Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Aktis napisał:

soltys48 napisał:

Wegrzynowo

A to oni ważą na ubojni. Nie mają wagi na samochodzie. Można być przy ważeniu. Ale czy tą ich waga nie kłamie to ki.. wie.

Ważą na ubojni i kiedyś waga nawet się zgadzała. Gorzej potem z waga mięsa jak nie pójdzie od razu do utylizacji

• Haha 1
Opublikowano
38 minut temu, Bananek napisał:

a mi dzis cielak dostal jakiegos porazenia. pil dwa tygodnie mleko, wczoraj slabiej i dzis lezy wykrecony i na wykonczeniu. temu juz nie pomoge i spisany na straty, ale moze ktos sie spotkal z czyms podobnym? jak reagowac? czy to moze byc zarazliwe?

Ja kiedyś miałem taki przypadek że cielak pijąc mleko zabeczał przewrócił się i dziwnie zaczął się trząść żył jeszcze ,znajomy go dobił i była cielęcina a co do tego najnowszego przypadku to jest lekka poprawa podałem wczoraj fe trank,i multibuffer plant teraz oprócz biegunki to skrzepy a nie zadka krew.

Opublikowano

też miałem w tamtym roku taki przypadek jak Twój 

6 minut temu, ACoCieTo napisał:

kiedyś miałem taki przypadek że cielak pijąc mleko zabeczał przewrócił się i dziwnie zaczął się trząść

zwykłe zachłyśnięcie. Z tym, że ja go wyciągnąłem z zachłystowego zapalenia płuc. Dziś ma już ze 250kg i jest zdrowy.

Opublikowano
24 minuty temu, Bananek napisał:

też miałem w tamtym roku taki przypadek jak Twój 

zwykłe zachłyśnięcie. Z tym, że ja go wyciągnąłem z zachłystowego zapalenia płuc. Dziś ma już ze 250kg i jest zdrowy.

Też mam takiego co jedzie na jednym płucu rośnie tylko strasznie chudy 

Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

a mi dzis cielak dostal jakiegos porazenia. pil dwa tygodnie mleko, wczoraj slabiej i dzis lezy wykrecony i na wykonczeniu. temu juz nie pomoge i spisany na straty, ale moze ktos sie spotkal z czyms podobnym? jak reagowac? czy to moze byc zarazliwe?

Przepraszam, że się odzywam w nie swoim temacie :) Ja miałam podobnie. Jeden dzien słabo popijał na drugi już leżał, nie chciał wstać, oczy mu się zapadly choć nie miał biegunki. Rozcięliśmy i okazało się, że miał wrzód trawieńca, który pękł 🤷‍♀️ 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 17.09.2019 o 12:16, zkordalski napisał:

Panowie proszę o Informacje Firma GRABEX Bartosz Grabowski Sochocin jakie informacje  kto to

Nazwa dużo mówi. Grabia chłopów 😋

Edytowane przez Gość
Opublikowano
22 minuty temu, Paulina1985 napisał:

Przepraszam, że się odzywam w nie swoim temacie :) Ja miałam podobnie. Jeden dzien słabo popijał na drugi już leżał, nie chciał wstać, oczy mu się zapadly choć nie miał biegunki. Rozcięliśmy i okazało się, że miał wrzód trawieńca, który pękł 🤷‍♀️ 

U mnie jeżeli chodzi o tego pierwszego to diagnoza wet.była że też miał coś na jelitach i to pękło i stąd krew ja sam zacząłem czytać i stąd podejrzenie kwasicy .

Opublikowano

Ta krew tez moze być od wrzodów. Czasem pomaga siemię albo coś z pektynami osłonowego. Ok. już nie zaśmiecam waszego tematu. 

Ale zeby bylo w temacie to u nas dziś 4,5zł za krowę na wagę żywą u siebie ważone.

Opublikowano

🤷‍♀️  nie mam pojecia. Ale musi byc u nich krucho, bo od dwoch tygodni sam do mnie dzwoni czy coś mamy, a dzis przyjechal tylko po nasze 3krowy, a nigdy nie jezdzil jesli w okolicy nie miał kompletu na samochód...

Nie wiem. Niech jadą gdzie chcą, trzy krowy wazyly 2,5 tony.🤭 do mcdonalda raczej gorsze idą??? 

Opublikowano

ten moj cielak raczej nic nie krwawi w srodku. jest bardzo napiety miesniowo. zwlaszcza kark/szyja. lezy i sie obraca, oczy wylupiaste. raczej cos w glowie, jakas zylka lub niedotlenienie.

jutro bedzie zimny, jak dzis nie jest. trudno, trzeba zyc dalej.

Opublikowano

Na maka byle hujstwo nie idzie podobno pilnują jakości, sporo czytałem o tym swego czasu, ale wiadomo jak to bywa... Lydly i biedronki i przeceny tam to prędzej te dojrzewające tzw na forum "pleśniowe" 😋

@Bananek nie lepiej by było mu ulżyć? Po co ma się męczyć skoro nie ma ratunku...

Opublikowano
14 minut temu, Paulina1985 napisał:

Nie wiem. Niech jadą gdzie chcą, trzy krowy wazyly 2,5 tony.🤭 do mcdonalda raczej gorsze idą??? 

Bardzo kościte były że tylko 4,5? Rozumiem że brutto😏

Opublikowano
15 minut temu, Paulina1985 napisał:

🤷‍♀️  nie mam pojecia. Ale musi byc u nich krucho, bo od dwoch tygodni sam do mnie dzwoni czy coś mamy, a dzis przyjechal tylko po nasze 3krowy, a nigdy nie jezdzil jesli w okolicy nie miał kompletu na samochód...

Po krowy o wadze o ponad 800 kg za 4.5 to przyjadą i o 2 specjalnie 200km

Opublikowano

Za miękkie? A to nie Ty pisałeś o selekcji naturalnej, że co słabsze to zdechnie i zawsze coś musi zdechnąć?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v