Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, asus921 napisał:

Skup bydla "RAGE"  Kobylin/Krotoszyn ktos sprzedawal do nich ? Jakies opinie ? Platnosc/waga?

Robił u nich ostatnio naganiacz w spadku po " Walących w Pięty", nie chciał dać kasy więc temat zdechł

Opublikowano (edytowane)

@Berthold

Wiem, bo od niego dostalem wlasnie SMS. Juz tam nie robi.

A co masz na mysli "Nie chcial dac kasy wiec temat zdechl" ?

RAGE ci nie wyplacilo kasy? Czy nie chcieli dac kasy przy odbiorze? Czy jeszcze cos innego ?

Edytowane przez asus921
Opublikowano
1 minutę temu, asus921 napisał:

@Berthold

Wiem, bo od niego dostalem wlasnie SMS. Juz tam nie robi.

A co masz na mysli "Nie chcial dac kasy wiec temat zdechl" ?

Przedpłaty, jak słyszę o handlu na pewny 14to dniowy termin to mnie szlag trafia... 

Opublikowano

Rolnik bo mamy dwie rózne wizje liczenia, Ja licze ( tak liczą rzeczoznawcy i ekonomiści) wszystko po kosztach rynkowych a wy liczycie po kosztach wytworzenia np. ja licze belkę siana po 60 zł - koszt rynkowy a niektórzy tu koszty paliwa, siatki i nawozu i wychodzi im np. 30 zł.

Ja twierdze ze bydło jest mega nie opłacalne ale jak się policzy koszty wytworzenia to niby jest zysk.

Dlatego takie slogany typu  robie inwestycje i mi się opłaci to kpina.

Taki jarek chwali się ze ma nową maszynę za 2 lata cięzkiej pracy a ja mómówie  ze miałbyś 2 takie maszyny jakbyś rogacizne sprzedał wzioł dopłaty z 2 lat a ziarno, kiszonki, siano sprzedał.

Dlatego niech wrzuci swoje koszty po cenach rynkowych 

Ps, ja ziarno mam swoje, łaki też prawie to ja też niby zarabiam na HF ale ja wiem ze jak rogacizny się pozbęde a produkty sprzedam będe miał wiecej

dlatego jak chcecie dyskutować kawa na ławe kosztorys po cenach rynkowych nie slogany

Opublikowano

1 minutę temu, Berthold napisał:

Przedpłaty, jak słyszę o handlu na pewny 14to dniowy termin to mnie szlag trafia... 

Mi zapropowali przelew na "podworku" i wysle potwierdzenie przelewu z biura, ale wiadomo, ze potwierdzenie tez mozna sobie podrobic.

Komu sprzedales jak mozna wiedziec? Moze byc na PW

Opublikowano (edytowane)
Dnia 18.10.2019 o 08:34, przemek28_28 napisał:

To daj sobie z nimi spokój. Sąsiadowi nie wypłacili za polowe z 4 jałówek przez miesiąc aż przestali odbierać tel. Przyjechali za 3 miesiace znow tylko do innego i brali 3 byki, sąsiad kawał chłopa skrzyknął kilku z trzonkami od szpadli, siekier i stanęli w bramie. Nagle znalazła sie kasa za tamte jałówki bo mieli akurat przypadkiem przy sobie i za byki tez zapłacili gotówka. Z 2 lata juz ich nie było w moich stronach.

opinie o firmie Rage  z naszego forum

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano
4 minuty temu, kanalia36 napisał:

opinie o firmie Rage  z naszego forum

Ku.wa to juz chyba nikomu w wielkopolsce nie mozna sprzedac. Jak na wadze nie opierd to kasy nie wyplaca...

A ty kogos polecisz, bo z tego co pamietam jestes PJA.

