Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, staszek131415 napisał:

Na razie promocja na stare zboże 700 brutto pszenica myślę że w żniwa kupców nie będzie z dobrą ceną ludzie to wyczuli i pozbywają się zapasów wiedząc ze przeceny są nie uniknione

Stasiu jak masz możliwość to kupuj ą nie pierdo..z głupoty

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, damianzbr napisał:

nie masz bladego pojęcia o czym piszesz, jaki rolnikom, co ty bredzisz? W czechach nie ma ani pół złamanego rolnika. Są konsorcja władające gruntami, a te konsorcja często są własnością obywatel dani, niemiec, ameryki, holandii.

haha teraz to przyjeb.. jak łysy czupryną w kant globusa.

Czechy i rolnictwo indywidualne xD omal ekranu nie oplułem..

k**wa dobre ....

• 0
Opublikowano

Skłaniam się przyznać rację Staszkowi, jeszcze nie wiadomo jakie będą plony ale na razie wszystko wskazuje na urodzaj i to może doprowadzić do klęski urodzaju, zjazdu cen i problemu ze sprzedażą. Dzisiaj dzwoniłem w sprawie kontraktacji rzepaku do dwóch firm i nie są one zainteresowane żadnymi zapisami, ba twierdzą, że zostali ze starym rzepakiem. Ubiegły rok niezbyt urodzajny a mimo to ceny płodów nie porywają, to co będzie przy urodzaju?

• 0
Opublikowano

Jeżeli już zajmujecie się prognozami, proponuję rozdzielić i uściślić tematy. Bo nie wiadomo dokładnie czy chodzi o pszenicę konsumpcyjną paszową ozimą czy jarą, nawożoną profesjonalnie czy amatorsko tudzież opryskiwaną fungicydami jeżeli tak to jakich firm, a może także  oddzielny dział o prowadzeniu w ekologii . Tak, to ważne, może ktoś się wreszcie tym zajmie😄.

Zabrana od sasiada przez krowiarza 740 gotówką  (paszowa średniej jakości o swoistym zapachu ,bez badania parametrów).

• 0
Opublikowano

No widzisz 740 dostałeś sąsiad to najlepszy kupie szanujmy swoich sąsiadów i po co było krzyczeć żepszenica po 1200 będzie ?

• 0
Opublikowano
18 godzin temu, damianzbr napisał:

nie masz bladego pojęcia o czym piszesz, jaki rolnikom, co ty bredzisz? W czechach nie ma ani pół złamanego rolnika. Są konsorcja władające gruntami, a te konsorcja często są własnością obywatel dani, niemiec, ameryki, holandii.

haha teraz to przyjeb.. jak łysy czupryną w kant globusa.

Czechy i rolnictwo indywidualne xD omal ekranu nie oplułem..

Twierdzisz że cała ziemia w Czechach należy do rolników z zagranicy, dobre. Koniec jak tak dyskusji na ten temat.

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

No widzisz 740 dostałeś sąsiad to najlepszy kupie szanujmy swoich sąsiadów i po co było krzyczeć żepszenica po 1200 będzie ?

Czy ty umiesz czytać czy znowu nie wykupiłeś leków? "Zabrana od sąsiada przez krowiarza" a ty piszesz że dobrze sprzedał. Tyle to netto skupy płacą więc nie świruj - cieszysz japę co post o spadkach 

Edytowane przez pawel885
  • 0
Opublikowano

Wczoraj byłem na bajerce u lokalnego handlarza. Kilka tysięcy ton mu zalega i nawet nie wie czy będzie kupował  w żniwa bo nie ma gdzie tego wywieźć póki co....mowil ze jakaś duża amerykańska firma co ma magazyny na pomożu wypluła na rynek dużo zboża żeby się pozbyć zapasów i handel  w pl stanął. Jak nie masz kontraktu to nie spzedasz....jego słowa. 

Co do Czech to są tam prywatne gospodarstwa. Małe i duże. Sam Babis ma 50 000 ha  :) ofioficjalnie. Nieoficjalnie 70 000 

• 0
Opublikowano

Może to temat o cenie pszenicy ale cena nawozu w Team agro Kuczyńska z wczoraj sól 1517, polidap 2040, saletra 1120, mocznik 1430, polifoska 6 1690, wszystko bb ceny brutto. Przełożenie do cen produktów super. Ponoć ceny po obniżce.

• 0
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, Damianek20 napisał:

Twierdzisz że cała ziemia w Czechach należy do rolników z zagranicy, dobre. Koniec jak tak dyskusji na ten temat.

Czytaj ze zrozumieniem...

Napisałem: ,, Są konsorcja władające gruntami, a te konsorcja często są własnością obywatel dani, niemiec, ameryki, holandii. ,,

Często to nie zawsze. Sam napisałeś jaka jest średnia pow. gosp. w czechach. Jest tak duża właśnie dlatego że gospo. indywidualnych jest garstka, a ziemia jest w rękach firm rolnych a nie ludzi indywidualnych.

Poczytaj historii co się działo po wojnie po, skąd się u nas wzięły PGRy itd. a się dowiesz że w czechach rolnictwo indywidualne praktycznie nie istnieje a na pewno nie ma go tyle co w PL bo nie miało kiedy zaistnieć.

Edytowane przez damianzbr
  • 0
Opublikowano
11 minut temu, damianzbr napisał:

Czytaj ze zrozumieniem...

