ta i gdzie masz te ceny?

Dnia 11.01.2019 o 16:20, ws71 napisał:

Pszenica 880 netto,kuku 800 z opcją od poniedziałku 840 netto[600t],pszenica pasz od 850 netto,i przynajmniej jeśli sprzedający mówią prawdę to nikt nie ma już zboza w okolicy, ostatnie 100 ton jęczmienia ktore jest w ok na sprzedaz to 900 netto i gościowi wydaje się że to jeszcze za mało żąda

• 0
Opublikowano

Średnio pszenica,jęczmień 800zł,kuku 700-730, to wszystko 3km  ode mnie , spadło 100 zł, w takiej cenie kupowaliśmy jak wyżej napisałeś w styczniu,dla mnie obecna sytuacja na rynku zbóż jest co najmniej dziwna,ale widzę że branża mięsna wzięła przykład ze zbożowej i też obniża tucznika pomimo jego braku w Europie bo inaczej nasze zakłady nie wyjdą na +,także wszyscy na tym forum zgodnie pracujmy aby podmiotom w/w branż żyło się lepiej i zawsze byli na plusie a producenci początkowi to mogą wiązać ledwo koniec z końcem i żyć nadzieją że kiedyś to się odkują😂

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Polski gigant który skupuje zboża od Polskich rolników na dzień dzisiejszy proponuje cenę na żniwa kontrakt za:

Pszenice - 580 netto

Pszenżyto -530 netto

Jęczmień- 530 netto

Przy czym informuje że zbiory w Polsce będą na wysokim poziomie (mimo suszy,powodzi,deszczów nawalnych) i spodziewa się spadku cen na żniwa do sumy pszenica; 500 netto oraz pszenżyto i jęczmień 460 netto..

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v