Opublikowano
2 minuty temu, soltys48 napisał:

I kto ma teczki?

mam dobrą pamięć i kojarzę pewne fakty))))

Opublikowano
10 minut temu, kanalia36 napisał:

ja wiem ze jak rogacizny się pozbęde a produkty sprzedam będe miał wiecej

I jak duzo ludzi zaniecha rogacizny ,wystawi pasze do sprzedania to cena ich  spadnie i to" więcej" może być problematyczne Wtedy bydła zacznie brakować a pasza tania ,to co robi rolnik zakupuje cielaki z połowy europy i dalej opasać  

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, kanalia36 napisał:

Może sołtysa przejaskrawiłem ale on żyje z handlu to jego główne żródło utrzymania hodowla to u niego poboczna działalność jak sam pisze hobistyczna bo bydło lubi i nawet za 2 złote będzie hodował, w dodatku miesza się ze sztukami biednymi które kupi po okazyjnej cenie.

I dalej gówno wiesz, tylko powielasz bzdury, które ktoś napisze. Byłem rok temu u kolegi i widziałem jego grajdołek. Handlarzem na pewno nie jest. Jak jedziesz do kogoś to kupujesz wszystko to co chce sprzedać, ale nie to co lepsze. Ja takich co tylko "bycka by wzieni, bo jałoski to nieee" od razu zbywałem. Co ja sprzedam komuś 3-4 byczki a z jedną jałówką będę bujał się pół roku i kupca szukał? Kupujący chce mieć towar, sprzedający stałego odbiorcę. To się nazywa współpraca. 

Opublikowano (edytowane)

Thomas czego ty sie tak burzysz nawet sołtys nie ma pretensji a ty sie zachowujesz jak jego kochanka))))) oburzona bo mojego lubego jakaś kanalia obraziła)))))))

asus921 nie mam kogo polecić tu jest takie złodziejstwo ze szkoda słów. Murawski z żerkowa wypłacalny tylko swoja waga inaczej Cię wydyma, a jak wie ze masz wage to nie wiem czy przyjedzie))))  

swoja waga i gotówka inaczej problemy

Ja likwiduje i sprzedaż bedzie tak jak u sołtysa grzecznościowo przez dużego   bambra

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano
10 minut temu, kanalia36 napisał:

Thomas czego ty sie tak burzysz nawet sołtys nie ma pretensji a ty sie zachowujesz jak jego kochanka))))) oburzona bo mojego lubego jakaś kanalia obraziła)))))))

asus921 nie mam kogo polecić tu jest takie złodziejstwo ze szkoda słów. Murawski z żerkowa wypłacalny tylko swoja waga inaczej Cię wydyma, a jak wie ze masz wage to nie wiem czy przyjedzie))))  

swoja waga i gotówka inaczej problemy

Ja likwiduje i sprzedaż bedzie tak jak u sołtysa grzecznościowo przez dużego   bambra

Nie burzę się, ale w tej swojej małej główce nie możesz pojąć, że powielasz głupoty będąc przekonanym, że się znasz, że wiesz. Myśl co piszesz zamiast pisać co myślisz. Tak samo o handlarzach piszesz pierdoły i udajesz że coś wiesz o aktualnej sytuacji na rynku. 

Opublikowano
17 minut temu, Thomas2135 napisał:

I dalej gówno wiesz, tylko powielasz bzdury, które ktoś napisze. Byłem rok temu u kolegi i widziałem jego grajdołek. Handlarzem na pewno nie jest. Jak jedziesz do kogoś to kupujesz wszystko to co chce sprzedać, ale nie to co lepsze. Ja takich co tylko "bycka by wzieni, bo jałoski to nieee" od razu zbywałem. Co ja sprzedam komuś 3-4 byczki a z jedną jałówką będę bujał się pół roku i kupca szukał? Kupujący chce mieć towar, sprzedający stałego odbiorcę. To się nazywa współpraca. 

Teraz też tak jest ? Jakiś czas temu dzwoniłem po firmach to ludzie już nie chcą byków tylko coraz więcej pyta się o jałówki , zresztą też dzwoniłem pytać o jałówki bo byków nikt nie chce widzieć 

Opublikowano

Thomas  o handlarzach wiem co pisze 2/3 to złodzieje do natychmiastowego aresztowania.

Opublikowano
22 minuty temu, asus921 napisał:

Ku.wa to juz chyba nikomu w wielkopolsce nie mozna sprzedac. Jak na wadze nie opierd to kasy nie wyplaca...