Napisałem: ,, Są konsorcja władające gruntami, a te konsorcja często są własnością obywatel dani, niemiec, ameryki, holandii. ,,

Często to nie zawsze. Sam napisałeś jaka jest średnia pow. gosp. w czechach. Jest tak duża właśnie dlatego że gospo. indywidualnych jest garstka, a ziemia jest w rękach firm rolnych a nie ludzi indywidualnych.

Poczytaj historii co się działo po wojnie po, skąd się u nas wzięły PGRy itd. a się dowiesz że w czechach rolnictwo indywidualne praktycznie nie istnieje a na pewno nie ma go tyle co w PL bo nie miało kiedy zaistnieć.

To nie łapie już, piszesz że nawet pół nie ma rolnika a teraz żeś się czepił PGR. Sam sobie przeczyszczające po części. 

• 0
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Damianek20 napisał:

To nie łapie już, piszesz że nawet pół nie ma rolnika a teraz żeś się czepił PGR. Sam sobie przeczyszczające po części. 

Zauważyłem że nie łapiesz....

Ty jesteś krowa, a tu jest rów, więc słuchaj:

,,Nie ma pół złamanego rolnika,, to przenośnia którą trzeba interpretować że tych rolników jest bardzo mało.

A zastępują ich firmy rolne władające ogromnymi połaciami gruntów.

Sam strzeliłeś gafę pisząc że w czechach pozwolono się rozwijać indywidualnym rolnikom a ci tera mają po 100ha na głowę i nie wiesz jak z tego wybrnąć.

Podpowiem, przemilcz, nie pogrążaj się więcej.

Edytowane przez damianzbr
  • 0
Opublikowano

Przecież pisze prawdę - w Czechach tylko niewielki procent gospodarstw to te prywatne, które przetrwały przymusową kolektywizację abo powstały po upadku komuny. A duże gospodarstwa państwowe w większości przeszły w ręce prywatnych spółek zagranicznych. czego tu nie rozumieć ?

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, pawel885 napisał:

Czy ty umiesz czytać czy znowu nie wykupiłeś leków? "Zabrana od sąsiada przez krowiarza" a ty piszesz że dobrze sprzedał. Tyle to netto skupy płacą więc nie świruj - cieszysz japę co post o spadkach 

Każdy tak pisze że od sąsiada bo wstyd się przyznać że mniej dostał wcześniej pisał że po 850 sprzedał

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, damianzbr napisał:

Zauważyłem że nie łapiesz....

Ty jesteś krowa, a tu jest rów, więc słuchaj:

,,Nie ma pół złamanego rolnika,, to przenośnia którą trzeba interpretować że tych rolników jest bardzo mało.

A zastępują ich firmy rolne władające ogromnymi połaciami gruntów.

Sam strzeliłeś gafę pisząc że w czechach pozwolono się rozwijać indywidualnym rolnikom a ci tera mają po 100ha na głowę i nie wiesz jak z tego wybrnąć.

Podpowiem, przemilcz, nie pogrążaj się więcej.

To powiedz skąd im wyszła średnia 100 h 

Poza tym i tam są rodzime jak w pl tyle że mniej ale większosc jest zrzeszona czego u nas nie ma prawie, i są majątki zagraniczne jak u nas.

Edytowane przez Damianek20
  • 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Każdy tak pisze że od sąsiada bo wstyd się przyznać że mniej dostał wcześniej pisał że po 850 sprzedał

Czy żeś ty się gościu z uja urwał? Znasz takie pojęcie jak pomoc sąsiedzka? Pewnie nie, bo to nie po pisiorsku tak bezinteresownie,  a ja byłem pomóc 62 letniemu sąsiadowi w zaladunku, tak jak i On mnie niekiedy pomaga. Zajmij się może tym co najlepiej potrafisz czyli skupem i spekulacją zamiast obsrywać kazdy temat, chyba że i za to ci płacą. 

Ps 

Czy jest tu na forum ktoś, komu udało się  skutecznie tego k.... zablokować na swoim koncie i podzieli się tą cenną informacją ? 

Edytowane przez Gość
  • 0
Opublikowano
55 minut temu, kniaziu napisał:

Czy żeś ty się gościu z uja urwał? Znasz takie pojęcie jak pomoc sąsiedzka? Pewnie nie, bo to nie po pisiorsku tak bezinteresownie,  a ja byłem pomóc 62 letniemu sąsiadowi w zaladunku, tak jak i On mnie niekiedy pomaga. Zajmij się może tym co najlepiej potrafisz czyli skupem i spekulacją zamiast obsrywać kazdy temat, chyba że i za to ci płacą. 

Ps 

Czy jest tu na forum ktoś, komu udało się  skutecznie tego k.... zablokować na swoim koncie i podzieli się tą cenną informacją ? 

To ładny sąsiad z Cb pozwoliłeś by tak tanio sprzedał? Pewnie kazałeś mu trzymać a teraz radość że 100 zł taniej sprzedał

39 minut temu, rumcio40 napisał:

Wy tu o pierdołach a u mnie kolejna obniżka o 40zeta. Będzie się w żniwa działo oj będzie

Będzie będzie ale nie w żniwa tylko tuż przed bo coraz więcej firm wstrzymuje skup bo wiedzą że nikt im nie kupi gotowej paszy po żniwach ze zboża zakupionego po tej cenie 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v