Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

To już byk ze 30% staniał to można wnioski do gminy składać i szacowanie strat😆

Opublikowano

I kto by pomyślał że byk ze świnią się w tak krótkim czasie zrówna

Opublikowano

Już tak zależy w jakich rejonach lokalnie nawet droższe dostać 4700 za 800 kg byka inters życia część rezygnuje z byków inni zwiększają ale biznesu raczej w przyszłości z tego nie będzie

Opublikowano

To siąść i płakać? tanio żywię a krowę i tak muszę trzymać, wyciąg elektryczny więc nie muszę machać widłami, słomy mam w opór. Nie będę poddawał się teraz sraczce i diametralnie wszystkiego zmieniał 

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano

No wlasnie bo co z tego ze np polowa ludzi zlikwiduje opasy? Skoro i tak ilosc krow w polsce sie zwieksza to te mlode cielaki i tak za 2 lata trafia na opas.. Jak nie u tych co teraz hoduja to u innych. Jedyna szansa to zwiekszenie exportu wolowiny...

Opublikowano

może teraz chociaż będzie więcej wołowiny w kiełbasie jak jest tak tania,nie ma się co uzalac bo handlarze sledza  to forum bardziej niż nam się wydaje ja już dostałem prywatna wiadomość z zyczeniami lepszych cen....

Opublikowano
1 godzinę temu, Bartek933 napisał:

Pięta też dawał 6,3 ale 7% odpadu. Z wagi jestem zadowolony bo nie sądziłem że średnio wyjdą po 810kg brutto

Wagi o dziwo są teraz fajne,sam jestem bardzo na plus zaskoczony wagą moich zdychów 

Opublikowano

Ludzie chyba nie zrozumieją że łatwiej kupić cielaka od malego rolnika mleczarza i on ma zarobek i towar pewniejszy. Wszyscy w tej ukladance są potrzebni i praca jednego daje korzyści drugiemu. Już teraz nie ma małych a ceny byka lipa to kupować drogą padlinę od handlarza. Ja biorę od znajomych i mniejszych to towar zdrowy a nie uchodzcy z chorobą zakazną...

Opublikowano
6 minut temu, nexeqadore napisał:

Odnośnie cen mamy przecież tyle organizacji Odry Izby rolnicze i inne Dlaczego nie wy stosują pisma do rzecznika praw konsumenta oraz innych instytucji o sprawdzenie cen w rzeźniach

Bo wszystkie organizacje są w zmowie, przekupione kulinarną wołowiną przez zakłady mięsne i ubojnie, nikt się nie wychyli gorzej jak za komuny😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v