Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Ursus932 napisał:

Bo jeśli jesteś hodowcą bydła to produkt finalny jest bydło a nie pasza . producent samochodów jakby miał liczyć po cenie części których cena jest wyższa to też by powiedział że nic z tego nie zostaje

Ursus zaden specjalista z ODR  czy rachunkowości nie liczy jak piszesz o produkcie finalnym wszystko sie liczy po cenach rynkowych. Nawet biegły sądowy tak liczy  na potrzeby spraw o odszkodowania. Liczysz wartość rynkowa siana a nie koszty paliwa i nawozów . a co do gnoju to liczę koszty słomy , koszty paliwa jakbym policzył koszty amortyzacji to już całkiem kiła mogiła.  

Pewnie mogę się oszukiwać sam i licząc wartość pierwiastków zawartych w gnoju po cenie pierwiastków nawozu sztucznego  i to już całkiem wyjdzie kosmos opłacalności- Zakłady azotowe Kanalia SA &bydło i spółka.

Mi wychodzi bez kosztów cielaka 4000-4500 zł koszt paszy ( przy normalnym tuczu). wiec albo musze je zbić- nie bardzo mogę albo  musi kg żywca kosztować ok 8 zł za HF zeby był z tego choć marny interes. 7 zł na dziś koszty razem z cielakami  a  propozycje mam 6-6,2  zł za moje garbate ranifery( paradoksalnie bardziej mi się opłaca sprzedać chudego renifera za 6 zł niz tłuściocha za 7 zł. Moje renifery od lutego są pasione przyszłowymi gałęziami  i   za to zostało mi się 1,5 tony paszy na jednej sztuce  w magazynie. Reasumując mam karmę za sumę ok 1500 zł( liczać koncentrant) dla świń a handlarz mnie co najwyzej opierdzieli na 600-700 stówek. 

Wiec dziś bardziej opłaca się głodzić bydło niż dbać o dziadostwo bo na zadbanej sztuce zyska taki Kentar i AdamRo nie ja 

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano

debrzyna ja w lutym kiedy dowiedziałem się ze sprzedawali ludzie za 4,6 zł odciołem bysiorą śród . Są chude i nędzne i handlarze dają mi 50-60 gr mniej niż sasiadowi czyli na 700 kg sztuce ok 350-400 zł za to mam karmę za 1500 zł w magazynie . 

Reasumując kto zarobi sasiad sprzedając za 7 zł czy ja za 6 zł????

Opublikowano

Umnie  woda, śródku troszeczkę ale to 1 kg dzienie na sztukę pasza tucznikowa aby sobie powachały i polizały koryto  i sianokiszonka, siano i słoma  Koryto pełne ale na tym masy nie nabiorą zwłaszcza HF które treściwy potrzebuja mase ilości, a to się nie opłaca, dlatego to mój świadomy wybór. Lepiej mieć garbatego renifera niż kulkę miesa

Opublikowano
debrzyna napisał:

I na motylice tez bada z kału ?

Ciekawe gdzie te badania robią oprócz uniwersytetów

Dla związku robi uniwersytet w Szczecinie. A mój wet wysyła gdzieś do laboratorium. Motylica przecież przenosi się z kałem.

Opublikowano
11 minut temu, kanalia36 napisał:

Umnie  woda, śródku troszeczkę ale to 1 kg dzienie na sztukę pasza tucznikowa aby sobie powachały i polizały koryto  i sianokiszonka, siano i słoma  Koryto pełne ale na tym masy nie nabiorą zwłaszcza HF które treściwy potrzebuja mase ilości, a to się nie opłaca, dlatego to mój świadomy wybór. Lepiej mieć garbatego renifera niż kulkę miesa

pasze od świn dajesz opasom ?

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

pasze od świn dajesz opasom ?

Od lutego 1 kg dziennie do smaku   i pobudzenia apetytu, ja nie bede specjalnie srótował dla nich paszy  tym bardziej ze stado likwiduje 

A swoją drogą czego się dziwisz znam takich co normalnie jadą koncentratami dla swiń dla opasów  i wiesz jakie bysiory są tyle że to nie ekonomiczne jest i biegunki mogą być

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano (edytowane)

Jak było mieszane do świń i opasów w jednym mieszalniku to zawsze po tej od świń mieszalnik czyściłem bo usłyszałem że bydło może pozdychać od tej paszy

Edytowane przez Rolnik7343
  • Haha 1
Opublikowano

Cielak tak ale powyżej 250 kg nic mu nie bedzie. Kiedyś pare sztuk pasłem tucznikową bysiory jak ta lala  tyle ze co to za interes jak 1 kg przyrostu tucznika to ok 2,5-2,6 kg paszy a u bysiora pod 5 podbija wiec ekonomi żadnej. Do bysiorów treściwa musi być jak najtańsza choć nienormalni na tym forum jadą SanoBullami z Sano to już taniej wyjdzie tucznikowa, hehehe

Opublikowano

Bernhold ceny nędza , handlarze złodzieje   co chcesz wiedzieć więcej????

Opublikowano

jarku czytaj moje posty w dziale świń bedziesz wiedzieć co pisałem. 

a pytam sie poważnie czy udało mu się choć na zero wyjść

Opublikowano
Przed chwilą, kanalia36 napisał:

jarku czytaj moje posty w dziale świń bedziesz wiedzieć co pisałem. 

a pytam sie poważnie czy udało mu się choć na zero wyjść

Jak ty piszesz cały czas to samo to juz znam odpowiedz bez czytania :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v