A ty kogos polecisz, bo z tego co pamietam jestes PJA.

To czemu na WBC do ubojni nie sprzedaż?

Opublikowano
18 minut temu, kanalia36 napisał:

Sołtys ma w d*pie twoje pisanie bo za wiele sensu tam niema.

Fakt od czasu do czasu napiszesz coś z sensem ale to coraz rzadziej 

1 minutę temu, przemek28_28 napisał:

Kanalia to tyran ale styl pisania ma podobny do ozzborna czy jakoś tak. To wszystko ten sam typ?

Nie 

Opublikowano
18 minut temu, kanalia36 napisał:

Znasz to powiedzenie "mądrzejszy ustępuje głupszemu" to teraz się zastanów dlaczego sołtys odpuścił 😏 

Opublikowano
Przed chwilą, boogii napisał:

To czemu na WBC do ubojni nie sprzedaż?

Ktorej ubojni konkretnie? Przy rolziczeniu WBC do niepewnej wagi i niepewnej platnosci dochodzi jeszcze niepewne wybicie i niepewna klasa poltuszy.

Opublikowano
4 minuty temu, przemek28_28 napisał:

Kanalia to tyran ale styl pisania ma podobny do ozzborna czy jakoś tak. To wszystko ten sam typ?

Eee nie, nasz kochany ozzi to inaczej pisał i jak coś mu nie pasowało to zaczynał na PW wyzywać 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Mateusz221
      Witam 
      Miejsce do zagosporarowania to obora 11x5,5 myślałem nad obora na głebokiej sciułce. 1,5m korytarz od sciany i boks 11x4 podzielony na pół. Czy to dobre rozwiązanie?

