donweter1989

Ceny bydła 2019

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Berthold    983
3 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

Bo na krowy jej zbyt to i cene trzymią

Ale jak to możliwe że na starą kilkunastoletnia krowę o mięsie konsystencji znoszonego gumowca jest popyt a na jędrne dwuletnie pyszne mięso z opasów  już nie?!? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Berthold    983
4 minuty temu, silny84 napisał:

Dziś słoma sprzedana po 55 za 120. Podlasie 

Jak Podlasie to o czym my gadamy... Niezdziwilbym się jakby taka cena była za snopka... 

  • Thanks 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
robi57362    2361
cichy26 napisał:

Witam. Dawno tutaj nie zaglądałem, co się porobiło z ceną byka to jest szok, w tygodniu po 2 obniżki nieraz, po ubojowo klasa O po 10,80 to prawie tyle co stara krowa wyeksplatowana jaja w biały dzień. A w sklepie byle ochlap na rosół po 19 zeta🤔. Gdzie mamy Izby rolnicze i inne związki czekają już tylko na wybory 😂. A może rząd by ruszył jakąś rekompensatę z programu Deminimis ilu jest tutaj hodowców co praktycznie nic z tego nie skorzystali 🤔

w marcu pytalem sie o zwrot podatku od nabycia ziemi która byla zawsze umarzana to limit deminimis byl wykorzystany w 90 kilku procentach wiec teraz napewno już deminimis nie ma


jesli pomoglem kliknij fajne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość
12 godzin temu, danielek24 napisał:

temat producentów bydła, strajkowali świniarze,

Do ciebie i podobnych, zacznij k**wa od siebie. Jak ktoś ma opasy to wielki hodowca, ale każdy inny to świniarz, krowiarz, mleczarz, drobiarz itp epitety. Od dziś wy jesteście byczarze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
soltys48    19721

Wypraszam sobie....

Trzymam pół na pół byki i jałówki więc kim jestem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

Takim samym hodowcą, rolnikiem jak wszyscy, ale już szlag mnie trafia jak czytam tylko krowiarze to, krowiarze tamto, to wina krowiarzy, to przez krowiarzy cielaki drogie. Od kiedy to sprzedający dyktuje cenę handlarzowi? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lem1991    209
1 minutę temu, Thomas2135 napisał:

Do ciebie i podobnych, zacznij k**wa od siebie. Jak ktoś ma opasy to wielki hodowca, ale każdy inny to świniarz, krowiarz, mleczarz, drobiarz itp epitety. Od dziś wy jesteście byczarze.

Świniarz  się odezwała.:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

Jaśnie panie producencie mleka.mogę być bykarzem ale to nie zmieni fakty ze w mojej okolicy krowiarze to największe k**wy złodzieje i cwaniaki😆mówię o tych dużych,drobiarzy i świniarzy nie krytykuję bo potrafią między sobą się dogadywać,wódkę pić itp a te k**wy  tylko ziemię potrafia sobie podpierdzielić.może tam u Was ok jest ale nie u nas.a to że przez wasze trupy wyszła afera no coź stało się,w tej chwili mogę z imienia i nazwiska wypisać z okolicy wszystkich którzy dają mleko bez atestu do sasiadów i nawet takich którym już zamknięto mleko a dalej zdają 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

Nooo  takim podejściem i szacunkiem do wszystkich to daleko zajedziecie. Śmiało strajkujcie, ale sami. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

Tu nie ma miejsca na strajk tyko trzeba z ostrej rury.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kos_pl    107
49 minut temu, Berthold napisał:

Ale jak to możliwe że na starą kilkunastoletnia krowę o mięsie konsystencji znoszonego gumowca jest popyt a na jędrne dwuletnie pyszne mięso z opasów  już nie?!? 

Pewnie dla kebabowni i innych podobnych lokali. Mięso takiej krowy to i tak rarytas... a jak jeszcze nie śmierdzi to już w ogóle malina.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

Mięso ze starej krowy ca się tuningować,z 1 kg wyjdzie 3 a z młodego byka ma dużo wody w sobie i takiej sztuczki nie zrobisz.a potem.czytasz ze ze 180 gram wyprodukowano 100gram produktu,ale nie napisali że wcześniej z tych 100gram zrobiono 300

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rolnik7343    5859
1 godzinę temu, Berthold napisał:

Ale jak to możliwe że na starą kilkunastoletnia krowę o mięsie konsystencji znoszonego gumowca jest popyt a na jędrne dwuletnie pyszne mięso z opasów  już nie?!? 

A myślisz że z czego jesz mięso jak idziesz do McDonald's lub KFC na hamburgera ? No raczej nie z 2 letnich byków bo to wszystko za granicę jedzie i dla tego zagrabanica dyktuje nam ceny tego ;)

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
AdamRo    1503

Krowa też już około 10 zł poubojowo za 320 kg , jałówka również ostro w dół, byk wiadomo - dramat.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

Kurdę jeszcze trochę a rolnik bedzie dopłacał do odbioru

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rolnik1973    15388

Toż to było pewne że tak będzie.

Dawali 60000 na przekwalifikowanie hodowli ze świń gdzie asf na bydło, dotego dopłata do bydła to jak ma być inaczej.

Każda dopłata do prodykcji niszczy opłacalność.

  • Like 3

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Berthold    983
15 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Toż to było pewne że tak będzie.

Dawali 60000 na przekwalifikowanie hodowli ze świń gdzie asf na bydło, dotego dopłata do bydła to jak ma być inaczej.

Każda dopłata do prodykcji niszczy opłacalność.

Sorry ale to miało znikomy wpływ... Jeśli wogóle... 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rolnik1973    15388

No jak nie, we wsi co w tamtym roku miał 50-60 szt bydła teraz ma 140szt,

Drugi tak samo zwiększa o połowę. 

No jak nie, we wsi co w tamtym roku miał 50-60 szt bydła teraz ma 140szt,

Drugi tak samo zwiększa o połowę. 

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

No i rynek zadziałał . Teraz będzie o połowę taniej .

To w sumie taka sama kasa , tyle że roboty więcej . No ale ile gnoju za to . :P

Edytowano przez zetorki12

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

Ale jakie bydło ,stado mięsne czy kupuje cielaki i opasa?

2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

No jak nie, we wsi co w tamtym roku miał 50-60 szt bydła teraz ma 140szt,

Drugi tak samo zwiększa o połowę. 

No jak nie, we wsi co w tamtym roku miał 50-60 szt bydła teraz ma 140szt,

Drugi tak samo zwiększa o połowę. 

 

Edytowano przez Gość

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rolnik1973    15388
2 minuty temu, Ursus932 napisał:

Ale jakie bydło ,stado mięsne czy kupuje cielaki i opasa?

 

Cielakami 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bekba    31
18 godzin temu, pawelol111 napisał:

Handluje z nim juz kilka lat. Waga sie zgadza, płaci za dwa dni, przyjeżdża według umowy a nie obiecuje a jest za 2 tyg.

Ktoś wie do kogo rzeczony Karczewski odstawia to bydło? Bo cenę ma faktycznie dobrą powiedział mi przez telefon 7 zl brutto za ładnego byka HF. 

I ogólnie to temat jest o cenach bydła czy o słomie albo krowiarzach czy swiniarzach? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.

  • Podobna zawartość

    • Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048



    • Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj