Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Przed chwilą, kanalia36 napisał:

Koledzy a zobaczycie ile teraz będzie wydymanych rolników żniwa sie zbliżają ceny tragedia, wiec oszuści będą grasować

Pierwsza sprawa to fakt, ze swiat jest pojebany i sa oszusci- to najwazniejsze. Ale z drugiej strony sa ludzie ktorzy szukaja szczescia za 10-20 groszy i sprzedaja ludziom na termin ktorych widza pierwszy raz na oczy.

• Like 1
Opublikowano

Waleński - Pieta 2 lata działali i nawet nie wiesz ile takich jak Jimmi przekręcili.

Najgorsze nie są skupy które pierwszy raz widzisz ale takie działające już przez chwile  zdobywają zaufanie a potem dymanko i kolejna firma.

Opublikowano
45 minut temu, Kentar napisał:

Pierwsza sprawa to fakt, ze swiat jest pojebany i sa oszusci- to najwazniejsze. Ale z drugiej strony sa ludzie ktorzy szukaja szczescia za 10-20 groszy i sprzedaja ludziom na termin ktorych widza pierwszy raz na oczy.

Święta słowa , kolego. W dużej części rolnik sam sobie winien. 

• Like 1
Opublikowano

Jak zwykle rolnik zawsze winny. To takie dziwnen że każdy chce dostać jak najlepszą cenę za swoją harówkę przez 2 lata. Ale co może o tym wiedzieć handlarz?

Opublikowano
27 minut temu, AdamRo napisał:

Ja akurat dużo kupowałem i nie raz jeszcze kupuje dla klienta od handlarzy to najlepiej wiem jak oni kupują.

Jak tak dużo wiesz to proszę przewidź ile to potrwa i kiedy (jeśli) wróci do normy, oraz co najważniejsze podziel się z nami ta informacją... Please

39 minut temu, Thomas2135 napisał:

Jak zwykle rolnik zawsze winny. To takie dziwnen że każdy chce dostać jak najlepszą cenę za swoją harówkę przez 2 lata. Ale co może o tym wiedzieć handlarz?

Dobrze powiedziane

Opublikowano

Handlarz wie tyle, ze jak handluje 10-20 lat z zakladem to nie rzuci sie na 30zl wiecej na sztuce do innego zakladu gdzie nie wie jak bardzo go wy***ia na klasach/ wybiciu i za ktorym razem nie zaplaca. Taka jest roznica miedzy handlarzem a rolnikiem.

Opublikowano

cena wroci jak emerytow ubedzie u mnie na wsi kazdy emeryt w taczkach chodzi wozi slome itp itd pomaga młodemu gospodarzowi co drugi by jebnal te gospodarke gdyby nie pomoc ojca matki ale tego szybko nie zmienimy

• Confused 2
Opublikowano (edytowane)

To może potrwać nawet ze dwa lata, bo te małe cielaki co są kupione nie znikną tylko urosną i trzeba je sprzedać.

Edytowane przez ppiotr
Opublikowano
9 godzin temu, ppiotr napisał:

To może potrwać nawet ze dwa lata, bo te małe cielaki co są kupione nie znikną tylko urosną i trzeba je sprzedać.

No i moze to nawet tyle potrwac. 

Jeszcze gorka rosnie bo sporo ludzi przytrzymuje byki. Gadalem ze znajomymi to przy propozycjach 6 zl trzymaja wszystko na pazdziernik, listopad. Sam przytrzymalem bydlaki miesiac temu o tez na pazdziernik, listopad. A cos czuje ze na tym sie przejade. Nachowam sie a cena jeszcze bedzie nizsza😫

Opublikowano
10 godzin temu, ppiotr napisał:

No bo tak będzie.. A nawet gorzej. Skoro ludzie już nie mają wyjścia. Z trzody.przerobili na bydło i nadal cielaki kupują.. Nawet nie dawno sprzedałem cielaka na olx był to telefon gorący. Chciał 900 dostał 850 za 45 kg więc o czym tu gadac

Opublikowano (edytowane)

Sprawa z rolnictwem jest na tyle trudna że dziś każda złotówka która pozostanie w naszym gospodarstwie to być albo nie . Jebią na cenie zboża plony  co słyszę  i oglądam od 2do 5 ton jęczmień  a cena 550 zł brutto tona gdzie tu zarobek na + nie ma . Cena byka w granicach 6 zł to jakaś kpina  i zostaje nam tylko obronik pod te zboża za które nikt nie chce płacić . Mleko to najdroższa zabawa przy kosztach 1litra 1zł zostaje jeszcze te 0.3 zł wiec pierdolenie że rolnik jest winien to tak jak by powiedzieć że jego wina że też deszcze nie pada . Sam handlarz tu siedzi i naganiacze tak jak Pan Adam Ro  każdy tylko żeruje na rolniku ale wy patrzycie krótko wzrocznie jak my padniemy w pizdu to za chwile wy z nami bo żywiciel umiera to i pasożyt robi kaput . Jak ubiegły rok był bogaty w pasze  a na koniec bilans konta na duży + tak ten jest dość skromy i nie chodzi tu o jakieś nowe widzimisie ale widzę sam że albo dokładam z mleka albo z byka na pasze dla krów . Zawsze było tak że z mleka było na wszystkie koszty i na życie i coś zostawało a z byka to już traktowałem jak czysty zysk a teraz to wszystko przypomina kręcenie się w okół wielkiego 0 . Naj dziwniejsze jest to że paliwo nawozy pasze  opryski no wszystko poszło w górę a to co my produkujemy cały czas na tym samym poziomie albo w dół a wszyscy pier**lą o cieciu kosztów i zwiększeniu obrotów niech może te firmy koszty tną i mniejsze marże dla siebie i bedzie jako tako .

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano
11 godzin temu, slawekz1975 napisał:

cena wroci jak emerytow ubedzie u mnie na wsi kazdy emeryt w taczkach chodzi wozi slome itp itd pomaga młodemu gospodarzowi co drugi by jebnal te gospodarke gdyby nie pomoc ojca matki ale tego szybko nie zmienimy

Gdzie w XXI wozi słomę w taczkach ( chyba mają po kilka szt i jaki jest sens to trzymać) i gdzie Ci zdrowi emeryci co tak zapierdalają, mnie się wydaje że nie jeden młody nie chciał by tej pomocy

Opublikowano

a to z klonował tyle sztuk ? jak on kupił to ktoś inny nie kupił  .jak emeryt pomaga w gospodarstwie to bardzo dobrze bo w przeciwnym razie dziadek by sie rozchorował , człowiek jak może powinien być w ruchu bo to samo zdrowie . 

• Thanks 3
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

A najgorsze to że polski rząd obiecywał że asf panuje niska cena.wiec przestawić się na co inne. Obiecywał że bydło jest przyszłość..dawali młodym premie by inwestować a tu lipa.

Edytowane przez nikolas29
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v