• Przez chuck00
      Witam, chciałbym się dowiedzieć jak wygląda cała procedura przepisania stada bydła mlecznego na małżonka. Dlaczego? Żeby ominąć okres wypowiedzenia w mleczarni, który jest długi i kosztowny dla dostawcy w moim przypadku i przeniesienie się do lepszego odbiorcy mleka. Czy w przyszłości po takiej akcji można wrócić do pierwotnego właściciela czy to już zbyt kręcenia?
    • Przez paw11
      wywar paszowy ktoś stosuje
      Treść ogłoszenia żeby było wiadomo o czym mowa /Moderator
      ''Cena 12 groszy za 1 Litr/KG, dowóz na CAŁY KRAJ w pojemnikach 1 tona lub w cysternie.
      WYWAR dla bydła i trzody chlewnej, świeży z tegorocznych zbiorów pszenicy.
      Produkt: Wywar wysoko białkowy i wysoko energetyczny
      Pochodzenie: Produkcja glutenu pszenicznego, NIE GORZELNIANY!!!
      Nikt z biorących od nas wywar nie zrezygnował jeszcze z tej paszy, zwłaszcza ze względu na stosunek niskiej ceny do jakości czyli dużych przyrostów zwierząt. Rolnicy twierdzą, że jak zliczyli koszty, np. uprawy kukurydzy, to wolą sprzedać na ziarno a zwierzęta karmić wywarem z dodatkiem włókna.
      Hodowcy, którzy zaopatrują się u nas w wywar stosują wywar wraz z dodatkiem tylko włókna siano lub słoma lub inny zapychacz oraz stały dostęp dowody. Można stosować zmniejszając dawkowanie do TMR czy wraz z kiszonką lub inną paszą, wtedy przyrosty są bardzo duże przy dobrych krzyżówkach mięsnych do 1,8-2,0kg na dobę.
      Zastosowanie: bydło (opasy) powyżej 150kg, trzoda chlewna.
      Przechowywanie: 2 miesiące (maj-wrzesień), 3 miesiące (październik-kwiecień), miejsce (silosy, piwnice murowane, inne zbiorniki, beczki, pojemniki pcv, cysterny, wanny, baseny, inne.
      Dawkowanie dla bydła: 5-15l na dobę/1szt. w zależności od wagi (150kg-1000kg), można stosować pompy do rozlewania do koryt, paśników, grawitacyjnie lub w pojemnikach, wiadrach.
      Towar odbiera kilkudziesięciu klientów u których przyrosty bydła MM wynoszą: 1,4-1,8kg z dodatkiem włókna (słabej jakości siano lub słoma) i wody a bydła HO 1,2-1,4kg na dobę. W przypadku polania wywarem śruty, kiszonki lub innej paszy treściwej przyrosty dochodzą do 2kg, bydła mięsnego.
      Analizę zawartości białka i suchej masy wykonało laboratorium kontroli jakości (CoA), badanie na wartość energii w suchej masie wykonało laboratorium Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
      ANALIZA LABORATORYJNA:
      1. Białko – 27,3%
      2. Sucha substancja – 20,6%
      3. Energia – 4188,95kcal/kg (~18MJ/kg)
      Badanie wykonał: prof. dr hab. inż. Andrzej Wilczkiewicz oraz mgr inż. Anna Deptuszewska.
      (PL): Numer weterynaryjny aPL 223 - pokaż numer telefonu - p
      1 litr waży ok. 1,1-1,2kg. Podano w cenach netto.
      Produkt zgodny z:
      Rozporządzenie 767/2009 w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz.
      Dostawy do siedziby gospodarstwa (pojemniki 1tonowe na palecie w okratowaniu) lub w cysternie, beczkach lub pojemnikach pcv 1000l.
      Możliwość odbioru towaru indywidualnie na terenie gminy Wińsko (woj. dolnośląskie). Wielu hodowców zaopatruje się u nas w zbiorniki pcv 1000l na stałej palecie (zbiorniki nowe po 150zł/1szt. dla naszych odbiorców wywaru) i w przypadku mniejszej hodowli zabiera 4-6 zbiorników przyczepą lub samochodem zostawiając puste na wymianę jak butelki w sklepie. Wówczas przyjeżdżając po następną partię na umówioną godzinę, pełne zbiorniki już na rolnika czekają i hodowca nie traci czasu zanim zbiorniki zostaną zalane.
      Obecnie wywar odbiera kilkudziesięciu hodowców i jak dotychczas żaden nie zrezygnował, twierdząc, że to najbardziej ekonomiczne żywienie, podając przy tym wcześniejszy rachunek ekonomiczny, kiedy to stosowali kiszonki, śruty rzepakowe, pasze i koncentraty. Hodowcy przede wszystkim twierdzą, że wywar glutenowy ma bardzo wysoką wchłanialność pokarmową, stąd duży przyrost masy zwierząt przy bezkonkurencyjnej cenie. Przy zapotrzebowaniu 5-20l na dobę, średni koszt tej paszy to ok. 1,4zł na dobę plus słoma lub nawet słabej jakości siano (zwierzę potrzebuje tylko włókna-zapychacza) oraz osobno wody.
      Bydło po wywarze ma apetyt na włókno i pochłania każdy rodzaj siana, słomy jednocześnie podnosząc radykalnie przyswajalność pokarmu co przekłada się na przyrosty masowe.
      Oczywiście żadna reklama towaru nie zastąpi wypróbowania go w praktyce, dlatego zapraszamy Państwa do odbioru 1 czy 2 pojemników na próbę aby sami Państwo ocenili jakość tej paszy.
      Pojemniki 1000l nowe, okratowane na t''
    • Przez ferdek3085
      Witam, macie jakies zdjęcia wiat, budynków dla bydła z zewnętrznym stołem paszowym? chciałbym trochę podpatrzec jak to można zrobić. Z góry dziękuję.
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, aktualnie hoduję 5 szt byków(aby trochę się o nich poduczyć), w przyszłym roku chciałbym wystartować z hodowlą na większą skalę. Chciałbym kupić 20szt w przyszłym roku i 20 w następnym, tak aby sprzedawać co roku grupę 20 byków. Byki dostawały by śrutę zbożową i ziemniaki. Moje pytanie brzmi: ile hektarów kukurydzy na kiszonkę musiałbym zasiać w pierwszym roku a ile w drugim? Kiszonkę chciałbym przetrzymywać w silosie, tylko nie wiem jaki zrobić(ile m3). Czy warto żywić opasy wysłodkami i młótem? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.   
  • Dodaj nową pozycję...
v